03.06.2012 - 06:33
Okunma (1840)
Yorum (0)
Paylaş

Şike Davasında Mütalaa Verildi, Gözler UEFA'da

Şike Davasında Mütalaa Verildi, Gözler UEFA'da

Etik Kurulu raporunda şikenin sahaya yansımadığı belirtilirken savcılık makamı tam tersi sonuca vardı. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Trabzonspor Başkanı Sadri Şener ve daha birçok isme şike ve teşvik suçundan hapis cezası istendi. UEFA'nın Futbol Federasyonu'nun kararlarını değil, mahkemeyi dikkate alması durumunda Türkiye'ye ağır yaptırımların uygulanabileceği belirtildi.

Futbolda şike iddialarına ilişkin 93 sanığın yargılandığı davada Savcı Ufuk Ermertcan'ın mütalaası, 11 aydır devam eden süreci farklı noktalara taşıdı. Bugüne kadar Futbol Federasyonu'nun (TFF) alt kurullarındaki incelemelerde net bir şike ve teşvik suçuna rastlanmadığı açıklanmıştı. Çok tartışılan Etik Kurulu raporuna göre 22 maçtan 2 tanesinde şike teşebbüsü, 3'ünde de teşvik primi girişimi vardı. Yani kurul, sahaya yansıyan hiçbir şey tespit edememişti. Raporu değerlendiren Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu ise Fenerbahçe'nin de adının geçtiği 16 takımdan herhangi birine ceza kesmemişti. Fenerbahçe asbaşkanları İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu'nun da aralarında yer aldığı 8 şüpheliye teşebbüsten, futbolcu İbrahim Akın ile menajer Ahmet Çelebi'ye maç sonucunu etkilemekten ceza gelmişti. Metris Cezaevi'nde tutuklu yargılanan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım suçsuz bulunmuştu.

 

Ancak İstanbul 16. Ağır Ceza Mah-kemesi'nde görülen davada savcılık makamının istediği cezalar, Futbol Federasyonu ve kurullarının kararlarıyla tamamen çelişti. Savcı Ufuk Ermertcan'ın esas hakkındaki görüşünde, 6 maçta şike yapmak, 3 karşılaşmada teşvik primi vermekten suçlanan Aziz Yıldırım'ın, 3 yıl 10 ay 15 gün ile 13 yıl 10 ay 15 gün arasında hapis cezasına çarptırılması öngörüldü. Trabzonspor Başkanı Sadri Şener için de 'teşvik primi vermeye teşebbüs etmek'ten 9 ay ile 2 yıl 3 ay arasında hapis cezası istendi. Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu, Şekip Mosturoğlu, Ali Yıldırım, Cemil Turan, Tamer Yelkovan, Mecnun Odyakmaz, Serdal Adalı, Tayfur Havutçu, Bülent Uygun, İbrahim Akın, Mehmet Yılmaz, Korcan Çelikay, Sercan Yıldırım, Serdar Kulbilge, Sezer Öztürk, Ümit Karan, Zafer Önder İpek, İskender Alın, Yusuf Turanlı, Sami Dinç, Gökçek Vederson, İbrahim İşçen, Ömer Ülkü'ye de ceza talep edildi. 5 sanığı tahliye eden mahkeme, Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 4 şüphelinin tutukluluğuna hükmetti.

 

Topyekûn ceza tehlikesi kapıda

 

TFF, daha önce şike ve teşvike ilişkin Etik Kurulu raporunu Türkçe ve İngilizce olarak UEFA'ya gönderdi. Disiplin Kurulu'nun klasörü de tercüme yoluyla Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'ne ulaştırıldı. Fakat itiraz mercii olan Tahkim Kurulu'nun kararları henüz kamuoyuyla paylaşılmadı. Bu gelişmelerin ardından gözler Türkiye'deki kararlara tepkisi merak edilen UEFA'ya çevrildi. Şike ve teşvik davasını yakından takip eden UEFA'nın, TFF'nin raporlarını değil, savcılık makamının istediği cezaları dikkate alması durumunda adı geçen tüm kulüplere ağır cezalar kesebileceği ve hatta milli takımların dahi risk altında olduğu belirtildi. Yönetici veya futbolcuları suçlandığı için Fenerbahçe, Trabzonspor, Beşiktaş, Sivasspor, Bursaspor, Gençlerbirliği, Sivasspor, Eskişehirspor ve İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un ceza ile karşı karşıya olduğu ileri sürüldü.

 

UEFA'nın 'Federasyon'un gerekli cezaları vermediği ve işin üstünü kapatmaya çalıştığı' gibi bir karara varması halinde de Türkiye'ye topyekûn bir cezanın çıkabileceği, TFF'nin üyeliğinin askıya alınabileceği ifade edildi. Böyle talihsiz bir gelişme yaşanırsa Milli Takım dahil hiçbir kulübün uluslararası organizasyonlara katılamayacağı öngörüldü. Ama UEFA'nın, TFF'ye yeni bir yol haritası çizebileceği, buna göre şikeye karışan kulüp ve şahıslara gerekli cezaların verilmesinin istenebileceği kaydedildi.

Keyword : Şike Davasında Mütalaa Verildi, Gözler UEFA'da haberi , Şike Davasında Mütalaa Verildi, Gözler UEFA'da oku , Şike Davasında Mütalaa Verildi, Gözler UEFA'da konusu , Şike Davasında Mütalaa Verildi, Gözler UEFA'da hakkında , Şike Davasında Mütalaa Verildi, Gözler UEFA'da manşeti , Şike Davasında Mütalaa Verildi, Gözler UEFA'da perde arkası , Şike Davasında Mütalaa Verildi, Gözler UEFA'da olayı , Şike Davasında Mütalaa Verildi, Gözler UEFA'da son dakika , Şike Davasında Mütalaa Verildi, Gözler UEFA'da

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com