06.05.2012 - 06:55
Okunma (1762)
Yorum (0)
Paylaş

Bakandan 4+4+4 Savunması

Bakandan 4+4+4 Savunması

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ''4 4 4'' sisteminin getirdiği en köklü değişikliği açıkladı.

 

Genç Gelişim Akademisi'nce, Bahçelievler Belediyesi Yeni Sahne Konferans Salonu'nda düzenlenen ''4 4 4 Eğitim Sistemi'' başlıklı panelde konuşan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, getirdikleri yeni uygulamanın, eğitim sisteminin demokratikleştirilmesi ve esnekleştirilmesi anlamını taşıdığını söyledi.

 

Dinçer, Fatih projesi ile ''Eğitim Bilişim Ağı'' oluşturduklarını belirterek, öğrencilerin istediği dersi istediği öğretmenden dinleyip, öğreneceğini kaydetti.

 

Aynı elbiseyi toplumun her bireyine giydirmenin bir anlamı olmadığını, esnek ve küresel düzeyde bir yapıyı sağlamak istediklerini vurgulayan Dinçer, şöyle konuştu:

 

''4 4 4'ün getirdiği en köklü değişiklik, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasıdır. Türkiye'nin eğitim seviyesinin mutlaka yükseltilmesi gerekir. Çocuklarımızın yüzde 60'ını ilk etapta üniversite mezunu yapmalıyız. Eğer bunu yapmazsak 2023 hedeflerine ulaşamayız. Bunun için zorunlu eğitimi 12 yıla çıkartmalıydık. Biz bugüne kadar çocuklarımıza inisiyatif almayı, kendi işini kurmayı öğretmekte pek başarılı olamadık. Bu kabiliyetleri çocuklarımıza öğretmemiz lazım. Okulu 3'e ayırdık; ilkokul, ortaokul ve lise diye. Eskiden de zaten böyleydi. Bazı ideolojik yaklaşımlar gereği değiştirildi. İlk dört yıl ilkokul, ikinci dört yıl ortaokul, sonrası lise ya da meslek lisesi olacak. İlk dört yılda sınıf öğretmenleri görev alacak. Ortaokullarda çekirdek bir müfredat olacak. Herkesin zorunlu alacağı temel dersler olacak. Çocukların isteği ve ilgisine göre seçimlik dersler olacak. Mesleki eğitimi lise 2'den sonra başlatacağız.''

 

KUR'AN-I KERİM KUR SİSTEMİYLE ÖĞRETİLECEK

Dinçer, Kur'an-ı Kerim dersinin de seçimlik bir ders olacağını dile getirerek,

 

''Biz bu kararın gereği neyse layıkıyla yapmaya başlayacağız. Ortaokul ve liseden itibaren Kur'an-ı Kerim ve Siyer derslerimiz olacak. Arzu eden çocuklarımız bu dersleri alabilecek. Kur sistemi üzerine inşa ediyoruz. Geleneksel Kur'an-ı öğrenme sisteminin dışında kur esaslı modern bir sistem getireceğiz'' diye konuştu.

 

Başka seçimlik derslerin de olacağını anlatan Dinçer,

 

''Okula başlama yaşıyla ilgili de bir düzenleme yaptık. Çocuklarımızı daha uzun süreli bir eğitime tabi tutmak istiyoruz. 66 ayı alt sınıra çekeceğiz. Veliler, 'Çocuk çok küçük, diğerlerinin arasında ezilir mi?' diye korkmasın'' dedi.

 

Dinçer, katsayı eşitliğinin yeniden tanzim edildiğini, konuyla ilgili çok daha sağlam bir zemine basıldığını ifade ederek, okulların değil, öğrencilerin başarı puanının esas alınacağını söyledi.

 

Öğretmenlere yönelik saldırılara da değinen Dinçer, öğretmenleri korumak için özel bir sistem geliştirmek için çalışmalar başlattıklarını, öğretmenlerin maruz kaldıkları olumsuz şartları düzelteceklerini kaydetti.

 

Dinçer, öğrencilerin, ''YGS ile ilgili yeni bir düzenleme olacak mı?'' şeklindeki soruları üzerine de üniversiteye giriş sistemiyle ilgili olarak uzun süreli bir çalışma başlatacaklarını söyledi.

 

Milli Eğitim Bakanı Dinçer, şöyle devam etti:

 

''Şimdi yılda bir kere yapıyoruz. Herkes bu sınava kendisini odaklıyor. Ve o kadar etkili oluyor ki bu sınav, öğrencinin daha sonraki hayatını olumsuz bir şekilde etkiliyor. Mesela ben gitmek istediğim, okumak istediğim bölümü kazanamıyorum. Bu perspektif açısından baktığımızda tek sınav toplumda çok ciddi bir baskı da yaratıyor. Anneler, babalar, çocuklar strese giriyor. Kazanamazsanız yıl kaybediyorsunuz. Yıl kaybetmek aileler için ayrı bir maliyet demek. Onun için biz o sınavları standartlaştırmak ve tıpkı TOEFL'da olduğu gibi sınav sayısını artırmadan aynı sınavı birçok kez yaparak, TOEFL'da ne yapıyorsunuz, randevu alıyorsunuz, ücretinizi yatırıyorsunuz, size belirtilen gün ve yere gittiğinizde sınavınızı kendiniz birey olarak alıyorsunuz. İşte bu standartlaştırmayla alakalı bir husus. Biz de onun için çalışma yapıyoruz. Tıpkı TOEFL'da olduğu gibi öğrenci müracaat edip, parasını yatırıp, almak istediği zamanda aldığı, birini kaçırırsa öbürüne girebileceği veya birinde düşük puan alırsa öbürüne girebildiği ve ayrıca hayatında bir yıl kaybetmeksizin bu süreci yaşayabildiği bir düzen getireceğiz. Bu sistemin dershanelere olan ihtiyacımızı da azaltacağına inanıyorum.''

 

Dinçer, panelin sonunda Genç Gelişim Akademisi'nin eğitim programına katılan öğrencilere sertifikalarını verdi.

 

ENSONHABER

 

 

 

Keyword : Bakandan 4+4+4 Savunması haberi , Bakandan 4+4+4 Savunması oku , Bakandan 4+4+4 Savunması konusu , Bakandan 4+4+4 Savunması hakkında , Bakandan 4+4+4 Savunması manşeti , Bakandan 4+4+4 Savunması perde arkası , Bakandan 4+4+4 Savunması olayı , Bakandan 4+4+4 Savunması son dakika , Bakandan 4+4+4 Savunması

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com