
Türkiye Enerjide Rüzgara Yöneliyor
Türkiye Enerjide Rüzgara Yöneliyor
2007 yılından sonra lisanslı rüzgâr enerjisi üretim lisansı vermeyen Enerji Bakanlığı, 10 Mart 2012 tarihinden itibaren Lisanssız Enerji Üretim Yönetmeliği tebliği ile küçük ölçekli enerji üretim şirketlerinin önünü açtı.
Türkiye Lisanssız Elektrik Üretim Derneği Başkanı Yalçın Kıroğlu, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası'nda (MUTSO) Muğla'da rüzgar enerjisi yatırımı yapmak isteyen girişimciler ile bir araya geldi. Uysallar Enerji tarafından MUGİAD'ın katkıları ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde düzenlenen “Rüzgar Türbinleri ve Lisanssız Elektrik Üretimi” konferansında kurulacak rüzgar türbinleri hakkında katılımcılara bilgiler verildi. Türkiye Lisanssız Elektrik Üretim Derneği Başkanı Yalçın Kıroğlu, Türkiye, Avrupa ve Dünya'daki rüzgar enerjisi üretimi ile ilgili rakamsal bilgiler aktarırken, Türkiye'nin rüzgar enerjisi kapasitesinin yıllık 53 bin MW olmasına rağmen, bunun ancak Bin 800 MW'sını kullanabildiğini açıkladı.
Devletin 2007 yılından sonra Lisanslı Rüzgar Enerjisi üretim izni vermediğini belirten Kıroğlu, 10 Mart 2012 tarihinde yayımlanan Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği uygulamalarına dair tebliğ ile küçük ölçekli şirketlerin de enerji üretimi yapabileceğini söyledi. Kıroğlu, “Dünyada son üç yılda Çin ve ABD rüzgar enerjisine büyük yatırımlar yaptı. Üç yıl önce Almanya dünyada ilk sırada iken, bu gün Çin ve ABD ilk iki sırayı paylaşıyor. Avrupa'da Almanya 29 MW ile ilk sırada yer alırken, Türkiye 9. Sırada ve Bin 800 MW rüzgardan enerji üretebiliyor. Türkiye'de Ege ve Trakya Bölgesi rüzgar enerjisi üretimi için en ideal bölge. Rüzgar enerjisi, 2015 yılında enerji üretim metotları içinde en ekonomik olan metot olarak belirlendi. 1979 yılında 40 cent olarak belirlenen enerji üretimi, 2010'da bu rakam 2 cente kadar düştü. 1996 yılında dünyada 6 bin 100 MW olan rüzgar enerjisi üretimi 2011 yılında 238 bin 651 MW'a yükseldi. Önümüzdeki yıl içinde rüzgar enerjisine dünyada 20 milyar Euro yatırım yapılması bekleniyor. Kurulan bir rüzgar enerjisi santralinin geri dönüşümü 4 ila 5,5 yıl arasında değişiyor” dedi
ÜRETİLEN ENERJİNİN FAZLASI SATILACAK
Türkiye'de lisanssız rüzgar enerjisi üretiminin önünün açılmasının ardından küçük işletmelerin de enerji üretebileceğini belirten Kıroğlu, “Türkiye'nin 2011 yılında petrol ve doğalgaz ürünlerine enerji harcaması 50 milyar dolar. Türkiye'nin enerji ihtilacının yüzde 64'ü ithal kaynaklardan elde ediliyor. Son çıkan yönetmelik ile artık ülkemiz kendi enerjisini kendi üretebilecek. Bunun için yatırımcının önü açıldı. Her işletme isterse 500 kW'ya kadar lisanssız ürettiği enerjinin fazlasını yine devlete satabilecek veya kullandığı enerji ile takas yapabilecek. Bunun için kurulacak rüzgar türbinlerinin enerji şebekelerine yakın mesafelerde kurulması ile maliyeti daha da düşürecek. Rüzgar türbinleri için yurt içi ve yurt dışı fonlardan yararlanabilinir” dedi.
Keyword : Türkiye Enerjide Rüzgara Yöneliyor haberi , Türkiye Enerjide Rüzgara Yöneliyor oku , Türkiye Enerjide Rüzgara Yöneliyor konusu , Türkiye Enerjide Rüzgara Yöneliyor hakkında , Türkiye Enerjide Rüzgara Yöneliyor manşeti , Türkiye Enerjide Rüzgara Yöneliyor perde arkası , Türkiye Enerjide Rüzgara Yöneliyor olayı , Türkiye Enerjide Rüzgara Yöneliyor son dakika , Türkiye Enerjide Rüzgara Yöneliyor
Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.
Güncel Haberler
- FINDIK FİYATLARI MALİYETİN ALTINDA
- TMO Depolarını Kurarak Piyasaya Girmeli ve Alım Ya..
- Fındık Fiyatları Yükselişe Devam Ediyor
- Hükümet harekete geçti: Gübreden sonra tüp!
- Çiftçiye Kredi Muslukları Sonuna Kadar Açılacak
- Bursa'da Zaman
- Öğretmenlerin 2017 Yılı Sınav Görevi Ücretleri
- Kar geri geliyor
- Yarıyıl tatili başlıyor
- Kıtalararası yaya yolu için çalışmalar başladı
- Cumhurbaşkanı Fındık Konusunda Bilgilendirilmemiş
- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fındık’la İlgili Sözleri ..
- Müfredatın paydaşların görüşüne açılmış olması öne..
- Nöbet ücreti, 2017'de, 3 saat üzerinden verilecek
Yorumlanan Haberler
KEKEZHOCA67
16.11.2012 - 14:01
DİNÇER İçini Öğretmenlere Döktüatilla kaya
04.09.2012 - 15:22
Alan Değişikliğinde Çerçeve Geniş Tutulmalıdı..zırterenköy
15.08.2012 - 09:11
Mutsuz Eden Meslekler Hangisi?kekez hoca 67
10.08.2012 - 15:23
Üniversiteye Giriş Sistemi Değişiyorkekez hoca 67
07.08.2012 - 08:32
Dinçer: Yeni Sistemle Öğrenciler Dershaneye G..