29.06.2012 - 19:07
Okunma (1092)
Yorum (0)
Paylaş

Sağlıklı Beslenmek İçin Bunlara Dikkat!

Sağlıklı Beslenmek İçin Bunlara Dikkat!

Hayatınızı sağlıklı bir şekilde sürdürmenin bir yolu da yediğiniz ve içtiğiniz gıdalardan geçer. Bu nedenle abur cubur ya da hazır gıda yerine sebze, meyve ve bitkisel yağlar gibi sağlıklı yiyecekleri tercih etmelisiniz. Bazı yiyecekler sağlığınıza zarar verirken, bazıları da çeşitli hastalıklara yakalanma riskinizi artırır.

Huffington Post'ta yer alan habere göre, işte beslenmenizi sağlıklı yapan yeme alışkanlıkları:

 

Daha az şeker tüketin: Çoğu insan çok fazla şeker tüketir. Amerikalılar her gün ortalama 475 kalori (30 çay kaşığı) şeker tüketiyor. Bu Amerikan Kalp Derneği'nin önerdiği oranın çok üzerinde. Çünkü, dernek yetkilileri kadınlar için 6, erkekler için 8 çay kaşığı şeker tüketimi önerdiler. Fazla miktarda tüketilen şeker yüksek kan şekeri veya yüksek trigliserid yüksekliği gibi kalp hastalıkları için risk faktörü oluşturur. Tükettiğiniz şeker miktarını azaltmak için işlenmiş gıdalardan uzak durun, canınız tatlı isteyince meyveyi tercih edin.

 

Daha az tuz tüketin: Günlük sodyum ihtiyacı 2 bin 400 miligramdır. Bu miktar günlük 5 gram civarında tuzla karşılanabilir. Ancak ülkemizde ortalama 18 gram tuz tüketiliyor. New England Journal of Medicine dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, tuz tüketimini azaltırsak, kalp hastalığı riski yüzde 9 oranında azalacaktır. Restoranda yediğiniz yemekler ile işlenmiş gıdalar çok fazla sodyum içerir. Bunun için dışarıda daha az yemek yiyin ve taze sebze-meyvelerle yemek pişirin. Yemeklerinizi tatlandırmak için şifalı bitkiler ve baharatlar kullanın.

 

Daha az doymuş yağ tüketin: Tam yağlı süt, peynir, tereyağı ve ette bulunan doymuş yağ, kötü kolesterolü artırır. Bu da damarlarınızda hasara yol açar. Bu nedenle hayvani yağlardan uzak durun ve zeytin, fındık yağı gibi bitkisel yağları tercih edin. Tekli doymamış yağlar ise kan basıncını düşürür.

 

Daha az rafine tahıl tüketin: Beyaz un ve pirinçteki faydalı lifler, vitaminler ve minareler rafine edilirken kabuğuyla beraber yok olur. Bu nedenle vücudunuza sadece fazladan kalori ekler. Beyaz un ve pirinç, tam tahıllı yiyeceklere göre daha az lif içerir ve daha az doyurucudur. Bu nedenle tam tahıllı ekmekleri ve unları tercih edin.

 

Daha az işlenmiş gıda tüketin: İçinde birçok madde bulunan işlenmiş gıdalar, lezzetlenmesi için çok fazla şeker, tuz, trans yağ ile doymuş yağ içerir. Canınız bir şeyler atıştırmak istediğinde cips, abur cubur gibi işlenmiş gıda yerine havuç, kereviz gibi sebzeleri çubuklar şekline kesip tüketin.

 

Daha fazla sebze ve meyve yiyin: Bol bol sebze-meyve tüketin. Bu gıdalar beslenmenize sadece renk ve lezzet katmaz, bunun yanı sıra besleyicidir, antioksidan açısından zengindir ve kalorisi düşüktür. Kalp hastalığı riskinizi düşürmeye yardım eder.

 

Daha fazla su için: Meşrubat, asitli içeceklerin yerine su en iyi temel içecektir. Vücudumuzun yüzde 60'ı sudur ve her organın işleyişi için suyun yaşamsal bir önemi vardır. Oksijen dolaşımına yardım eder ve vücudunuzu toksinlerden arındırır. Her susadığınızda ve yemeklerde mutlaka su için.

 

Yeşil çayı tercih edin: Çok fazla faydalı antioksidanlar içeren yeşil çay da sağlığınız için oldukça önemlidir. Daha sağlıklı beslenmek için kahve ya da çay yerine yeşil çayı tercih edin.

 

Daha fazla tam tahıllı gıda tüketin: Tam tahıllı gıdalar kardiyovasküler ile bulaşıcı hastalık ve solunum yolu hastalıkları riskinizi azaltır. Bu nedenle yüzde 100 tam tahıllı ekmekleri ve gıdaları tüketin. Her hafta kinoa ya da kahverengi pirinç gibi farklı bir tam tahıllı gıda tüketmeyi deneyin.

Keyword : Sağlıklı Beslenmek İçin Bunlara Dikkat! haberi , Sağlıklı Beslenmek İçin Bunlara Dikkat! oku , Sağlıklı Beslenmek İçin Bunlara Dikkat! konusu , Sağlıklı Beslenmek İçin Bunlara Dikkat! hakkında , Sağlıklı Beslenmek İçin Bunlara Dikkat! manşeti , Sağlıklı Beslenmek İçin Bunlara Dikkat! perde arkası , Sağlıklı Beslenmek İçin Bunlara Dikkat! olayı , Sağlıklı Beslenmek İçin Bunlara Dikkat! son dakika , Sağlıklı Beslenmek İçin Bunlara Dikkat!

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com