08.07.2012 - 07:11
Okunma (1237)
Yorum (0)
Paylaş

Öğretmenlerin Merak Ettikleri Sorular Ve Cevapları

Öğretmenlerin Merak Ettikleri Sorular Ve Cevapları

Öğretmenlikten GİH sınıfına geçişte kazanılmış hak aylık mı yoksa kadro derecesi mi esas alınmaktadır?

 

Öğretmenlikten GİH sınıfına geçenlerle ilgili kişilerin ek göstergesiyle ilgili yazınızı okudum. Kanunda belirtilen 1, 2, 3, 4 üncü dereceli kadrolara atanmalarda aylık derecesinin mi yoksa kadro derecesinin mi esas alınacağı belirsizdir. Bu konudaki yorumunuz nedir? Sait M.

 

657 sayılı Kanunun 43/B maddesinde yer alan; 'Kurumların 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarına atananlara uygulanacak ek göstergelerin...' ifadesinde kadro derecesinden bahsedilmektedir ve çok açıktır. Dolayısıyla öğretmen olarak 3. derecede görev yapan bir personelin GİH sınıfından 5. dereceli kadroya 3/1 kazanılmış hak aylık derecesiyle atanması halinde öğretmenin ek göstergesinden faydalanması mümkün değildir. Ayrıca, bu uygulama ilk atamalar için geçerlidir. Daha sonra derece değişse dahi bu uygulamadan yararlanılamaz.

 

TODAİE'de eğitim görecek öğretmenin sorunu

 

Matematik öğretmeni olarak TODAİE sınavını kazandım ve ücretli izinli olarak eğitim göreceğim. Acaba Eylül ayında verilen öğretim yılına hazırlık ödeneğini ve harcırahı alabilecek miyim?

 

657 sayılı Kanunun ek 32 nci maddesinde; 'Eğitim ve öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup; fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Bakanlar Kurulunca belirlenecek miktarda, öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenir.' hükmüne yer verilmiş 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa ekli (K) Cetvelinde 600 TL olarak belirlenen bu tutar Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı ile 700 TL ye çıkarılmıştır.

 

Ayrıca, K cetvelinde; '657 sayılı Kanunun ek 32 nci maddesi uyarınca verilecek öğretim yılına hazırlık ödeneği Bakanlar Kurulu kararı aranmaksızın 600 (700) Türk Lirası olarak ödenir. Bu ödeme; öğretim yılının başladığı aydan sonra ve birinci dönem ders yılının sonundan önce göreve başlayanlara %75'i, birinci dönem ders yılından sonra ve ikinci dönem ders yılının sona ermesinden önce göreve başlayanlara ise %50'si oranında yapılır.'hükmüne yer verilmiştir.

 

Sonuç olarak bu ödeneğin ödenmesinde fiili çalışma şartı arandığı için fiilen öğretmenlik yapmadığınız sürece bu ödemeden faydalanamazsınız.

 

TODAİE'ne devam eden öğretmenlere verilecek harcırah

 

Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün benzer bir konuda Adalet Bakanlığına yazmış olduğu bir yazıda; Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsünün açtığı kamu yönetimi yüksek lisans programına katılmaya hak kazanan hakim ve savcılara geçici görev yolluğu ödenmesi ilgi (a) yazımız ile uygun görülmüş ancak ilgi (b) yazınızdan ise söz konusu gündeliklerin 6245 sayılı Harcırah Kanununun 42 nci maddesinde öngörülen kısıtlamalara tabi tutulup tutulmayacağı sorusuna karşılık olarak; '.... Bu nedenle, anılan Enstitüye katılan personele 6245 sayılı Harcırah Kanununun 42 nci maddesinde öngörülen usul ve esaslar çerçevesinde geçici görev yolluğu ödenmesi gerekmektedir.' ifadesine yer vermiştir.

 

Bu nedenle TODAİE deki eğitime katılan personele 6245 sayılı Kanunun 37 nci maddesi gereğince harcırah verilmesi mümkün olmayıp, bu Kanunun 42 nci maddesi gereğince ödeme yapılacaktır.

 

MEB de görev yapan VHKİ nin ek gösterge sorunu

 

Milli Eğitimde Genel İdare Hizmetleri sınıfında Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni olarak 3/8 derece ile 5 yıldır 800 ek göstergeden maaş alıyorum. Hak kaybım var mıdır? Z. KOCAMAN

 

657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesine göre lise mezunlarının yükselebileceği derece ve kademe 3/8 dir. Sorunuzda belirtmemiş olmanıza rağmen lise mezunu olduğunuz anlaşılmaktadır. Şayet lisans mezunu iseniz olmanız gereken derece ve kademe 1/2 dir. 657 sayılı Kanunun 67 nci maddesi gereğince boş derece olmasa dahi kazanılmış hak aylık derece ve kademesi öğrenim durumu itibarıyla yükselinebilecek derece ve kademeye kadar yükselmektedir. Şayet lisans mezunu değilseniz önerimiz biran önce lisans veya önlisans mezunu olmanızdır. Çünkü, 1. Derece kadrodan emekli olmakla 3. Dereceden emekli olmak arasında ciddi bir emekli maaşı farkı vardır.

 

Kazanılmış haklar korunarak KPSS Öğretmenlik sonuçları sadece 1 yıl geçerli olacak

 

KPSS Yönetmeliğinde 06.07.2012 tarihinde önemli bir değişiklik yapıldı. KPSS Öğretmenlik sınav puanlarının iki yıl geçerli olacağı yönündeki kural değiştirildi. Buna göre KPSS Öğretmenlik sınav sonuçları sadece 1 yıl geçerli olacaktır.

 

Yeni değişikliğe gore; KPSS sonuçları iki yıl süreyle geçerli olacak ancak, öğretmen adayları için KPSS'de elde edilecek puanın geçerlilik süresi bir yıl olacaktır. Bu süreler içinde yeni bir sınavın yapılamaması durumunda ise sınav sonuçları, bir sonraki sınava kadar geçerli olmaya devam edecektir.

 

Geçici maddeyle ise kazanılmış haklar korunmuştur. Buna gore; Öğretmen adaylarının 6/7/2012 tarihinden önce elde ettikleri KPSS sonuçları hakkında, 11 inci maddenin bu maddenin yayımı tarihinden önceki hükümlerinin uygulanmasına devam olunacaktır. Yani bu geçici maddeye göre 2011 yılı KPSS Öğretmenlik sınav sonuçları (Yani 2011 KPSS10 puanı) 2013 yılı Temmuz ayına kadar geçerli olacaktır.

 

Bu düzenleme bulunduğunuz yere göre bazen olumlu bazense olumsuz olabilmektedir. Şuan itibarıyla hiçbir adaya olumsuz bir yansıması yoktur. Çünkü, kazanılmış haklar korunmuştur. Yeni adaylar için her halükarda olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, öğretmen adayları dışındaki personel için bu düzenlemenin niçin yapılmadığının da sorgulanması gerekmektedir. Kimi adaylar için sınavın geçerlilik süresinin iki yıl kimi adaylar içinse bir yıl olması yeni bir tartışmayı da başlatacağa benziyor.

Keyword : Öğretmenlerin Merak Ettikleri Sorular Ve Cevapları haberi , Öğretmenlerin Merak Ettikleri Sorular Ve Cevapları oku , Öğretmenlerin Merak Ettikleri Sorular Ve Cevapları konusu , Öğretmenlerin Merak Ettikleri Sorular Ve Cevapları hakkında , Öğretmenlerin Merak Ettikleri Sorular Ve Cevapları manşeti , Öğretmenlerin Merak Ettikleri Sorular Ve Cevapları perde arkası , Öğretmenlerin Merak Ettikleri Sorular Ve Cevapları olayı , Öğretmenlerin Merak Ettikleri Sorular Ve Cevapları son dakika , Öğretmenlerin Merak Ettikleri Sorular Ve Cevapları

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com