
Çocuğunuzu Eleştirmeyin
Çocuğunuzu Eleştirmeyin
Çocukları yetiştirirken anne babalar sürekli olarak çocuğun davranışlarını "iyi, kötü, ayıp" biçiminde değerlendirildiğinden, küçük yaşta yargılama tutumu çocuğun içine yerleşir ve çoğu kez kişi gelen mesajları bu eğilim içinde değerlendirir.
Bu konuda yakınan bir çocuk, şöyle diyor;
"Anne babaların görevlerinden biri de çocukta gizli olan kabiliyetleri ortaya çıkarmak ve onu geliştirmektir. Beni tökezletmeselerdi daha da gelişebilirdim. Ben çocukluğumda hep yaptıklarımın yanlışlığı konusunda epeyce azar işittim. Annemle vitrinleri dolaşmaya mı çıktık. "Ne güzel, değil mi anne? " diye beğendiğim bir elbiseyi gösterdiğimde; "Kızım sen buna güzel mi diyorsun? Çok zevksiz bir şey! Senin şu zevklerin ne zaman gelişecek bilmem ki." Evde kazayla elim bir şeye çarptı milli felaket demektir. Aptallığımın savsaklığımın doğrudan delili demekti bu ne sakar şeysin dikkat etmeyi öğrenmeye hiç niyetin yok mu. Bir düşük not geldi. Sen bu okulu bitireceksin de ben de göreceğim ha. Gibi azarlar işittikçe bende olan aşk ve şevk de sönüyordu. İnsanın kendine güveni nasıl gelişir? Biraz da dışa yansıttığı taraflarının beğenilmesiyle değil mi?Sizce "
Bir canlı örnek daha;
Deprem bölgesinde bulunan bir evde orta şiddette bir zelzele sonucu ev sallanmaya başlayınca merak eden anne nerdesin diye seslenince, çocuk içerden korkak bir sesle ben yapmadım anneciğim diye bağırır. Her zaman suçlanan hatalarına hep müdahale edilen çocuk artık her şeyden kendisin sorumlu tutmaya başlar.Bu davranış biçimi çocuklarımızın benliğine yerleşir.
Başkalarını Yanında Çocuğunuzu Eleştirmeyin
Çocukları başkalarının yanında azarlama, tenkit etme hatasını bir çok anne babalar yaparlar. Özellikle bunu çocuklarının öğretmenlerinin yanında yapmaları çok mahzurludur. "Hocam eve gelince kitaplarını bir kenara atıyor ve televizyonun karşısına geçiyor, imtihanı olmasına rağmen dersini bıraktı maça gitti. Hocam her gün elli kere kendisine ders çalış diyorum ama beni hiç dinlemiyor"; gibi yaklaşımlarla çocuk ya yüzsüz ya utanmaz olur, böylece artık öyle olduğunu kabullenir; ya da utangaç ve pısırık olur. Daha kötüsü çocuk bu tür hatalarını hocası öğrendi diye, hocasının yanında eziklik duyar. Size çocuğunuzun yanlışlarına hiç tepki göstermeyin demiyoruz. Fakat çocuğun bir hatasını onun da olduğu bir zaman, hocasına şikayet etmek daha büyük bir hatadır. Bu durumda çocuğun size olan güveni sarsılır. Artık ondan sonra hocasına söyleyebileceğiniz şeyleri sizden gizli yapar, size karşı kendisini gizler ve asıl büyük tehlike de bundan sonra başlar.
Keyword : Çocuğunuzu Eleştirmeyin haberi , Çocuğunuzu Eleştirmeyin oku , Çocuğunuzu Eleştirmeyin konusu , Çocuğunuzu Eleştirmeyin hakkında , Çocuğunuzu Eleştirmeyin manşeti , Çocuğunuzu Eleştirmeyin perde arkası , Çocuğunuzu Eleştirmeyin olayı , Çocuğunuzu Eleştirmeyin son dakika , Çocuğunuzu Eleştirmeyin
Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.
Güncel Haberler
- FINDIK FİYATLARI MALİYETİN ALTINDA
- TMO Depolarını Kurarak Piyasaya Girmeli ve Alım Ya..
- Fındık Fiyatları Yükselişe Devam Ediyor
- Hükümet harekete geçti: Gübreden sonra tüp!
- Çiftçiye Kredi Muslukları Sonuna Kadar Açılacak
- Bursa'da Zaman
- Öğretmenlerin 2017 Yılı Sınav Görevi Ücretleri
- Kar geri geliyor
- Yarıyıl tatili başlıyor
- Kıtalararası yaya yolu için çalışmalar başladı
- Cumhurbaşkanı Fındık Konusunda Bilgilendirilmemiş
- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fındık’la İlgili Sözleri ..
- Müfredatın paydaşların görüşüne açılmış olması öne..
- Nöbet ücreti, 2017'de, 3 saat üzerinden verilecek
Yorumlanan Haberler
KEKEZHOCA67
16.11.2012 - 14:01
DİNÇER İçini Öğretmenlere Döktüatilla kaya
04.09.2012 - 15:22
Alan Değişikliğinde Çerçeve Geniş Tutulmalıdı..zırterenköy
15.08.2012 - 09:11
Mutsuz Eden Meslekler Hangisi?kekez hoca 67
10.08.2012 - 15:23
Üniversiteye Giriş Sistemi Değişiyorkekez hoca 67
07.08.2012 - 08:32
Dinçer: Yeni Sistemle Öğrenciler Dershaneye G..