27.01.2012 - 21:45
Okunma (3179)
Yorum (0)
Paylaş

Çocuğun Sünnet Olurken Nelere Dikkat Etmeliyim

Çocuğun Sünnet Olurken Nelere Dikkat Etmeliyim

 

Çocuklarda sünnet ne zaman yapılmalıdır?


Son yıllarda yeni doğan sünneti tavsiye dilmektedir. Çocuk doğar doğmaz 15 gün içerisinde sünnet edilmesi en sağlıklı sünnettir diyen Uzmanlar, 3-6 yaş arasında çocukların sünnet edilmelerinin sakıncalı olduğu ve onların kastrasyon korku yaşayacaklarını söylüyor.

 

Sünnet Nasıl Yapılmalıdır?


Sünnet gerek dini ve ananevi gerekse de tıbbi nedenlerle yapılabilmektedir. Ancak halen daha eskilerden gelen geleneksel köy adetleri nedeni ile sünnetin önemi ve komplikasyonlarından korunmak için gerekli tedbirler konusunda yaygın yanlış anlaşılmalar yer almaktadır. Öncelikle sünnet “kesip bitecek” bir işlem değil ciddi cerrahi bir müdahale, yani ameliyattır ve doktorlar tarafından yapılmalıdır.

Modern tıbbın gereği olarak cerrahi her türlü müdahalenin olduğu gibi sünnetin de cerrahi koşulların olduğu ameliyathane ortamında yapılması gerekir. Enfeksiyon riski ve gerekli müdahalelerin yapılabilmesi açısından bu son derece önemlidir. Sünnet olacak çocukların gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra hazırlanarak ameliyathaneye alınması komplikasyonlardan  korunma açısından en önemli adımlardan birisidir.

 

Lokal anestezili veya genel anestezili sünnet- Hangisini tercih edilmelidir?


6 aya kadar olan bebekler dışında tüm çocukların aslında bir kontrendikasyon yok ise uyutularak sünnet olmalarında fayda vardır. 6 ay öncesinde penis bölgesi sinirleri tam olarak ağrıya hassas olmadığından lokal anestezi ile yapılabilmektedir. Sünnet sırasında uygulanan anestezi , normal ameliyatlarda kullanılan anestezilerden daha hafif bir işlemdir. Tam manası ile derin bir uyku hali sağlanmaktadır. Anestezi sonrası insanların korktukları olaylara neden olan kas gevşemesi için gerekli ilaçlar burada gerekmediğinden anestezi riski de son derece düşüktür. Çocukların psikolojik konforu ve sonuçta ellerinden ve kollarından birilerinin tutmasının verdiği baskıdan bu şekilde kurtulan çocukların sünnetleri de işlemi gerçekleştiren doktor tarafından da daha özenle yapılabilmektedir. İdeal olarak anestezi ile gerçekleştirilen sünnetlerin ameliyathane ortamında yapılmasının bir başka nedeni de budur.

 

Sünnet sonrası bakım nasıl olmalıdır?


Sünnet sonrasında genellikle cildin kapanması ilk 3-4 gün içerisinde olmaktadır. Ancak kullanılan dikişlerin erimesi, oradaki dokularda olan şişlik ve kızarıklıkların tam olarak geçmesi yine de bir hafta ile on gün arasında bir zaman alabilmektedir. Sünnet sonrasında antibiyotikli bir pomad genellikle önerilmektedir. Bu taze yaranın enfeksiyonlardan korunması açısından faydalıdır. Aynı zamanda ilk 2 gün için bir ağrı kesici kullanılması gerekebilmektedir. Eğer ameliyathane gibi steril-temiz bir ortamda sünnet gerçekleştirildi ise genellikle antibiyotik kullanılması gerekmez. Sünnet derisinin veya pansumanın çocuk idrarını yaparken ıslanması yara iyileşmesi ve enfeksiyon gelişmesi açısından bir risk taşımaz. Çocuk idrarı steril, mikropsuz bir sıvıdır. Sünnet işlemi sırasında kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığından pansuman ve dikiş alma gibi bir gereksinim olmamaktadır. Sünnet sonrasında doktorunuzun uygun göreceği bir kontrol zamanı sonrasında gündelik hayatına dönmesi mümkün olacaktır. Sünnet sonrası cilt iyileşmesinde bir sorun yok ise çocuklar 4 gün sonrasında banyo yapabilir durumda olurlar.

 

Sünnet sonrasında alt bezi bağlanabilir mi?


Sünnet sonrasında altına bez bağlanan çocukların bezinin hemen bağlanmasında bir sorun olmaz. Daha büyük çocuklar için ise korumalı sünnet iç çamaşırları önerilebilir. Genellikle sünnet sonrasında banyo için olur aldıktan sonra çocuklar iç çamaşırlarını da rahatlıkla giyebilirler.

 

Eve gelince nelere dikkat edilmelidir?


Sünnet sonrasında en önemli komplikasyon kanamadır. Bunun için ailelerin özellikle ilk 24 saat için çocuklarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Bir miktar pansumanın kırmızı olması, şişlik ve hafif bir morluk olabilecek durumlardır. Eğer kanama devamlı ise, çocuk idrar yapmakta sorun yaşıyorsa veya normalden fazla bir şişlik var ise mutlaka doktora kontrole götürülmesi gerekmektedir. Ateşlenme olması, verilen ilaçlara rağmen 24 saat içerisinde ağrının geçmemesi durumunda yine doktor kontrolü gerekir.

 

Keyword : Çocuğun Sünnet Olurken Nelere Dikkat Etmeliyim haberi , Çocuğun Sünnet Olurken Nelere Dikkat Etmeliyim oku , Çocuğun Sünnet Olurken Nelere Dikkat Etmeliyim konusu , Çocuğun Sünnet Olurken Nelere Dikkat Etmeliyim hakkında , Çocuğun Sünnet Olurken Nelere Dikkat Etmeliyim manşeti , Çocuğun Sünnet Olurken Nelere Dikkat Etmeliyim perde arkası , Çocuğun Sünnet Olurken Nelere Dikkat Etmeliyim olayı , Çocuğun Sünnet Olurken Nelere Dikkat Etmeliyim son dakika , Çocuğun Sünnet Olurken Nelere Dikkat Etmeliyim

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com