09.05.2012 - 09:06
Okunma (1674)
Yorum (0)
Paylaş

İlksan'a Farklı Bir Bakış

İlksan'a Farklı Bir Bakış

 

 

 

Malum 28 Nisan tarihinde tüm Türkiye de İLKSAN il temsilciliği seçimleri yapıldı. Bu seçimler her yerde iki sendika arasında geçti. TES ve EBS arasında kıran kırana geçen seçimleri TES açık ara alarak önümüzdeki 4 yıl için yeniden İLKSAN ı yönetme yetkisini aldı.

Bu aşamada kimin neden kazandığı, neden kaybettiği önemini yitirdi. Gerçek şu ki 4 yıl daha aynı yönetim iş başında olacak.

Peki, mevcut yönetim seçimlerde gösterdiği başarıyı, İlksan’ı yönetmekteki başarısıyla mı elde etti?

Cevabım kesinlikle hayırdır.

TES bu seçimlerin mutlak ve en başarılı tarafı. Üstelik 16 yıldır da İLKSAN ı yönetmenin verdiği bir yıpranmışlıkla girdiler seçimlere. İlksan’ı çok iyi yönettik demekte gerçekten de zorlandılar. Bu bağlamda söyleyebildikleri birkaç söylem vardı.

 

1. 1996 yılında biz bu sandığı sıfır bütçe ile aldık 16 yılda sandığımızdaki parayı 438 milyon liraya çıkardık. Bu bir başarıdır.

 

Gerçek: 16 yıl önce sıfır olan sandık bu yıl 438 milyon olurken sayısal veri olarak başarılı gibi görülse de İLKSAN özelinde değerlendirildiğinde aslında bunun bir başarı olmadığı net olarak görülebilirdi. Sıfırdan 438 milyona gelen sandıkta İLKSAN yönetiminin etkisi ne diye sorulduğunda cevap yoktu.

Ne geliri artırmak onların marifetiydi ne de gideri azaltmak.

Gelirler: aidat+faiz+kira

Giderler: emekli ikramiyesi+ölüm yardımı+evlenme yardımıdır+Yönetim Giderleri

Kasa gelir gider aradaki farkla dolduğuna göre,

a) Geliri mi siz artırdınız? (aidat+faiz+kira)

b) Emekli sayısında mı tasarrufa gittiniz? ( Emeklilik yasasındaki değişiklik ve Emekli olunca maaşlarda oluşan azalma emekli sayılarını her yıl bir öncekinin altına düşürmüştür.)

c) Evlenme ve ölüm sayılarına mı müdahale ettiniz?

d) Yönetim Giderlerinden mi tasarruf edildi? (Her yıl bir önceki yıla göre arttığı Faaliyet Raporlarında net olarak görülmektedir.)

İşte bu sorularının cevabı sandıktaki artışta aslında İLKSAN yönetiminin etkisiz olduğunu açıkça görülmektedir.

 

2. İlksan yönetim kurulunun teşekkülü ile ilgili dağılım bizim elimizi kolumuzu bağlıyor. Çünkü 7 kişilik yönetim kurulunun 4 tanesini Milli Eğitim Bakanı atıyor. Dolayısı ile hükümetin atadığı 4 kişi EBS li sayılır demeye çalıştılar.

 

Gerçek: İLKSAN Yönetim Kurulunun teşekkülü İlksan Ana Statü ile belirlenmiştir. Ana statü de değişiklik yapma yetkisini de “Temsilciler Kurulu”nun teklifi ile Bakana vermiştir. O zaman yapmaları gerekenin bu konuda değişiklik teklifini Bakana iletmektir.(Ana Statü madde 7/g )

İlettilerse tarih ve bakan adı versinler biz o Bakanı sorumlu tutalım.

 

3. Kapatmak istiyorlarsa onlar zaten hükümetin sendikası olan EBS’liler hükümete söylesinler ve hükümet de kapatsın. Kapanmasını bizde istiyoruz ama kapanırsa zarar edersiniz.

 

Gerçek: Kapatma konusunda sanıldığı hiçbir hükümet adım atmak istemez, çünkü kapanması halinde hükümetin vermesi gereken en az 1.1 milyar TL ye ihtiyaç olduğunu söyleyerek hükümeti kapatmaya ikna edemezsiniz zaten.

Ama asıl sorunumuz İlksan’ın mal varlıkları kaç liradır. Mali büyüklüğü nedir bu bilinmemektedir. İlksanda özellikle arsaların tamamı 350 bin lira gibi komik bir değere sahip olarak gösterilmektedir. Örneğin 1 lira 87 kuruş değerinde  46400 metre kare arsaya sahibiz.

 

3. Emekli Sandığı her memurdan ayda 300-350 TL kesinti yapıyor emeklilikte 35 bin TL emekli ikramiyesi veriyor, oysa biz 30 TL kesinti ile emeklilikte 13 bin lira veriyoruz diyerek bir savunma mekanizması geliştirdiler.

 

Gerçek: Emekli Sandığı ile İlksan’ı kıyaslayarak kafa karıştıracağını düşünmek aslında öğretmene hakaretti. Emekli sandığı sadece emekli ikramiyesi vermez. Yaşarken sağlık giderlerimizi karşılar, emeklilikte emekli ikramiyesi verir, emeklilikte ölene kadar emekli maaşı öder ve varsa yetim ve dul yakınımıza da ölene kadar yetim maaşı öder. Buna hiçbir öğretmenin inanmış olmasını ihtimal dâhilinde görmek istemiyorum. Ama seçimlerde en çok kullanılan veri bu oldu.

 

4. İLKSAN konusunda bizi yolsuzlukla suçlayanlar neden bizi “Türk Adaletine” şikayet etmiyorlar diyerek “Kötü Yönetim” olmadığını anlatmaya çalıştılar.

 

Gerçek: Neden mahkemeye vermiyorlar söyleminin cevabı da İlksan Ana Statünün sorumluluk başlıklı 26. Maddesinde gizlidir. Merak edenler bakabilirler.

5. Birkaç yıl önce 7 bin lira emekli ikramiyesi ödenirken şimdi 13 bin lira ödeme yaparak bu tutarı biz yükselttik ve daha da yükselteceğiz fikrini vermeye çalıştılar.

Gerçek: İlksan’ın verdiği emekli yarımlarında İlksan Yönetiminin hiçbir etkisi yoktur. Emekli yardımı aidata bağlıdır. Birikmiş aidatın yüzde yüz ellisi + son aidatın yüz katı + son aidatın 4’le çarpımının çalışılan yılla çarpılmasının toplamı şeklide geliştirilen bir formülle bulunur ki bu artışları biz yaptık diyenlere de ancak çocuklar inanır. Çünkü birikmiş aidatı da son aidatı da maaşlarımızda ki artış belirler. O zaman emekli ikramiyemizi de siz artırmış olamazsınız.

Bundan Sonra Ne yapmaları Gerekir?

Seçim sonuçlarına bakarak İLKSAN bizimdir gibi bir fikir asla doğru bir fikir değildir. 275.000 İlksan üyesinin her biri en az sizin kadar o sandığın sahibidir. Bu yüzden;

1.       İLKSAN gerçek büyüklüğünü tespit etmelidir. Özellikle üyelerinin o ya da bu sebeple hiç yararlanmadığı müracaat dahi etmediği milyonluk Oteller derhal satılmalıdır. Eğer üyeleriniz tatil yapsın istiyorsanız, mensubu olduğunuz TES in yaptığını yapın ve İlksan üyeleri adına gidip Türkiye’nin en güzel otelleriyle anlaşın. Üyelerinize ayrıcalıklı tatil fırsatları sunmak için milyonlarca liramızı atıl vaziyette tutmayın.

2.       Yapacağınız tek ticari faaliyet İKRAZ vermek olmalıdır. Nerdeyse tamamı bankalara borçlu olan üyelerinize daha az formaliteyle ve en azından POLSAN ın verdiği faiz oranları ile İKRAZ vermeye devam edilmelidir.. İkraz çeşitlendirerek üyelerinizin bankalara olan borçlarını sandık lehine çevrilmelidir. İkraz faizlerini belirlerken bankaların ihtiyaç kredilerine göre değil, maaş müşterisine verdiği ihtiyaç kredilerinin oranlarına göre belirlenmelidir. (POLSAN tüm vadelerde en yüksek 1,39 ile borç verirken İLKSAN 48 ay için 1,58 ile borç vermektedir) 2011 Faaliyet Raporuna göre İKRAZ dan kazanılan faiz 34 milyon liradır.

 

3.       Temsilciler Kurulu Toplantıları deniz kenarlarındaki İLKSAN otellerinde yapılmaktan vazgeçilmelidir. Temsilciler Kurulu üyeleri tatil maduna sokularak toplantılar verimsizleştirilmektedir.

 

4.       Her üyenin hakkı belirlenip her yıl değerlenme oranları ile ilan edilmelidir.

 

 

Saygılarımla

Tugay KOÇAK

20 Yıllık İlksan Üyesi

Haber Kaynağı: www.kamudanhaber.com

Keyword : İlksan'a Farklı Bir Bakış haberi , İlksan'a Farklı Bir Bakış oku , İlksan'a Farklı Bir Bakış konusu , İlksan'a Farklı Bir Bakış hakkında , İlksan'a Farklı Bir Bakış manşeti , İlksan'a Farklı Bir Bakış perde arkası , İlksan'a Farklı Bir Bakış olayı , İlksan'a Farklı Bir Bakış son dakika , İlksan'a Farklı Bir Bakış

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com