
Piyasaları Nasıl Bir Hafta Bekliyor?
Piyasaları Nasıl Bir Hafta Bekliyor?
İMKB endeksi, her haziranda olduğu gibi geleneği bozmadı ve banka hisselerinin yüzde 25'lik performansıyla 63 bin sınırına kadar yükseldi
Barclays skandalı, krizden ders alınmadığını gösteriyor
Haziran ayına girilirken zayıf bir görünüm arz eden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) endeksi, her haziranda olduğu gibi geleneği bozmadı ve banka hisselerinin yüzde 25'lik performansıyla 63 bin sınırına kadar yükseldi.
Üç gelişme, endeksin yükselişinde etkili oldu. Birincisi Yunanistan'daki seçimlerle ilgili olumlu gelişmeler. İkincisi Moody's'in Türkiye'nin notunu yükselterek görünümü pozitifte tutması. Üçüncüsü ise petrol fiyatlarının 125 dolar seviyelerinden 88 dolar seviyesine kadar çok keskin bir düşüş sergilemesi. Martta tek şirketin satın alımı dolayısıyla yapılan 1,8 milyar dolarlık alım göz önüne alınmazsa, yabancılar fazla net alım yaptıkları haziran ayında endeksi 63 bin puana taşımayı başardı. Geçen ay yabancı yatırımcılar hisse senedi piyasasında 897 milyon dolarlık net alım yaptı. Nisan ve mayıs aylarında toplam 678 milyon dolarlık net satım yapan yabancı yatırımcıların net alışa dönerek endeksi 63 bin puana kadar taşımalarına rağmen Borsa'da banka ağırlıklı İMKB 30 hisselerini tercih etti. Tahminime göre son alımlarında yüzde 10 civarı kârlı durumdalar.
Dış piyasalarda ise sanki Amerika seçimlerine kadar ABD endekslerinde çok önemli gevşemeler yaşanmayacağı, Avrupa piyasalarında ise alınan önlemlere rağmen piyasaların tedirginliği atamayacağı yönünde bir hava var. ABD bankası JP Morgan'ın riskli işlemler sebebiyle 2 milyar dolar zarar yazmasının ardından bu sefer de İngiltere'de patlayan libor skandalı, piyasalarda değişen bir şey olmadığına işaret ediyor. Bu gelişmeler 2008 krizinden fazla ders alınmadığı izlenimini veriyor. Liborun bile manipüle edildiği uluslararası piyasalarda finans sistemine güvenin zedelendiği açık. Finans merkezleri daha fazla kontrol ve denetime tabi tutulmadığı sürece liborda (libor, Londra'da bankalararası piyasalarda kredibil bankaların birbirlerine ABD Doları üzerinden borç verme işlemlerinde uyguladıkları faiz oranı) yapılan manipülasyon gibi ekonomileri tahribata uğratan petrol fiyatlarında da yapay fiyat oluşturulabilir. Böylece yüksek büyüme hızına sahip ülkelerin, daha pahalı bir şekilde enerji elde etmeleri, petrol ihraç eden ülkelerin elde ettikleri gelirleri ise Lehman'ı batırarak ya da suni çatışmalarla silah ticareti yoluyla geri almaları ve o ülkeleri ister petrol alıcısı olsun ister satıcısı istedikleri gibi yönlendirmeleri mümkün olur. Sonuç olarak piyasalarda ılımlı hava devam etmekte. Haziran ayı, endeks açısından olumlu seyretti. Ancak genel olarak endekse ayak uydurulmadığı görüşündeyim. Temmuz için de çok önemli bir beklenti olmayışı sıkıntı oluşturabilir. Önümüzdeki hafta Çin büyüme verisi ve Türkiye'nin cari açık verileri en önemli data akışları olarak göze çarpıyor. Endeksin 63 bin 500 puanı yukarı kıramadığı sürece baskı altında kalması büyük ihtimal gibi gözüküyor. Lira bazında pahalı, dolar bazında ucuz olarak değerlendireceğimiz İMKB endeksinin yönünü yine yabancı yatırımcılar belirleyecektir.
AB borç problemini düşük Euro ile mi çözmek istiyor?
AB liderler zirvesi sonuçları ve ECB'nin (Avrupa Merkez Bankası) çeyrek puanlık faiz indirimi kararları sonrası beklenenin aksine Euro/dolar paritesi 1,23 seviyelerine geri geldi. 2012'nin ilk yarısında dolar karşısında zayıf bir görüntü çizen Euro, haziran başında 1,2386 seviyelerine kadar geriledikten sonra AB Liderler Zirvesi öncesi satın alınan beklentilerle 1,2743 seviyesine kadar yükselmişti. 29 Haziran'daki zirveden hemen sonra ECB faiz indirimi beklentisiyle zayıflayan Euro/dolar paritesi çeyrek puanlık faiz indirimi beklentilerin içinde olması dolayısıyla tekrar 1,23'ler seviyesine geriledi. Borç sarmalını çözmek için büyümeye ihtiyacı olan AB şimdilik bu kayıpları görmezden geliyor. Ticaretini hızlandırmak için para birimindeki değer kaybı belki de reçetenin içinde önemli bir yer tutuyor. Ancak sorun çözümü için Euro'nun devaüle edilmesi ayrı bir tehdit unsuru olabilir. Teknik olarak 1,2380 seviyesinin aşağı kırılması sebebiyle 1,2288 seviyesi önem kazanmış durumda. Euro/dolar paritesi en son 2010 Haziran'ında 1,19 seviyelerini görmüş, daha sonra 1,4588'e yol almıştı. Şimdi ise yukarı dönme çabaları oldukça yetersiz gözüküyor.
SELİM IŞIKLAR - Zaman
Keyword : Piyasaları Nasıl Bir Hafta Bekliyor? haberi , Piyasaları Nasıl Bir Hafta Bekliyor? oku , Piyasaları Nasıl Bir Hafta Bekliyor? konusu , Piyasaları Nasıl Bir Hafta Bekliyor? hakkında , Piyasaları Nasıl Bir Hafta Bekliyor? manşeti , Piyasaları Nasıl Bir Hafta Bekliyor? perde arkası , Piyasaları Nasıl Bir Hafta Bekliyor? olayı , Piyasaları Nasıl Bir Hafta Bekliyor? son dakika , Piyasaları Nasıl Bir Hafta Bekliyor?
Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.
Güncel Haberler
- FINDIK FİYATLARI MALİYETİN ALTINDA
- TMO Depolarını Kurarak Piyasaya Girmeli ve Alım Ya..
- Fındık Fiyatları Yükselişe Devam Ediyor
- Hükümet harekete geçti: Gübreden sonra tüp!
- Çiftçiye Kredi Muslukları Sonuna Kadar Açılacak
- Bursa'da Zaman
- Öğretmenlerin 2017 Yılı Sınav Görevi Ücretleri
- Kar geri geliyor
- Yarıyıl tatili başlıyor
- Kıtalararası yaya yolu için çalışmalar başladı
- Cumhurbaşkanı Fındık Konusunda Bilgilendirilmemiş
- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fındık’la İlgili Sözleri ..
- Müfredatın paydaşların görüşüne açılmış olması öne..
- Nöbet ücreti, 2017'de, 3 saat üzerinden verilecek
Yorumlanan Haberler
KEKEZHOCA67
16.11.2012 - 14:01
DİNÇER İçini Öğretmenlere Döktüatilla kaya
04.09.2012 - 15:22
Alan Değişikliğinde Çerçeve Geniş Tutulmalıdı..zırterenköy
15.08.2012 - 09:11
Mutsuz Eden Meslekler Hangisi?kekez hoca 67
10.08.2012 - 15:23
Üniversiteye Giriş Sistemi Değişiyorkekez hoca 67
07.08.2012 - 08:32
Dinçer: Yeni Sistemle Öğrenciler Dershaneye G..