13.05.2012 - 17:07
Okunma (1806)
Yorum (0)
Paylaş

Öğretmenlerin Mali Durumu Düzeltilmelidir

Öğretmenlerin Mali Durumu Düzeltilmelidir

 

Bizlere gelen çok sayıda e-mailden öğretmenlerin ek ödeme konusunda ciddi bir sıkıntısı olduğu anlaşılmaktadır. Elbette bütçe dengesi dikkate alınması gereken bir unsurdur ve göz ardı edilemez bir gerçektir. Ama büyük bir memur kesimine 666 sayılı KHK ile verilen ek ödemeden öğretmenlerin çok düşük oranda yararlandırılması kabullenilmemesi gereken bir durumdur. Toplu sözleşmede bu hususun da dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz.

 

Eğer eğitimde ciddi bir mesafe almak istiyorsak öğretmenlerin ek ödeme oranlarının en az en düşük memura verilen seviyeye çıkarılarak mali durumlarını düzeltmek zorundayız ve bunu hiçbir şekilde göz ardı edemeyiz. Öğretmenlerin çok büyük bir kesim olduğu gibi bir bahane de kabul edilemez bir gerekçedir. Bir okul müdürünün 1978 TL aldığını söylersek öğretmenlerin durumunun ne anlama geldiğini daha iyi ifade etmiş oluruz. Eğer bir de öğretmenin eşi çalışmıyorsa ay sonunun nasıl geldiğini varın siz düşünün.

Öğretmenlere uygulanan yöntem memurlar ve öğretim elemanlarına da uygulanırsa derece sorunu çözülür

 

Araştırma görevlisi iken 4/9 derecede iken istifa ettim. Bildiğiniz gibi araştırma görevlileri 4. dereceden aşağı düşemedikleri için yana terfi aldım. 10 yıl özel sektörde çalıştım. Geçen ay yardımcı doçent olarak tekrar devlet memurluğuna döndüm. Eski hizmet belgemi ve özel sektör çalışmalarımı verdim. Fakat 5. dereceden atanmışım. Sorduğumda kadro yokluğundan 5. dereceden atandığım söylendi. Aslında kazanılmış hakkım 1. derece olması lazım. Rektörlüğü mahkemeye vermem bir şeyi değiştirir mi? Çünkü şu halde yeşil pasaportta alamıyorum.

 

6114 sayılı Kanunun 15 inci maddesi ile 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanununa ekli 'EK GÖSTERGE CETVELİ'nin 'd) Yardımcı Doçentler' sırasında yer alan '3-5'ibaresi '1-5'olarak değiştirilmiştir. Dolayısıyla Yardımcı Doçentlerin derece sorunu çözülmüştür. Ancak, derece yükselmesi için en temel şart personelin yükselebilecekleri derecede aynı unvanla boş bir kadronun bulunmasıdır. Dolayısıyla kadro değişikliğiyle sorununuz çözüleceğinden endişelenmeye gerek olmadığını düşünüyoruz. Hiçbir okurumuza zaruret olmadıkça mahkeme yolunu tavsiye etmiyoruz. Bu aşamada kazanılmış hak aylık dereceniz yükselebileceğiniz derece ve kademeye kadar yükselecektir. Kurumunuz zaten kadro sorununuzu bildiği için sorunu kısa sürede kadro değişikliğiyle çözecektir. Pasaport Kanunu'na göre üçüncü dereceli kadroya atanamayan personel yeşil pasaport (hususi damgalı pasaport) hakkından faydalanamamaktadır. Hususi damgalı pasaportu da derece sorununuz çözüldüğünde alabilirsiniz.

 

Daha önce bu köşeden derece sorunuyla ilgili bir çok yazı yazdık, ama çözüm koltuğunda oturanlardan başka herkes yazıyı okudu. Bu sorun sadece memurlarında değil, aynı zamanda öğretim elemanlarının da sorunudur. Halbuki çok basit bir yöntemle hem Bakanlar Kurulu fuzuli bir işlemden kurtulacak hem de her yıl aynı işlemler sürekli tekrarlanmayacak. Mesela öğretmenlerin ve araştırmacıların derece sorunu nasıl çözülmüşse aynı yöntem diğer memurlar için de kullanılabilir. Çözüm ise memur (5-9), VHKİ (3-9), Şef (1-9), Yardımcı Doçent (1-5) gibi kadro ihdası yapılarak sorun çözülecektir. Ümidimiz odur ki bu yazıyı çözüm koltuğunda oturanlar da okuyarak sorunu çözerlerde biz de yazacak başka konular buluruz.

 

Sözleşmeli personel KPSS puanını birden fazla kullanabilir mi?

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına KPSS 2011/7 ile sözleşmeli(4/b) olarak ÖSYM tarafından yerleştirmem yapıldı. Fakat elimde olmayan nedenlerden dolayı belgelerimi teslim edip sözleşme imzalayamadım. 2010 KPSS3 puanım ile bu Bakanlığın açacağı herhangi bir 4/B ilanına başvurabilir miyim? 4/B de iki kez yerleşememe kuralı uygulanıyor mu?

 

Mevcut mevzuata göre, gerek ÖSYM aracılığıyla gerekse de kamu kurumlarının kendi imkanları ile yaptığı 4/B'li personel alımlarına başvuran veya yerleşen adayların sözleşme imzalamadığı sürece tekrar 4/B li olarak yerleşmesine engel bir durum bulunmamaktadır. Ayrıca, bunların yerleşmiş veya sözleşme imzalamış olmaları da KPSS ile 657 sayılı Kanuna tabi memur veya 399'a tabi sözleşmeli pozisyonlara başvurmalarına engel bir durum bulunmamaktadır

 

657 sayılı Kanunun 4/B maddesinde yer alan hükümler ile Sözleşmeli Personel çalıştırılmasına ilişkin Esaslar çerçevesinde 2010 yılı KPSS3 puanınızla tekrar yerleştirilmenize herhangi bir engel bulunmamaktadır.

 

657 sayılı Kanunun 4/B maddesi çerçevesinde sözleşmeli personel yerleştirilmelerinde puanların birden fazla kullanılmasına da herhangi bir engel bulunmamaktadır. Ancak, sözleşmeli personel için yaptırım sözleşme imzalandıktan sonra gündeme gelmektedir. Köşenin dar olması nedeniyle daha fazla bilgi veremiyoruz. Ancak, bu konuda daha fazla bilgi almak için Sözleşmeli Personel çalıştırılmasına ilişkin Esasların ek 1 ve ek 2 nci maddesine bakabilirsiniz. Yine bu köşeden Sözleşmeli personelin merak ettiği konular başlıklı çok sayıda yazı kaleme alındığından bu yazıları da okumanızı öneririz.

 

Geçici görevlendirmelerde harcırah sorunu

 

A ilinden B iline geçici görevle 6 aylığına görevlendirildim 3 ay tam 3 ay 2/3 harcırah aldım sonra yeni olur ile 2 ay sonra 2 ay daha görevlendirildim. Sonraki aylar için geçici görev yolluğu alabilir miyim?

 

6245 sayılı Harcırah Kanununun geçici görev gündeliğinin verilebileceği azami süreyi düzenleyen 42 nci maddesinde; 'Geçici bir görev ile başka bir yere gönderilenlere, görev mahalline varış tarihinden itibaren bu Kanuna göre verilen gündelikler: a. Yurtiçinde bir yıllık dönem zarfında aynı yerde, aynı iş için ve aynı şahsa 180 günden fazla verilemez. İlk 90 gün için tam, takip eden 90 gün için 2/3 oranında ödenir. b. Yurtdışında ilk 180 gün tam ve müteakip günler için 2/3 oranında ödenir.

 

Geçici görevlendirmelerde meydana gelecek ara vermeler bu müddetleri veya gündelik miktarını artırmaya neden olamaz....' hükmüne yer verilmiştir.

 

Bu hükümde yer alan bir yıllık dönemle ilgili olarak Danıştay 5. Dairesinin E.No:2008/5714, K.No: 2010/2164 nolu Kararında özetle; Harcırah Kanununun 42 nci maddesinde yer alan "bir yıllık süre" nin takvim yılı olarak değil" geçici görevin başlangıç tarihinden başlayan bir yıllık süre olarak kabul edilmesi gerektiği ifadesine yer verilmiştir.

 

Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde 6 aydan sonra geçici görev harcırahı alamazsınız. Görevlendirilmenizle ilgili bir yıllık döneminde göreve başladığınız tarihten itibaren geçecek bir yıllık dönem olması gerekmektedir. Yalnız şunu da belirtmek gerekir ki 6 aylık süre sadece aynı yerde ve aynı iş için geçerlidir. Yani 6 aylık süre sonunda farklı bir iş için aynı yere görevlendirilirseniz harcırah alabilirsiniz. Bu ayrıntıyı da bilmeniz gerekmektedir.

 

 

Ahmet Ünlü / YENİŞAFAK

Keyword : Öğretmenlerin Mali Durumu Düzeltilmelidir haberi , Öğretmenlerin Mali Durumu Düzeltilmelidir oku , Öğretmenlerin Mali Durumu Düzeltilmelidir konusu , Öğretmenlerin Mali Durumu Düzeltilmelidir hakkında , Öğretmenlerin Mali Durumu Düzeltilmelidir manşeti , Öğretmenlerin Mali Durumu Düzeltilmelidir perde arkası , Öğretmenlerin Mali Durumu Düzeltilmelidir olayı , Öğretmenlerin Mali Durumu Düzeltilmelidir son dakika , Öğretmenlerin Mali Durumu Düzeltilmelidir

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com