24.05.2012 - 15:52
Okunma (1802)
Yorum (0)
Paylaş

Okul Dönüşümünden Vaz Mı Geçiliyor?

Okul Dönüşümünden Vaz Mı Geçiliyor?

 

Kesintisiz eğitim uygulamasına son verilmesi  gerek mecliste gerekse kamuoyunda çok ciddi çatışmalara neden oldu. Sonunda 6287 sayılı yasa ile zorunlu eğitim 4+4+4 olmak üzere kademeli uygulamayla  12 yıla çıkarıldı.  Mevcut İlköğretim okullarının ilkokul ve ortaokula dönüştürülmesinin esas olduğuna kanunda yer verildi.

Bu süreçten sonra bakanlıktan okul dönüşümü ve kayıt yaşıyla ilgili gerekli çalışmalar gelmeyince birkaç kez açıklama yaparak 1 inci sınıfa kayıtların 1 Haziranda başlayacağı, il içi atamaların duyurusunun 15 Mayısta yapılacağı bunların öncesinde kayıt yaşının belirlenmesi ve okul dönüşümünün bitirilmesi gerektiği konusunda Bakanlığı uyardık. Kayıt yaşı konusunda da 66 ayı önerdik.

Kayıt yaşı konusunda karar verildi ve 66 ay olarak açıklandı ancak asıl mesele olan okul dönüşümü henüz yapılmadı. Bakanlık yayımladığı genelge ile illerden bu çalışmayı yapmalarını istedi. Ancak Milli Eğitim Bakanının dönüşümde sorun istemediğini belirten bazı il müdürleri dönüşümden yana tereddüt yaşıyor. Dönüşümde sorun çıkmaması adına eskiden olduğu gibi ilköğretim okullarında sabahçı grupta 5,6,7,8 inci sınıflar öğlenci grupta ise 1,2,3,4 üncü sınıfların eğitim almaya devam etmeleri tercih ediliyor.

Bu durumda, ikili öğretim uygulanan  ilköğretim okullarında bu durum yıllardan beridir var olduğu için değişen hiçbirşey olmayacak. Madem bu yasa uygulanmayacaktı o zaman TBMM alt komisyonunda, komisyonda, genel kurulda ve kamuoyunda yaşanan onca tartışma ve çatışmaya ne gerek vardı. Neden bu kanun için ortalık velveleye verildi.

Sabahçı-öğlenci uygulaması doğru mudur?

Kanunda yer alan madde açıktır. “İlköğretim kurumlarının ilkokul ve ortaokul olarak bağımsız okullar hâlinde kurulması esastır. Ancak imkân ve şartlara göre ortaokullar, ilkokullarla veya liselerle birlikte de kurulabilir.” şeklindedir. Esas olanın ilkokul ve ortaokulların ayrı binalarda kurulması olduğu açıktır.

Yasa maddesinin daha iyi anlaşılabilmesi için maddenin gerekçesine bakıldığında; ilköğretim kurumlarının asıl yapısının birinci ve ikinci kademeden oluşacağı, ancak istisnai durumların oluşabileceği de göz önünde bulundurularak fiziki, coğrafi ve ekonomik gerekçelerle ilköğretimin birlikte de kurulabileceği öngörülmüştür.

Gerekçede istisna olarak ilkokul ve ortaokulun bir arada bulunmasını zorunlu kılan  fiziki, coğrafi ve ekonomik nedenlerin iyi tahlil edilmesi gerekir. Bakanlığın bu konuda bir açıklama yaparak durumu netleştirmesi ve bütün illerde uygulama birliği sağlaması gerekirken bu yapılmamıştır. Yasadaki nedenlerden:

Fiziki neden: Bir yerleşim yerinde tek ilköğretim okulu varsa  ikinci bir bina yapmaya yer olmadığından bu binanın hem ilkokul hem ortaokul öğrencileri için kullanılmasını zorunlu kılabilir. Bu durum tek okul bulunan köy/kasabalarda, uydu kent özelliği taşıyan yerleşim yerlerinde veya  öğrencilerin devam edebileceği mesafede başka bir okul bulunmayan mahalleler için uygulanabilir.

Coğrafi Neden: Küçük yerleşim birimlerindeki öğrencilerin taşındığı taşıma merkezi okullarında ilkokul ile ortaokulun tek binada bir arada bulunması zorunlu olabilir.

Milli Eğitim Bakanlığının 2012/20 sayılı genelgesi incelendiğinde bu açıklığın olmadığı görülecektir. Genelgede; “Fiziki şartların uygun olduğu durumlarda ilkokul, ortaokul ve lisenin bağımsız olarak düzenlenmesine öncelik verilecektir. Şartların uygun olmaması durumunda aynı binada bulunan ilkokul ve ortaokul için ikili öğretim uygulaması yapılabilecektir. İkili öğretim yapan okullarda ortaokullar sabahçı, ilkokullar ise öğlenci olarak eğitim öğretim faaliyetlerini yürüteceklerdir.” denilmektedir.

Genelgedeki  “öncelik verme” ifadesi göreceli olduğu için bazı illerde bu maddenin devamında yer alan cümleyi kullanarak  aynı binada ilkokul ve ortaokul uygulaması tercih edilmektedirler. Oysa bu durum yasaya aykırıdır.  Yasa gerekçesinde zorunluluk halinde istisna olarak yapılacak bir uygulama genel uygulamaya dönüştürülmektedir.

Bakanlığın bu yöndeki çalışmaya karşı tutumu önemlidir. Eski düzende olduğu gibi sabahçı öğlenci uygulaması bakanlıkça kabul edilirse o zaman bu yasayı çıkarmanın ve toplumsal huzuru bozmanın ardından kendi çıkardığı yasayı uygulamadığı için bakanlık puan kaybedecektir. Çünkü bu durum hatalı bir yasa çıkarıldığının kabulü anlamına gelir.

Bakanlığın bazı illerde uygulansın bazılarında uygulanmasın yönünde tutum sergilemesi ise tamamen bir tutarsızlık olacaktır ki bu da karmaşaya ve  güven kaybına neden olacaktır.

Son söz; OKUL DÖNÜŞÜMÜNDE TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR. 1 Haziranda 1 inci sınıfa kaydolacak öğrenciler sadece ilkokula kaydolacağı için okul dönüşümlerinin bu hafta mutlaka sonuçlandırılması gereklidir. Yetişmeyecekse kayıt tarihi ertelenmelidir. Okul dönüşümleri yasaya göre en kısa sürede tamamlanmalıdır.

Keyword : Okul Dönüşümünden Vaz Mı Geçiliyor? haberi , Okul Dönüşümünden Vaz Mı Geçiliyor? oku , Okul Dönüşümünden Vaz Mı Geçiliyor? konusu , Okul Dönüşümünden Vaz Mı Geçiliyor? hakkında , Okul Dönüşümünden Vaz Mı Geçiliyor? manşeti , Okul Dönüşümünden Vaz Mı Geçiliyor? perde arkası , Okul Dönüşümünden Vaz Mı Geçiliyor? olayı , Okul Dönüşümünden Vaz Mı Geçiliyor? son dakika , Okul Dönüşümünden Vaz Mı Geçiliyor?

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com