19.07.2012 - 05:17
Okunma (1287)
Yorum (0)
Paylaş

İnternete Yorum Yazanlar DİKKAT

İnternete Yorum Yazanlar DİKKAT

 

İnternetteki hakaretlere karşı mücadele eden itibarkoru.com avukatı Meltem Banko, Ebru Eğinlioğlu'nun sorularını yanıtladı

 

 

İnternet hepimizin yaşamına vazgeçilmez bir şekilde giriyor ve çok hızlı bir şekilde genişliyor. Birisini tanımak ve bulmak için artık arama motoru Google’ a aradığımız kişinin ismini ve soyadını yazıyoruz.

O kişi ile ilgili kayıtlı olan tüm bilgilere ulaşıyoruz.

Artık herkes bulunabilir ve bir tuş yakınlığında ulaşılabilir. Kimi zaman internetle ilgili ürkütücü haberler okuyoruz, kimi zaman olumlu, güzel haberler.

Tabii ki bu dünya her ne kadar sanal diye tabir edilse de, aslında gerçek yaşamımızın bir yansıması ve parçası oldu. Geriye dönüş yok….

İnternetin hızla genişleyen dünyasında, yeni işler ve projeler kurulmaya devam ediyor. Bunlardan biri de İtibarkoru.com. Yani sizinle ilgili arama motorlarında çıkan olumsuz haberlerin kaldırılması ve temizlenmesi ile ilgileniyorlar.

Bu siteden önce böyle bir imkan yokken, şimdi artık sizi karalama amaçlı yapılmış hiçbir hakarete sessiz kalmıyorsunuz.

Hem de yüzde yüz istemediğiniz o çirkin karalamalardan kurtuluyorsunuz. Nasıl mı?

Meltem hanım önce sizi kısaca tanıyalım lütfen….

Ankara’ da avukatlık yapıyorum. İtibarkoru’ nun avukatıyım aynı zamanda, hem sitenin işlerinde, hem de hukuki desteklerinde yardımcı olmaya çalışıyorum.

Peki böyle bir çalışma iş anlamında Türkiye’ de ilk midir?

Evet dünyada oluşan ihtiyaçlar doğrultusunda, yurt dışında böyle firmalar var. Ama Türkiye’ de itibarkoru.com, itibar yönetimi, sosyal medya takibi, sosyal medya yönetimi, itibar zedeleyici içeriklere karşı hukuki işlem, içerik çıkartma, tekzip yayınlatma, marka patent telif kişilik hakları korunması, arama motorlarında öne çıkmak, hukuki danışmanlık gibi hizmetler için ilk kurulan şirketlerinden.

Ne zaman kuruldu?

Aslında 2-3 yıldır bu işi yapıyor ancak mart ayından beri medya tanıtımlarına daha çok ağırlık verdik.

Niye ihtiyaç duyuldu bu siteye başlangıç nedeni nedir?

Gelen talepler doğrultusunda oldu. İtibarkoru.com, Varyap Varlıbaş’ın bilişim şirketi olan Vartech’in bir hizmetidir. Buradaki müşteriler bu tarz taleplerde bulununca , önce onların ihtiyaçlarını karşılamak için çalışıldı, sonra da böyle bir oluşum meydana geldi.

Bilişim suçları dediğimiz zaman itibarkoru.com un yaptığı bu suçların önüne geçmek gibi söylenebilir mi?

Şimdi şöyle bilişim suçları ve bilişim yoluyla işlenen suçları ikiye ayırmak lazım. Örneğin kredi kartı dolandırıcılığı bilişim suçu, birinin e-mail adresini çalmak, bir siteyi hacklemek bilişim suçu ancak genellikle, bizim karşılaştığımız bilişim yoluyla işlenen hakaret suçları. Nedir bunlar? Sosyal medya üzerinden hakaret, tweetter ya da facebook üzerinden, tehdit, internet üzerinden bilişim yoluyla adam bile öldürülebilecek bir ülkedeyiz. Dolayısıyla genellikle biz daha çok bu suçlarla karşılaşıyoruz. Hakaret, şantaj, cinsel taciz bilişim yoluyla işlenen suçlar arasında.

Örnek verirsek?

Mesela insanlar kendine ait olmayan isimlerle hesap açıp, oradan hakaretler yağdırabiliyorlar.

Hakaret dediğimiz zaman bunun sınırı nerede başlıyor nerede bitiyor?

Şimdi biz bu ülkede hakaret ve eleştiri arasındaki farkı bilmiyoruz. Bir sanatçıya mesela hakaret edip, ben fikrimi söyledim, internet özgür bir ortam istediğimi söylerim gibi bir tavır doğru değil. Eleştiri boyutunu aşan her şey hakarettir. Birini beğenmeyebilirsiniz bunu söyleyebilirsiniz ama o kişiye dair yargıda, iftira da bulunursanız olay yarıya taşınır. Sevgi muğlaktır, saygı mutlaktır….Bunu bilerek hareket etmemiz lazım.

Benimle ilgili de medya da yıllar önce doğru olmayan çirkin bir haber çıkmıştı, uzun yıllar onun etkisinden kurtulamadım psikoljim bozuldu, hiçbir şey de yapamadım, haberi kaldırtmak mümkün olmamıştı.

Tabii bu yalnız sizin başınıza gelen bir şey değil, spor yazarları, iş adamları, sanatçılar, doktorlar. Kısaca medya da yer alan ne kadar insan varsa, yalan yanlış pek çok haber çıkabiliyor. Biz hep bunlarla uğraşıyoruz zaten. Bu haberler yüzünden nişanlısından ayrılan, eşlerinden ayrılan insanlar var. Mesela biz hem şahıslar, hem şirketler bazında çalışıyoruz. Mesela büyük şirketler var , onların rakipleri sahte kimliklerle bloglar açıyor orada rakip şirketle ilgili yalan yanlış haberler düzenliyor, yorumlar çıkartıyorlar. Ticari çöküşlere sebep olabiliyorlar…

Basının gücü internet medyasında da devam ediyor.

Hatta önümüzdeki yıllarda daha da önem kazanacak ebru hanım bu gidişe bakarak söyleyebiliyoruz.

Mesela yine benim mağduriyetime dönecek olursam; avukatlara gittiğim zaman bana demişlerdi ki; haber zaman aşımına uğramış , şimdi itiraz edersek bir sonuç elde edemeyiz.

Hayır öyle bir şey de yok. Çünkü o haber bir gazete yaprağında basılıp atılmıyor ki, her isminiz yazıldığında gündeme geliyorsa, güncelliğini kaybetmesi söz konusu olamaz. Her zaman sulh hukuk mahkemesine giderek haberle ilgili yasal işlem başlatabilirsiniz.

Peki Meltem hanım, sizin işiniz bu şekilde hukuksal boyutu da kapsıyor mu? Yoksa sadece Google üzerinden mi işlem yapıyorsunuz?

Avukatlık meslek kurallarına göre durum neyi gerektiriyorsa ona göre davranıyorum. Teknik boyutuyla itibarkoru.com ilgileniyor, yargıya yönelik işlerle ben ilgileniyorum.

Peki sanatçılarla ilgili bir habere yorum yapıldı diyelim , yorumlar da hakaret içeriyorsa cezai yükümlülüğü oluyor mu?

Tabii ki bizim sanatçı çok müşterimiz var ama isim veremiyorum . Hemen teknik bir bilgiyi de paylaşayım okurlarla. Mesela bir siteye girdiğiniz ve bir habere yorum yaptığınız zaman site sizin I.P numaranızı 6 ay kadar saklamak zorunda. Ben o numarayı istiyor ve o kişi hakkında yasal takibat başlatıyorum.

Ne kadar sürer bu işlemin sonuçlanması?

Çok değişken olmakla beraber 3 ayda da bitebilir veya 1 yıla kadar da uzayabilir. Adalet sistemimiz çok hızlı işlemiyor, çok dava var bekleyen sırada adli tatilleri de hesaba katarsak uzuyor bu süreçler. Geç gelen adalet adalet değil tabii ki ama maalesef bu durumdayız.

Peki yurt dışında da itibarımızı korumak mümkün mü?

Tabii ki mesela Amerika ve bizim ülke olarak özgürlük anlayışımız farklı, biz de hakaret sayılan bir düşünce onlar da sayılmayabiliyor. Eskiden itibarkoru.com öncesi mesela bir hakaret olduğu zaman bir şahsa ya da şirkete Amerika’ da ki sitelere yazılıyordu, onlarda bizim kanunlarımıza göre, bu işlem suç sayılmaz diyor ve dava takipsizlikten düşüyordu. Şimdi bunların da önüne geçiliyor. Artık kimse şirket ya da şahıs olsun, kimse hakkında hakaret ederek, ya da karalayarak bir yere varamayacak. Biz bunun önüne geçmek için bu şirketi oluşturduk.

Ne kadar bir ücret gerekiyor istenmeyen haberleri sildirmek için?

Ortalama link başına 1000 dolar gibi bir rakam yeterli olabiliyor.

Meltem hanım verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Ben de öyle iyi çalışmalar dilerim….

Keyword : İnternete Yorum Yazanlar DİKKAT haberi , İnternete Yorum Yazanlar DİKKAT oku , İnternete Yorum Yazanlar DİKKAT konusu , İnternete Yorum Yazanlar DİKKAT hakkında , İnternete Yorum Yazanlar DİKKAT manşeti , İnternete Yorum Yazanlar DİKKAT perde arkası , İnternete Yorum Yazanlar DİKKAT olayı , İnternete Yorum Yazanlar DİKKAT son dakika , İnternete Yorum Yazanlar DİKKAT

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com