16.06.2012 - 12:47
Okunma (1634)
Yorum (0)
Paylaş

Komşuda Seçim, İMKB'de Geçim

Komşuda Seçim, İMKB'de Geçim

 

 

 

İntegral Menkul Değerler Araştırma Departmanı Analisti Egemen Candır, Yunanistan seçimlerinden çıkacak sonucun piyasaya olası etkilerini değerlendirdi

 

 

 

 

Yunanistan’da Pazar günü gerçekleştirilecek seçimler, sadece siyaset dünyası değil, Foreks piyasaları tarafından da merakla bekleniyor. Ülkede seçimlerden iki hafta önce anket sonucu yayınlamak yasaklanmış olsa da, piyasalardaki söylentiler, kemer sıkmaya ılımlı bakan Yeni Demokrasi Hareketi Partisi'nin (New Democracy veya ND) seçimlerden galip çıkacağı yönünde seyrediyor. Seçimlerin sonuçları konusunda resmi veya güvenilir bir kaynak bulunmasa da seçimler üzerine olan iddiaların karşılaştırılmasında yüzde 80 oranında ND ve yüzde 20 oranında Syriza'nın galip geleceği yönünde spekülasyonlar olduğu görülüyor.

 

Foreks piyasalarında bu beklentinin şimdiden çoğunlukla fiyatlandığının görüldüğünü kaydeden İntegral Menkul Değerler Araştırma Departmanı Analisti Egemen Candır, “Euro/dolar paritesi, 1.24 seviyelerinin altından toparlanarak 1.26 seviyelerini test etme çabası içindeyken, Yunanistan beklentileriyle beraber bir kısım parasal genişleme spekülasyonlarının da altının 1.620 – 1.630 dolar seviyelerinde gezinmesine neden olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

 

Spekülatif beklentilerinin dışında, duruma realist bir bakış açısıyla bakılırsa, iki partiden herhangi birinin tek başına iktidar olmasının söz konusu olmadığını söyleyen Candır, seçim sonucunda iki partiden birinin sınırlı oranda önde çıkmasının ve kendi ideolojisine paralel diğer partilerle koalisyona girmesinin ihtimaller dahilinde olduğunu ve bu durumda üç farklı senaryodan bahsedilebileceğini belirtti.

 

Candır olası senaryolarla ilgili şu bilgileri verdi:

 

“Yeni Demokrasi Hareketi'nin önde çıkması durumunda, euro/dolar paritesinde 1.2750-1.2800 seviyelerinin test edilebileceğini ve kemer sıkma taraftarı bir koalisyon ihtimalinin olası olması durumunda ise yükselişlerin devamının gelebileceğini düşünebiliriz. Bu durumun iç piyasalara yansıması öncelikle euroya karşı da değer kaybeden dolarda satışların hızlanmasıyla görülebilir.

 

Dolar/TL paritesinde en son nisan ayının ikinci haftası görülen 1.80 seviyelerinin altında hareketler görülebilir. Bu durumda Merkez Bankası’nın baskısının da etkisiyle dolarda 1.78 liraya varan çekilmeler olabilir.

 

İMKB 100 Endeksi’nde ise dolarda görülebilecek zayıflama ile birlikte yurt dışı piyasalarda görülebilecek olumlu havanın katkısıyla bir süredir görülmeyen 59.000 seviyelerine yükselişler yaşanabilir. Özellikle Yunanistan’da kemer sıkmaya ılımlı bakan bir hükümetin kurulması ve yurt dışı piyasalarda olumluluğun devam etmesi durumunda, İMKB 100 Endeksi’nin kritik 60.000 seviyelerini gözüne kestirmesi söz konusu olabilir.

 

Yeni Demokrasi Hareketi'nin önde çıkması fakat kemer sıkma taraftarı bir koalisyon olmaması durumunda, kısa vadede sınırlı olumluluklar görülebilecek olmasına rağmen, Yunanistan’ın yeniden belirsizliklere neden olması kaçınılmaz olacaktır. Bu durumun euro/dolar paritesindeki ilk etkisi, 1.2700 seviyelerinin test edilmesi, fakat bu seviyelerde bir kısım duraksamalardan sonra sert satışların gelmesi şeklinde olabilir. Gelebilecek olumsuz açıklamalarla satışların 1.2400 seviyelerini aşağı yönlü kırarak hız kazanması durumunda ise paritenin en son haziran başında ABD’de Tarım Dışı İstihdam verisi açıklandığında gördüğü 1.2285 seviyelerini deneyebileceğini düşünüyoruz.

 

Bu ikinci olasılığın iç piyasalarda ve özellikle dolar/TL paritesindeki etkisi de euro/dolara ters olarak ilk aşamada 1.7950 seviyelerinin denenmesi olarak gerçekleşebilecek iken, daha sonra dış piyasalardaki olumsuzlukların etkisiyle ABD tahvillerine artabilecek talep ile ooların güç kazanabileceğini söyleyebiliriz. Bu aşamada Yunanistan kaynaklı gelişmelere odaklanacak olan dolar/TL paritesinde tekrar yükselişlerin başlayıp, paritenin 1.8400 seviyelerinin üzerine artması söz konusu olabilir.

 

İMKB 100 Endeksi’nde ise bu durumun paritelere oranla daha sığ bir şeklide fiyatlanabileceği düşünülebilir. Endeks, ilk kademede dolarda görülebilecek çekilmelerin etkisiyle 59.000 seviyelerini test edebilecek olsa da Yunanistan’ın yaratacağı belirsizliklerde bu seviyelerin aşılabileceğini düşünmemekteyiz. Gelişmeler ve Yunanistan kaynaklı haberler geldikçe 59.000 seviyesinin altında hareket edebileceğini düşündüğümüz İMKB 100 Endeksi’nde, olumsuz haberlerin gelmesi durumunda tekrar 58.000 seviyesinin diplerine ve daha sonra kademeli olarak 57.500 ve ardından 55.200 seviyelerine varan çekilmeler gözlemleyebiliriz.

 

Syriza Partisi'nin önde çıkacağı her durumda, dünya piyasaları daha önce fiyatlanmış olan olumlu havanın kârını almaya çalışarak satışa geçecektir. Bu durumda, euro/dolar paritesinde ilk aşamalarda 1.2400 seviyelerinin altına sarkmalar ve açıklamalara bağlı olarak bu sarkmaların devamının söz konusu olabileceğini düşünebiliriz. Hızlanan satışların ardından tepki alımları gelmemesi veya sınırlı gelmesi durumunda ise daha önceki kritik 1.2285 seviyelerinin hızlı bir şekilde test edilebileceğini ve bu seviyenin de kırılması durumunda, paritenin önce 1.2150, daha sonra da 1.2020 seviyelerine kadar çekilebileceğini düşünmekteyiz.

 

Türkiye’de bu durum, dolar/TL paritesinde 1.8400 seviyelerinin üzerine yükselişlere ve bu seviyelerin çabuk kırılması durumunda 1.8600 seviyelerinin denenmesine neden olabilir. Merkez Bankası’nın bu kademelerde baskıyı artırma durumunun söz konusu olabileceğinden, paritede 1.8600 seviyelerinin bir süre direnebileceğini düşünüyoruz. Yunanistan’dan olumsuz haberlerin devamı durumunda ise dolar/TL paritesinin bir sonraki hedefinin 1.8800 olabileceğini söyleyebiliriz.

 

İMKB 100 Endeksi’nde ise bu üçüncü olasılık satışların hızlanmasına ve ilk aşamada 57.000 seviyelerinin, ardından ise 55.500 seviyelerinin test edilmesine neden olabilir. Krizin daha önceki kademelerinde 55.000 seviyelerinin altında 54.800 civarında tutunan İMKB 100 Endeksi’nin Yunanistan’dan olumsuz haberlerin devam etmesi durumunda ise 52.500 seviyelerini denemesi söz konusu olabilir.

 

Çok kısa ve kısa vade olarak değerlendirilen bu ihtimallerin dışında, uzun vadede, Euro Bölgesi'nde Yunanistan'ın gerek ekonomik, gerekse politik sorunlarına ne kadar tolerans gösterileceği, bu toleransın gösterilmemesi durumunda Euro Bölgesi ülkelerinin kendi risklerini nasıl kontrol altına alacakları önem taşımakta. Bizim düşüncemiz, Euro Bölgesi'nde Yunanistan'a toleransın önemli derecede azalmış olmasına rağmen, şu anki konumda bu ülkenin Euro Bölgesi'nden çıkarılmasının ekonomik sonuçlarının ciddi olabileceği ve yasal temelinin bulunmadığı yönünde. Uzun vadede ülkenin Euro Bölgesi'nden çıkarılma ihtimallerinin ise daha yüksek olduğunu düşünmekteyiz.”

 

 

www.borsagundem.com

Keyword : Komşuda Seçim, İMKB'de Geçim haberi , Komşuda Seçim, İMKB'de Geçim oku , Komşuda Seçim, İMKB'de Geçim konusu , Komşuda Seçim, İMKB'de Geçim hakkında , Komşuda Seçim, İMKB'de Geçim manşeti , Komşuda Seçim, İMKB'de Geçim perde arkası , Komşuda Seçim, İMKB'de Geçim olayı , Komşuda Seçim, İMKB'de Geçim son dakika , Komşuda Seçim, İMKB'de Geçim

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com