08.07.2012 - 20:41
Okunma (1125)
Yorum (0)
Paylaş

Yükselişe Para Girişi Şartı

Yükselişe Para Girişi Şartı

 

 

 

Uzmanlar, güçlü yükseliş trendinin ardından İMKB'de yorulma belirtilerine dikkat çekiyor.

 

 

 

 

 

 

 

Avrupa’da negatif faiz dönemine adım atıldığı, Amerika’da resesyon kaygılarının tekrar su yüzüne çıktığı bu sıcak yaz günlerinde Türkiye’ye yönelik risk iştahındaki artış da sürüyor. Yabancı payının kademeli olarak artmaya devam ettiği İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) endeksin bu hafta 63.500’ün üzerini test etmesi beklenirken, bu seviyenin güçlü para girişiyle aşılması halinde kademeli yükselişin sürebileceği belirtiliyor. Böyle bir durumda ilk durak 64.000, rallinin devamı halinde ise 65.000 puanlar gündeme gelebilir. Bazı aracı kurum analistleri şimdiden yılsonu için 70.000 puanın üzerini telaffuz etmeye başladı bile.

 

Para piyasalarında ise seyri euro/dolar paritesinin belirleyeceği bir haftaya daha giriyoruz. Uzmanlar, faizlerde yaşanan düşüş eğiliminin ise bu haftada süreceğini düşünüyor.

 

MERKEZ BANKALARINDAN AGESİF ATILIM

 

İMKB 100 Endeksi geçen haftayı yüzde 0,38 artışla 62.780 seviyesinden kapattı. Haftalık işlem hacmi 10.565 milyon TL’den 8.920 milyon TL’ye geriledi. Para piyasalarında ise dolar geçen hafta Merkez Bankası kapanış kurlarına göre 1.8152 liradan 1.8182 liraya yükseldi; 2.2852 TL düzeyinde olan euro/TL paritesi 2.2509 TL’ye geriledi. Faizler ise geçen hafta yüzde 8,56’dan yüzde 8,04’e indi.

 

Piyasalarda merkez bankaları müdahaleleri gündemin ilk sırasına yükseldi. Geçen hafta 4 merkez bankası faizleri düşürerek ve tahvil alımlarını artırarak organize bir şekilde parasal genişleme yoluyla dünya ekonomisindeki yavaşlamaya karşı agresif bir şekilde harekete geçti. Avrupa Merkez Bankası, gösterge faizi 0.25 düşürerek yüzde 0,75'e indirirken, yüzde 0,5 olan mevduat faizini 0'a çekti. Böylece kendisine park eden büyük mevduata faiz ödemeyeceğini açıkladı. Çin Merkez Bankası, enflasyonun 2 yılın en düşük seviyesine inmesinin ve yavaşlama sinyallerinin artması ile 13 Temmuz'da açıklanacak 2. çeyrek büyüme verisi öncesinde bir yıl vadeli borç verme faizini 31 baz puan düşürerek yüzde 6 seviyesine çekti. İngiltere Merkez Bankası, faizleri değiştirmezken, tahvil alım programını yüzde 15 artışla 375 milyar sterline çıkardı. Danimarka ise ülkeye sermaye akını olması ve para birimi kronun euroya endeksli seyrini bozması riskini bertaraf etmek için negatif faize geçen ilk ülke oldu.

 

FED MÜDAHALESİ BEKLENİYOR

 

Sırada ABD Merkez Bankası’nın (FED) müdahale beklentisi var. Cuma günü tarım dışı istihdamın beklentinin altında kalması, ISM verisinin resesyon sınırı sayılan 50'ye yaklaşması ile FED'in üçüncü çeyrek için açıklama yapmasının yaklaştığı tahminleri piyasaları diri tutabilir. Aksi takdirde ABD'nin de yavaşlaması ile piyasalarda satışlar artabilir.

 

Uzmanlar bu hafta İMKB'de 63.100 direncinin tekrar test edileceğinin, bu seviyenin güçlü para girişiyle aşılması halinde, sırasıyla 63.600, 64.000 ve 65.000 puanların gündeme geleceği tahmininde bulunuyor. Endeksin 63.500’ün üzerinde kâr satışıyla karşılaşabileceğini ifade eden uzmanlar, yılsonu beklentilerini şimdiden 70.000 puanın üzerine çekmiş durumda. Ancam İMKB’de bu hafta yorgunluk belirtilerinin olduğu uyarısında bulunan uzmanlar, 63.500’ün üzerine güçlü para girişiyle atlanamaması durumunda 62.000 ve 61.000 sveviyelerindeki desteklerin de görülebileceğini belirtiyor.

 

www.borsagundem.com

 

Keyword : Yükselişe Para Girişi Şartı haberi , Yükselişe Para Girişi Şartı oku , Yükselişe Para Girişi Şartı konusu , Yükselişe Para Girişi Şartı hakkında , Yükselişe Para Girişi Şartı manşeti , Yükselişe Para Girişi Şartı perde arkası , Yükselişe Para Girişi Şartı olayı , Yükselişe Para Girişi Şartı son dakika , Yükselişe Para Girişi Şartı

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com