29.06.2012 - 03:20
Okunma (1354)
Yorum (0)
Paylaş

Şube Müdürlüğü Sınavı Yapılmalıdır

Şube Müdürlüğü Sınavı Yapılmalıdır

 

Milli Eğitim Bakanlığı çok hızlı değişimleri gerçekleştirmekte. Milli Eğitim Bakanlığı en son olarak tüm görevlendirmelerin iptalini istemiştir. İstanbul gibi bir ilimiz de dahi tüm görevlendirmeler iptal edilmiştir. İptal edilen görevlendirmeler içinde “Şube Müdürlükleri” ve daha üst yönetici kadroları da bulunmaktadır. Bazı iller ise Milli Eğitim Bakanlığının bu emrini dikkate almamakta ve görevlendirmeleri iptal etmemektedir.

 

Özellikle yönetici kadrolarında ki görevlendirmelerin iptali Milli Eğitim Bakanlığının en iyi icraatlarından biridir. Milli Eğitim Bakanlığı son olarak 950 “Şube Müdürlüğü” kadrosunun onayını almıştır. Bu kadrolara nasıl atama yapılacağı ise eğitimcilerimiz için büyük merak konusu olmuştur. Milli Eğitim Bakanlığında şuanda 5 yıllık eğitimcilerin bile çok üst görevlerde çalıştığı bilinmektedir. Buna benzer örnekler düşünüldüğünde “Şube Müdürlüğü” kadrolarına da sınavla atama yapılacağı muhakkaktır. Bilindiği gibi Ömer Dinçer kariyer ve liyakate önem vermeye çalışmaktadır. 2000 yılından beri Milli Eğitim Bakanlığı Şube Müdürlüğü kadrosu için sınav yapmamakta; bu kadroları vekâleten doldurmaktaydı görünen odur ki bu durum artık son bulacaktır. Kamuoyunun beklentisi de bu yöndedir.

 

Şube Müdürlüğü kadroları için yapılacak sınavda aşağıda belirttiğimiz yönetmelikler dikkate alınacaktır.

MEB Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği İçin TIKLAYINIZ.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik ve Ek–1 Değerlendirme Formu  için TIKLAYINIZ.

Yönetmelikler incelendiğinde birbirine uymayan maddelerin bulunduğu ve yine bazı maddelerin güncelliğini yitirdiği görülecektir. Örneğin halen takdir belgesine puan verilebilmektedir. Bilindiği gibi son değişiklikle takdir ve teşekkür belgeleri kaldırılmış bu belgelerin yerlerini başarı ve üstün başarı belgeleri almıştır. Bu ve benzeri nedenlerle ilgi yönetmeliklerin güncellenmesi gerekmektedir.

Şube Müdürlüğü sınavına katılacak adaylar genel yönetmelikte yer alan Ek–1 formuyla tespit edilecek, tespit edilen bu adaylar sınava katılabilecektir. Genel Yönetmelik maalesef ön seçim getirmekte; adayların tümünün değil 3 katı adayın yükselme sınavına girebilmesinin kapısını aralamaktadır. Buda aynılar arasında eşitsizlik yaratmaktadır.

1) 3 Katı Aday Tespiti:

Ek–1 formuyla 3 katı aday seçilecek ve bu adaylar sınava girebilecektir. İsteyen adayların sınava girmesinin engellenmesinin yanlış olduğu açıktır. Örneği de bulunmamaktadır. Bu durum aynılar arasında eşitsizliğe yol açacaktır.

En az 3 yıl öğretmenlik ve 1 yıl asaleten idarecilik yapan tüm eğitimciler sınava alınabilir ya da şartlar buna benzer şekilde düzenlenebilir. Görevde yükselme sınavının genel olmasının gerekliliği açıktır. Genel sınav yapılmaması durumunda hak kayıpları oluşacaktır. Yapılacak genel sınav sonucuna göre üstten aşağı yapılacak sıralamayla seçilecek 3 katı adayın eğitime alınmasının daha uygun olacağını düşünüyoruz.

2) Görevde Yükselmeye Tabi Kadrolar:

Milli Eğitim Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğine göre Şube Müdürlüğü kadrosu görevde yükselmeye tabi iken il ve ilçe Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü kadroları sayılmamıştır. Bu kadrolarında yasal düzenleme yapılarak Görevde Yükselmeye Tabi kadrolar içine alınması gerekmektedir. Bu kadrolardan sadece il Milli Eğitim Müdürlüğü kadrosuna yapılacak atamalar idarenin takdirine (belli şartları sağlamak ve belirtilmek şartıyla) bırakılabilir fakat diğer kadrolara sınavsız atamaların önü kesilmelidir.

3) Sınav Yaptırılması:

Sınav sadece ÖSYM ve Milli Eğitim Bakanlığına yaptırılmalıdır diğer yükseköğretim kurumları sözü kaldırılmalıdır. Hatta mümkünse sınav uygulamasında sadece ÖSYM tercih edilmelidir. TODAİE in listeye eklenmesinin doğru olmadığı görüşündeyiz. Çünkü TODAİE kendi yazılı sınavını bile ÖSYM ye yaptırmaktadır. Kaldı ki TODAİE kamuoyunca yapılan tüm eleştirilere rağmen kendi enstitüsüne mülakatla öğrenci seçmeye devam etmektedir.

4) Eğitimi, Eğitimciler Yönetmelidir:

Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı haricinde hiçbir kurum, alan uygulamasını alan dışından gelen insanlara bırakmamaktadır. Daha önce Şube Müdürü olabilecekler arasında sayılmayan “sivil savunma uzmanı” da artık Şube Müdürü olabilecek; eğitimcileri ve eğitimi yönetebilecektir. Bu uygulamanın yanlışlığı ortadadır. Hiçbir zaman bir başhekimlik kadrosuna(ki işi yönetimdir) doktor olmayan biri atanmamaktadır. Fakat iş Milli Eğitim Bakanlığı ve eğitim yöneticiliğine gelince çok serbest davranılmaktadır. Kısacası eğitim yöneticiliği kadrolarına eğitimcilerin ataması yapılmalıdır. Pedagojik olarak da uygun olan budur.

Sonuç Olarak :

Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer Dinçer’in kariyer ve liyakati esas alacağız beyanlarına güvenen eğitimcilerin Şube Müdürlüğü kadroları için genel sınav isteği bizlere kadar ulaşmıştır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi grup başkanlığı görevlerine bile atama yaparken kariyer ve liyakati gözetmeye çalışan Milli Eğitim Bakanlığının “Şube Müdürlüğü” için eğitimcilerimizin de istediği gibi genel sınav yapması yerinde olacaktır.

Keyword : Şube Müdürlüğü Sınavı Yapılmalıdır haberi , Şube Müdürlüğü Sınavı Yapılmalıdır oku , Şube Müdürlüğü Sınavı Yapılmalıdır konusu , Şube Müdürlüğü Sınavı Yapılmalıdır hakkında , Şube Müdürlüğü Sınavı Yapılmalıdır manşeti , Şube Müdürlüğü Sınavı Yapılmalıdır perde arkası , Şube Müdürlüğü Sınavı Yapılmalıdır olayı , Şube Müdürlüğü Sınavı Yapılmalıdır son dakika , Şube Müdürlüğü Sınavı Yapılmalıdır

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com