24.05.2012 - 15:50
Okunma (1744)
Yorum (0)
Paylaş

4+4+4’tün Özeti 10 Soru Ve Yanıt

4+4+4’tün Özeti 10 Soru Ve Yanıt
Liseler zorunlu okul öncesi değil Yeni eğitim öğretim yılında uygulanacak 4+4+4 şeklinde kademelendirilen eğitim sistemi ne getiriyor? Yeni sistemle ilgili merak edilenleri 10 soru ve yanıtta özetledik AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara

Zorunlu eğitimi 4+4+4 şeklinde kademelendirerek, 12 yıla çıkaran yeni eğitim sistemi 2012-2013 eğitim öğretim yılı başında uygulanmaya başlanacak. Ancak, büyük tartışmaların ardından yasalaşan yeni sistemle ilgili velilerin de öğrencilerin de kafası karışık. İşte 2012-2013 eğitim öğretim yılı için yeni sistem ile ilgili en merak edilen 10 soru ve yanıtları:
1 - 2012-2013 eğitim öğretim yılında, hangi yıl doğan çocuklar okula kayıt yaptırmak zorunda olacak?
30 Eylül 2012 itibarıyla 66 ayını tamamlayan tüm çocukların okul kayıt işlemleri, e-okul sistemi üzerinden merkezi olarak yapılacak. 60-66 ay arasındaki çocukların ise velisinin yazılı isteği ile ilkokula kayıtları yapılabilecek. Buna göre, önümüzdeki eylül ayında başlayacak yeni eğitim öğretim yılında, 2006 yılının eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında doğan çocuklarla, 2007’de ocak, şubat ve mart aylarında doğan çocukların kayıtları zorunlu olarak yapılacak.
2007 yılının nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında doğan çocukların kayıtları ise velilerinin isteğine bırakılacak. Velinin başvurusu, öğretmenler tarafından oluşturulacak komisyon tarafından değerlendirilecek.
“1. sınıfa hazır” olduğuna karar verilen çocukların kaydı yapılabilecek. Çocuğunu “küçük” olduğu için okula göndermek istemeyen veliler ise çocuğu okula göndermediği her gün için 15 TL para cezasına çarptırılacak. Cezaya rağmen çocuğunu okula göndermeyen veli ayrıca 500 TL daha para ceza ödemek zorunda kalacak.

İlk yarıda oyun
2- Okul öncesi eğitime kayıt zorunlu mu? Hangi yıl doğan çocuklar anaokuluna kayıt yaptırabilir?
-  Yeni sistemde okul öncesi eğitim zorunlu tutulmayacak. Ancak, 30 Eylül 2012 itibarıyla 37-66 ay arasındaki çocuklar anaokulunda veya uygulama sınıflarında; 48-66 ay arasındaki çocuklar da ana sınıflarında eğitim alabilecek. Buna göre, 2007’nin nisan ayından 2009’un ekim ayına kadarki aralıkta doğan çocukların tamamı anaokulunda veya uygulama sınıflarında; 2007 nisan ayından 2008 yılının eylül ayına kadarki aralıkta doğan çocuklar da ana sınıflarında eğitim alabilecek. 
3- İlkokul 1. sınıf müfredatı nasıl olacak?
-  İlkokul 1. sınıf öğrencileri, eğitim yılının ilk döneminde okulöncesi eğitime yakın bir müfredata tabi olacak.
İlk yarı yıl oyun oynayıp, sosyal becerilerini geliştirecek çocuklar, 2. eğitim döneminde okuma yazma öğrenmeye başlayacak.

İmam hatip kaydı
4- İkinci 4 yıla geçiş nasıl olacak? Bu yıl 4. sınıfı okuyan öğrenciler, önümüzdeki yıl ne yapacak?
n Birinci kademeyi bitiren öğrenciler, ikinci kademeye geçişte herhangi bir sınava tabi tutulmayacak. Öğrenciler ilk 4’ten sonra diploma almayacak; istedikleri bir ortaokula gidebilecek. Yani bu yıl ilköğretim 4. sınıfta okuyan öğrenciler, önümüzdeki eğitim yılında 5. sınıflara otomatik olarak kaydedilecek; imam hatip ortaokullarına devam etmek isteyen 5. sınıf öğrencilerinin kayıtları bu okullara yapılacak.
5. sınıflar ilköğretimin devamı şeklinde eğitim verecek. 5. sınıftaki öğrencilerin dersine de sınıf öğretmenleri girecek. Mevcut sistemde 5. sınıflarda görev yapan branş öğretmenleri de ikinci 4’ün ilk yılında branş derslerini vermeye devam edecek. Bu yıl 4. sınıfta okuyan ve gelecek yıl ortaokul öğrencisi olacak öğrenciler mevcut müfredatta eğitimine devam edecek.

Mesleki okul seçimi
5- Öğrenciler, 4. sınıftan sonra meslek seçebilecekler mi?
-  Yeni sistemde ilk 4’ten sonra öğrenci ya genel ortaokulları ya da imam hatip ortaokullarını seçebilecek. Yani bu yıl ilköğretim 4. sınıfta okuyan öğrenciler, önümüzdeki yıl imam hatip ortaokullarına başlayabilecek. İmam hatip ortaokullarının dışında meslek seçimi yapılmasına olanak sağlayacak ortaokul bulunmayacak.
Öğrenciler, 2. kademede aldıkları seçmeli derslerle bir meslek türüne yönlendirilecek; ancak mesleki okul seçimi 3. kademede yapılacak.

Liseye devam edilecek
6- Bu yıl 8. sınıfı bitiren öğrenciler diploma alabilecek mi? 8. sınıftan sonra ne olacak?
-  Hayır. Yasa, yürürlüğe girdiği andan itibaren uygulanmaya başlandığı için, öğrenciler bu yıl 8. sınıftan sonra, diplomasını alıp, eğitimi bırakamayacak; liseye devam etmek zorunda olacak.
Orta kısmı bitiren öğrenciler sınav ile öğrenci alan Anadolu ya da fen liselerine, düz liselere, mesleki ve teknik liselere ya da imam hatip liselerinden birine devam etmek zorunda olacak. İmam hatip ortaokullarında okuyan öğrenciler, imam hatip liselerinden başka bir liseye devam edebilecek. Kademeler arası geçişlerde öğrenciler, durumlarını belgeleyen sertifikalar alacak. Diploma, 12 yıllık eğitimin sonunda verilecek.
7- SBS kaldırıldı mı?
-  Bu sene SBS’ye girecek öğrenciler için uygulamada bir değişiklik yapılmayacak. Bu yıl 8. sınıfta okuyan öğrenciler yine SBS’ye girecek. SBS sonuçlarına göre öğrenci alan ortaöğretim kurumlarından herhangi birine yerleşemeyen öğrenciler ile bu sınava katılmayan öğrencilerin tamamı da tercihleri doğrultusunda istedikleri ortaöğretim kurumlarına kayıt yaptıracak. Yani öğrenci, ‘SBS’yi kazanamadım’ diye ortaokuldan sonra okulu bırakamayacak; Anadolu ve fen liseleri gibi SBS ile öğrenci alan okullar dışında bir okula kaydını yaptıracak.

Katsayı kalkıyor mu?
8- İkinci 4’te kimler açıköğretimde okuyabilecek?
-  İlkokul 4. sınıftan sonra her isteyen öğrenci okula açıköğretimden devam edemeyecek. Açıköğretimden yalnızca bedensel ya da zihinsel engelli çocuklar gibi dezavantajlı durumda bulunanlar ile üstün zekalı çocuklar yararlanabilecek.
Bu öğrencilerin sayısı örgün eğitime devam edecek öğrencilerin yüzde 1’ini geçmeyecek. Kimlerin açıköğretimde okula devam edebileceği ise Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek.
9- Meslek lisesini bitirenler için katsayı farkı ortadan kaldırıldı mı?
-  YÖK geçtiğimiz yıl meslek liselerine üniversiteye girişte uygulanan katsayı farkını kaldırmıştı. Yeni yasayla meslek lisesi mezunu adaylara kendi alanlarında yaptıkları tercihlerde eklenen artı puanın kat sayısı da kaldırıldı.
Öğrenci üniversiteye yerleşirken puanı, okulların başarı puanı temelinde hesaplanan AOBP yerine, öğrencinin bireysel başarısını ön plana çıkartan ortaöğretim başarı puanı (OBP) üzerinden hesaplanacak. 
Hz. Muhammed ve Kuran seçmeli ders
10- Önümüzdeki yıl, hangi dersler seçmeli ders olarak alınabilecek?
-  Ortaokullarda öğrencilerin zorunlu ortak derslerin dışında aldığı “seçmeli ders”lerin sayısı arttırılacak.
Öğrenciler ilgi duydukları alana göre seçmeli dersler alacak ve liseye yönlendirilecek. İmam hatip lisesi bünyesinde olan bir ortaokulda bu lisenin seçmeli dersleri, meslek lisesi bünyesinde açılacak bir ortaokulda ise meslek dersleri ağırlıklı seçmeli olacak.

Diğer inançların durumu
Yasaya göre, tüm ortaokullar ve liselerde Kuran ve Hz. Muhammed’in hayatı seçmeli ders olacak. Öğrenciler 2. bir yabancı dil seçebilecek. Yeni sistemle birlikte isteğe göre okullarda Kürtçe dersi de yabancı dil eğitimi başlığı altında verilebilecek.
Okullarda İslam dininin yanı sıra Hıristiyanlık, Musevilik, Alevilik, Süryanilik gibi din ve mezheplere de yer verilebilecek. Ancak, hangi dersin seçmeli olacağına son olarak Talim Terbiye Kurulu karar verecek

www.turkmemur.net

Keyword : 4+4+4’tün Özeti 10 Soru Ve Yanıt haberi , 4+4+4’tün Özeti 10 Soru Ve Yanıt oku , 4+4+4’tün Özeti 10 Soru Ve Yanıt konusu , 4+4+4’tün Özeti 10 Soru Ve Yanıt hakkında , 4+4+4’tün Özeti 10 Soru Ve Yanıt manşeti , 4+4+4’tün Özeti 10 Soru Ve Yanıt perde arkası , 4+4+4’tün Özeti 10 Soru Ve Yanıt olayı , 4+4+4’tün Özeti 10 Soru Ve Yanıt son dakika , 4+4+4’tün Özeti 10 Soru Ve Yanıt

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com