13.06.2012 - 02:31
Okunma (1706)
Yorum (0)
Paylaş

Lisans Mezunları da Branş Öğretmeni Olarak Atanabilecek

Lisans Mezunları da Branş Öğretmeni Olarak Atanabilecek

 

Ortaokul ve liselerde branş öğretmeni olabilmek için 4 yıllık lisans programları yerine, lisans programlarından sonra yapılacak alan sınavlarında başarılı olanların alınacağı, 2 yıllık eğitim değerlendiriliyor.

 

 

YÖK, ortaokul ve liselerde görev yapacak branş öğretmenleri için 4 yıllık lisans programı mezunu olan herkesin yapılacak alan sınavlarından başarılı olanlara uygulanacak 2 yıllık eğitim verilmesi yöntemini gündemine aldı.Buna göre herhangi bir lisans programından mezun olanlar ilgili branş için gerçekleştirilecek alan sınavına girecek. Sınavda başarılı olanlara yükseklisans eğitimi gibi 2 yıl sürecek formasyon ve alan eğitimi verilecek.

 

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya 'nın göreve gelmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı 'nın öğretmen ihtiyacı ve öğretmen adayı yetiştiren kurumlardan mezun olanların sayısı dikkate alınarak YÖK bünyesinde oluşturulan Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubu, uzman öğretmen yetiştirmek için farklı modelleri değerlendirmeye aldı.

 

Ortaokul ve liselerde biyoloji, kimya, matematik, tarih ve Türk dili ve edebiyatı gibi branşlarda öğretmen olabilmek için 4 yıllık lisans programları yerine, lisans programlarından sonra yapılacak alan sınavlarında başarılı olanların alınacağı, 2 yıllık eğitim değerlendiriliyor. Buna göre branş öğretmenliğine ilişkin 4 yıllık lisans programlarının kapatılması, bunun yerine tüm üniversite mezunlarının katılabileceği alan sınavlarında başarılı olan öğrencilerin 2 yıl yükseklisans düzeyinde eğitim alarak ilgili branşlarında uzmanlaşması amaçlanıyor.

 

Lisans mezununa branş öğretmenliği yolu

 

Değerlendirilen uzman öğretmen yetiştirme modeline göre üniversitelerin eğitim fakültelerinin dışında olan tüm lisans bölümlerini (makine mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, hukuk, iletişim, siyaset bilimi, fen-edebiyat fakültelerinin tüm bölümleri gibi) bitirerek mezun olan öğrenciler branşlara göre yapılacak sınavlara girecekler. Sınavda başarılı olarak ilgili alanda yeterliliğini kanıtlayan öğrencilere 2 yıl boyunca pedagojik formasyon ve alanına ilişkin eğitim verilecek. Başka bir deyişle branş öğretmenleri artık 4 yıllık lisans programı yerine, 4 yıllık lisans programı ve 2 yıllık yükseklisans programını bitirdikten sonra yetişmiş olacak. YÖK 'te ele alınan bir diğer öneriye göre de branş öğretmenlerinin 4 yıllık lisans eğitimi almaya devam etmesi, fakat eğitimlerinin yüzde 50 'sinin bizzat okullarda, yüzde 50 'sinin de akademik faaliyetlerle devam edilmesi değerlendiriliyor. Mevcut eğitim fakültesi mezunları için de söz konusu modelle birlikte çeşitli sertifika programlarının açılarak işsiz öğretmenlerin branşlarında uzmanlaştırmaları konusunda destek eğitimi verilmesi tartışılıyor.

 

Keyword : Lisans Mezunları da Branş Öğretmeni Olarak Atanabilecek haberi , Lisans Mezunları da Branş Öğretmeni Olarak Atanabilecek oku , Lisans Mezunları da Branş Öğretmeni Olarak Atanabilecek konusu , Lisans Mezunları da Branş Öğretmeni Olarak Atanabilecek hakkında , Lisans Mezunları da Branş Öğretmeni Olarak Atanabilecek manşeti , Lisans Mezunları da Branş Öğretmeni Olarak Atanabilecek perde arkası , Lisans Mezunları da Branş Öğretmeni Olarak Atanabilecek olayı , Lisans Mezunları da Branş Öğretmeni Olarak Atanabilecek son dakika , Lisans Mezunları da Branş Öğretmeni Olarak Atanabilecek

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com