16.07.2012 - 18:08
Okunma (1055)
Yorum (0)
Paylaş

Meb Yeni Denetim Yapılanması

Meb Yeni Denetim Yapılanması

 

 

 

Milli Eğitim Bakanlığında uzun süredir denetim yapılanmasında değişiklik planlanmaktadır. Milli Eğitim Şuralarında denetim sisteminin tek çatı altında birleştirilmesi kararlarına rağmen bu yıllardır yapılmamıştır. 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bakanlığın teşkilat yapısı değiştirilirken denetim sisteminin de değiştirilmesi önemli bir fırsatken Bakanlık bu fırsatı değerlendirememiştir. Sadece unvan ve görev alanında değişiklik yapılmıştır. Bakanlık müfettişleri denetçi, eğitim müfettişleri denetmene çevrilmiştir. İl ve ilçe milli eğitim müdürlükleri ve ile tüm bağlı kurumların teftiş, inceleme, soruşturma ve araştırma görevleri de il eğitim denetmenlerine verilmiştir.

 

Bu değişiklik sorunu çözmemiş yeni sorunlara neden olmuştur. İl Eğitim denetmenlerinin görev alanı ile milli eğitim denetçilerinin görev alanındaki kurumlar aynıdır.  İl Eğitim denetmenlerinin teftiş ettiği bir kuruma birkaç gün sonra Milli Eğitim Denetçileri denetime gelebilmektedir. Çünkü denetim birimleri arasında hiçbir koordinasyon yoktur.

 

Bakanlığın okullarda devamsızlığa ilişkin tüm dershaneleri ve ilköğretim ile liseleri incelemesine yönelik çalışma ise sayın bakanın emri ile denetçi ve denetmenler tarafından birlikte yürütülmüştür. Bu çalışma bakanlığın yeni yapılanma stratejisi hakkında ipucu vermektedir. Yeni yapılanmanın iki denetim grubunun koordinasyon içinde birlikte çalışacağı aynı çatı altında tek birim veya aynı çatı altında iki birim  şeklinde oluşturulması muhtemeldir.

 

Milli Eğitim Bakanı Sayın Dinçer, yeni teftiş yapılanmasına ilişkin ilgili birimlerden Ocak ayında bir brifing almış ve orada bir komisyon oluşturarak Müsteşar yardımcısı sayın Salih Çelik başkanlığında denetim sisteminin yapılanmasına ilişkin bir çalışma yapılmasını istemiştir. Bu çalışmanın  Nisan ayında bitirilmesini emretmiştir. Fakat bu çalışma bir türlü yapılamamıştır. Kademeli eğitim geçişi nedeniyle denetim sistemindeki yapılanma ikinci planda kalmış ve ihmale uğramıştır. Ancak süre dolunca Bakana bir çalışma sunulamadığı için sayın bakan Haziran ayına kadar çalışmanın bitirilmesini istemiştir. Haziran ayı geçmesine rağmen denetim sistemine ilişkin durum netleşmemiştir.

 

Diğer yandan MEB İç denetim birimi, 2012 iç denetim çalışma programında denetim sistemini almıştır. Eğitim denetiminde yeniden yapılanma konusunda  Haziran ayına kadar çalışılmış ve bir rapor hazırlanmıştır.

 

MEB Denetim sistemine ilişkin yeni yapılanma konusunda mevcut denetim görevlileri olan  il eğitim denetmenleri, milli eğitim denetçileri ve iç denetim biriminin farklı düşünceler taşıması ve farklı modeller önermesi doğaldır. Bakanlığın yapması gereken kişi veya birimlerin değil ülke menfaatine olan etkin bir denetim sistemi oluşturmasıdır. Bu konuda Bakanlığın en üst danışma birimi olan Milli Eğitim Şura kararlarının yanı sıra TBMM araştırma komisyonu raporları ve akademik çevrelerce yapılmış onlarca çalışma vardır. Hepsinin ortak yanı MEB denetim sisteminin tek yapı olarak düzenlenmesidir.

 

4 Temmuz 2012 tarihli 6353 sayılı torba kanunda 652 sayılı KHK da değişiklik yapılması, yeni denetim sisteminin yasalaşması için  iyi bir fırsatken denetime ilişkin yeni model oluşturulamadığı için bu fırsat ta kaçırılmış ve Meclis tatile girmiştir. Kademeli eğitime geçişle eş zamanlı yapılması gerekirken bu güne kadar tamamlanamayan denetim sisteminde yeni yapılanma konusunda daha fazla geç kalınmamalıdır.

 

Keyword : Meb Yeni Denetim Yapılanması haberi , Meb Yeni Denetim Yapılanması oku , Meb Yeni Denetim Yapılanması konusu , Meb Yeni Denetim Yapılanması hakkında , Meb Yeni Denetim Yapılanması manşeti , Meb Yeni Denetim Yapılanması perde arkası , Meb Yeni Denetim Yapılanması olayı , Meb Yeni Denetim Yapılanması son dakika , Meb Yeni Denetim Yapılanması

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com