02.06.2012 - 19:33
Okunma (1636)
Yorum (0)
Paylaş

Eğitim-İş:”Kök”Ümüzden Beslendik.

Eğitim-İş:”Kök”Ümüzden Beslendik.

 

 

EĞİTİM-İŞ adı, Türkiye Sendikal Hareketinin, özellikle de Memur Sendikacılığının, önemli ve özel bir aşamasının simgesidir.

1961 Anayasası’nın sağladığı olanaklarla kurulan memur sendikaları 12 Mart 1971 Darbesiyle kapatılmış ve memurların sendika kurması engellenmişti. Bu nedenle de 1980’li yılların sonuna dek memurlar sendikasız bırakılmıştı.

Ancak, 1980 Anayasası yürürlüğe girdiğinde memur sendikacılığına ilişkin bir boşluk taşıdığı anlaşıldı. Prof. Dr. Alpaslan Işıklı’nın dikkatlere sunduğu bu boşluk, yine prof. Dr. Mesut Gülmez’in de çabalarıyla kamuoyunun bilgisine ulaştırıldı.

Özellikle EĞİT-DER’in öncülük ettiği yeniden sendikalaşma mücadelesi sırasında yürütülen çalışmalarda öğretmenler başı çekmekteydi.

Adı geçen bilim insanlarımızın yarattığı bilinç, bu çalışmaların yaşama geçirilmesi iklimini yarattı.

Sonunda Niyazi Altunya ve 23 arkadaşının girişimleriyle, 28 Mayıs 1990 Günü, 1980 Darbesi sonrasının ilk memur sendikası Eğitim-İş kuruldu. Böylece de bugün etkinlikleri süren kamu görevlileri sendikalarının örgütlenme süreci toplumsal yaşamımızda yer aldı.

Sendikamız EĞİTİM-İŞ, hem kamu görevlileri sendikacılığının, hem de bilincini yeniden sahiplenip savunduğumuz ve bugünlere taşıdığımız, doğru sendikal anlayışın öncülü olan ilk EĞİTİM-İŞ’in 22. Yıldönümü’nü kutladı.

İlk Eğitim-İş’in kurucuları ve düşünsel öncüleriyle, düzenlediğimiz yemekte buluştuk.

İlk Eğitim-İş’in Genel Başkanı Niyazi Altunya’nın özel bir nedenle katılamadığı yemeğe, İlk Eğitim-İş’in Kurucularından İlk Genel Sekreter Erdal Çalı, ilk Merkez Yönetim organlarının üyeleri Feyzi Coşkun, Ali Kınacı, Ayhan Sarıhan, Oğuz Bozkurt, Gülşen Bektaş, Necati Yentürk, Refik Saydam, Gülçin Uysal, katıldılar.

Sendikal örgütlenmenin düşünsel öncüleri ve İlk Eğitim-İş’in danışmanları da olan Mesut Gülmez, Alpaslan Işıklı, Yıldırım Koç da aramızdaydı.

Ayrıca, öğretmen örgütçülüğünün dostları, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Genel Başkanı Erdal Atıcı, Eski TÖS yöneticilerinden-Eğitimci Yazar ve eski Cumhuriyet Senatörü Ekrem Kabay, CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, ADD Genel Sekreter Yardımcısı Derya Kocabay, TİHAK Yönetim Kurulu Üyesi Halil Sevinç da kutlamamızda yer aldılar.

Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı İsmail Tutoğlu ile Merkez Yönetim Kurulu Üyelerimiz, ilk Eğitim-İş’in Genel Yayın Yönetmeni İlter Ertuğrul, şu anda Eğitim-İş’e değerli düşünsel katkılar sunan MEB Eski Daire Başkanı Ali Çakıroğlu, MEB. Şube Müdürü Güner Altun bizimle birlikte oldular.

 

Eğitim-İş’im*

Bir avuç insandık yola çıkarken,

Görenler dediler, “Vakit çok erken”

Şimdi iftiharla diyorum ki ben;

Bugünüm, yarınım, ekmeğim, aşım,

Çığ gibi büyüyor Eğitim-İş’im.

Eğitim derdimiz, çocuk tasamız,

Sevgiler servetse, onur kasamız,

İnsanlığa hizmet anayasamız.

Yorgunluk da ne ki, bu benim işim,

Çığ gibi büyüyor Eğitim-İş’im.

Neredeyse özveri, işte ordayız,

Tek ses ve nefesle salonlardayız,

Coşan seller gibi alanlardayız,

Sen de katıl durma canım kardeşim,

Çığ gibi büyüyor Eğitim-İş’im.

Mehmet Babacan

*1993 yılında ilk Eğitim-İş için yazılmıştır.

 

 

 

www.kamusitesi.com

Keyword : Eğitim-İş:”Kök”Ümüzden Beslendik. haberi , Eğitim-İş:”Kök”Ümüzden Beslendik. oku , Eğitim-İş:”Kök”Ümüzden Beslendik. konusu , Eğitim-İş:”Kök”Ümüzden Beslendik. hakkında , Eğitim-İş:”Kök”Ümüzden Beslendik. manşeti , Eğitim-İş:”Kök”Ümüzden Beslendik. perde arkası , Eğitim-İş:”Kök”Ümüzden Beslendik. olayı , Eğitim-İş:”Kök”Ümüzden Beslendik. son dakika , Eğitim-İş:”Kök”Ümüzden Beslendik.

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com