26.05.2012 - 19:57
Okunma (2018)
Yorum (0)
Paylaş

İlkokul ve Ortaokullarda Değişecek Öğretmen Normları

İlkokul ve Ortaokullarda Değişecek Öğretmen Normları

 

Önümüzdeki yıl İlköğretim okullarının ortaokul ve ilkokul olarak dönüştürülmesiyle birlikte tüm öğretmenlerin aklındaki soru; Norm fazlası öğretmen durumu oluşacak mı? Yeni sınıf öğretmeni ataması yapılmayacak mı? Norm fazlası olan öğretmenler ne yapacak? Sınıf Öğretmenleri Branşlaştırılacak mı ? İşte tüm bu soruların cevapları!

 

4+4+4 eğitim sisteminin önümüzdeki yıl uygulamaya geçmesiyle birlikte ilköğretim okullarının neredeyse yarısının ilkokul, diğer yarısınında ortaokul olması yönünde çalışmalar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tamamlandı !

Bu değişim bakanlık tarafından yapıldı yapılmasına ancak eğitim camiası hala 4+4+4 eğitim sistemiyle ilgili kapsamlı olarak bilgilendirilmedi. Önümüzdeki yıl gerçekleşecek değişimin neler olacağına ve ne tür sorunları beraberinde getireceğine dair bir çok soruya cevap bulamayan öğretmenlerin merak ettikleri tüm soruların cevaplarını kamugundem farkıyla sizlerle paylaşıyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığı ince hesaplar yaparak uygulamaya geçirmeyi düşündüğü okulların dönüşümü projesinde öğretmenlerle ilgili tüm hsapları da yaptı.

 

Buna göre, ilköğretim okullarının ilkokul ve ortaokul olması durumunda bildiğiniz üzere sınıf öğretmenleri ilkokullara, branş öğretmenleri ise ortaokullara geçecekler.

Öğretmenlerin en çok aklını karıştıran sorunların başında gelen bu durum bakanlık tarafından şöyle bir plan hazırlanarak çözüme kavuşturuldu.

 

Norm Fazlası Öğretmen Durumu Oluşacak mı?

 

Birbirine yakın olan ilköğretim okullarından biri ilkokul, diğeri ortaokul olacak. İlköğretim okulunda çalışan sınıf öğretmenleri ilkokula, branş öğretmenleri ise ortaokula geçecekler. İlköğretim okulundaki 1. kademe öğrencilerinden 1. sınıftan 4. sınıfa kadar olan öğrenciler ilkokullara yönlendirilecekken, 5-8. sınıf arası öğrenciler ortaokullarda eğitim görecek. Bu durumda öğretmenlerin aklına gelen ilk soru; her okulda bir sınıf öğretmeni boşa çıkıyor (5. sınıf ortaokula geçtiği için) o öğretmen norm fazlasımı olacak?

İlkokul olacak ilköğretim okulu mevcut 1-4 arası öğrencilerini muhafaza edecek ve birde diğer ortaokul olan ilköğretim okulundan gelen öğrencileri kayıt altına alacak. Bu durumda ilk akla gelen 1-4. sınıf arası ikişer şubeden toplam 8 şube olacağı ve 8 sınıf öğretmenine ihtiyaç duyulacağıdır. yani 2 sınıf öğretmeninin norm fazlası olacağıdır. Milli eğitim bakanlığı sınıfların mevcudunu azaltarak şube sayısını artırarak hem daha kaliteli bir eğitim sunulmasını hemde norm fazlası duruma hiçbir öğretmenin düşmemesini sağlayacak. Bu şekilde norm fazlası öğretmen durumu oluşacak mı sorusunun cevabı da  HAYIR olacak.  Sınıf mevcutlarının düşürülmesi ve şube sayılarının artırılması uygulaması ortaokullarda da uygulanacağı için o okullarda da norm fazlası gibi bir durum söz konusu olmayacak.

 

2013'te Sınıf Öğretmeni Ataması Olmayacak mı?

 

Yeni sistemde norm fazlası öğretmen oluşmayacağı için ve her yıl ülkemizdeki olağan öğretmen ihtiyacı 2013 yılında da oluşacağı için geçtiğimiz yıllardan farksız olarak yine sınıf öğretmeni ataması yapılacaktır. Ayrıca yeni sistemde sınıf mevcutlarının azaltılması ve şube sayılarının artırılması gibi bir durum söz konusu olduğu için önümüzdeki yıl artan şube sayılarına oranla ihtiyaç duyulan sınıf öğretmeni sayısı da artacaktır.

 

2013'te Branş Öğretmenlerinin Ataması Ne Kadar Olacak?

 

Branş öğretmenlerine yeni eğitim sisteminde duyulacak ihtiyaç geçmiş yıllara oranla daha fazla olacaktır. 5. sınıfın ortaokula geçmesi ayrıca buna ilave olarak sınıf mevcutlarının azaltılarak şube sayısının artırılması durumunda ilköğretim branş öğretmenlerine olan ihtiyaç geçmiş yıllardan oldukça fazla olacaktır. Bu ihtiyaca göre de 2013 yılında yapılacak branş öğretmeni atamaları şekillenecektir.

 

Sınıf Öğretmenleri Branşlaştırılacak mı?

 

Yeni eğitim sisteminin uygulanışına yönelik yapılan plana göre mevcut sınıf öğretmeni sayısında hiçbir fazlalık oluşmayacağı aksine ihtiyaç artacağı için sınıf öğretmenlerinin branşlaştırılması gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. Ayrıca eğitimde kaliteyi artırmak için değişimlere gerçekleştiren Milli Eğitim Bakanlığı, branşı üzerine yıllardır çalışmamış, branşında körelmişi uzun yıllar sınıf öğretmenliği yapmış öğretmenlerine branş derslerini emanet etmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

 

 

Haber Kaynağı: KamuGundem.Com

Keyword : İlkokul ve Ortaokullarda Değişecek Öğretmen Normları haberi , İlkokul ve Ortaokullarda Değişecek Öğretmen Normları oku , İlkokul ve Ortaokullarda Değişecek Öğretmen Normları konusu , İlkokul ve Ortaokullarda Değişecek Öğretmen Normları hakkında , İlkokul ve Ortaokullarda Değişecek Öğretmen Normları manşeti , İlkokul ve Ortaokullarda Değişecek Öğretmen Normları perde arkası , İlkokul ve Ortaokullarda Değişecek Öğretmen Normları olayı , İlkokul ve Ortaokullarda Değişecek Öğretmen Normları son dakika , İlkokul ve Ortaokullarda Değişecek Öğretmen Normları

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com