27.01.2012 - 19:43
Okunma (1263)
Yorum (0)
Paylaş

Çoklu Zeka Kuramı

Çoklu Zeka Kuramı

 

            “İnsan zekalarını ve kombinasyonlarını fark etmemiz ve geliştirmemiz son derece önemlidir. Birbirimizden bu kadar farklı oluşumuz, hepimizin farklı zeka kombinasyonlarına sahip olmamızdan kaynaklanmaktadır. Bunun farkında olursak hayatta karşımıza çıkan sorunlarla baş etmemiz kolaylaşır.” Howard Gardner.

            Zeka, değişen dünyada yaşama ve değişimlere uyum sağlamak amacıyla her insanda kendine özgü yetenekler ve becerilerin bütünüdür. Tüm çocuklar zeka türlerine çeşitli düzeylerde sahip olarak doğarlar, ve zeka türlerinde sahip oldukları potansiyellerini geliştirebilirler.

 

ÇOKLU ZEKA TÜRLERİ

            1-) Sözel – Dilsel Zeka (Okuma-Yazma ve Konuşma Zekası)

            Kelimelerle düşünme ve ifade etme, dildeki kompleks anlamları değerlendirme, kelimelerdeki anlamları ve düzeni kavrayabilme, şiir okuma, mizah, hikaye anlatma, gramer bilgisi, mecazi anlatım, benzetme, soyut ve simgesel düşünme, kavram oluşturma ve yazma gibi karmaşık olayları içeren dili üretme ve etkili kullanma becerisidir.

            2-) Mantıksal – Matematiksel Zeka (Sayı, Anlama ve Mantık Zekası)

Sayılarla düşünme, hesaplama, sonuç çıkarma, mantıksal ilişkiler kurma, hipotezler üretme, problem çözme, eleştirel düşünme sayılar, geometrik şekiller gibi soyut sembollerle tanışma, bilginin parçaları arasındaki ilişkiler kurma becerisidir.

            3-) Görsel ve Mekansal-zamsal Zeka (Resim, Renk ve Şekil Zekası)

Resimler, imgeler, şekiller ve çizgilerle düşünme, üç boyutlu nesneleri algılama ve muhakeme etme becerisidir.

            4-) Bedensel – Kinestetik Zeka (Beden, Hareket ve Denge Zekası)

Hareketlerle, jest ve mimiklerle kendini ifade etme, beyin ve vücut koordinasyonunu etkili bir biçimde kullanabilme becerisidir.

            5-) Müziksel – Ritmik Zeka (Ses, Melodi ve Ritim Zekası)

Sesler, notalar, ritimlerle düşünme, farklı sesleri tanıma ve yeni sesler, ritimler üretme becerisidir.

            6-) Sosyal – Kişilerarası Zeka (İnsan, İlişki ve Uyum Zekası)

Grup içerisinde işbirlikçi çalışma, sözel ve sözsüz iletişim kurma, insanların duygu, düşünce ve davranışlarını anlama, paylaşma ifade edebilme, yorumlama ve insanları ikna edebilme becerisidir.

            7-) Kişisel – Öze Dönük Zeka (Karakter ve Kişilik Zekası)

İnsanın kendi duygularını, duygusal tepki derecesini, düşünme sürecini tanıma, kendini değerlendirebilme ve kendisiyle ilgili hedefler oluşturabilme becerisidir.Diğer zeka türlerinin tümünü kapsar.

            8-) Doğacı – Varoluşçu Zeka (Doğa, Çevre ve Canlı Zekası)

Doğadaki tüm canlıları tanıma, araştırma ve canlıların yaratılışları üzerine düşünme becerisidir.

Keyword : Çoklu Zeka Kuramı haberi , Çoklu Zeka Kuramı oku , Çoklu Zeka Kuramı konusu , Çoklu Zeka Kuramı hakkında , Çoklu Zeka Kuramı manşeti , Çoklu Zeka Kuramı perde arkası , Çoklu Zeka Kuramı olayı , Çoklu Zeka Kuramı son dakika , Çoklu Zeka Kuramı

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com