01.05.2012 - 16:56
Okunma (1623)
Yorum (0)
Paylaş

İstanbul Taksim'de "1 Mayıs" Karnavalı

İstanbul Taksim'de "1 Mayıs" Karnavalı

Taksim Meydanı tarihi günlerinden birini yaşadı. Alanda talepler dile getirildi.

 

Yurdun Dört Bir Yanında 1 Mayıs Coşkusu

İstanbul'da emekçileri ağırlayan Taksim Meydanı karnaval yeri gibiydi. Davete uyanların sel olup aktığı meydan, tarihi bir gün daha yaşadı. Konuşmalarda coşku da vardı talepler de. 1 Mayıs'ın değerlendirmesi günün sonunda İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'dan geldi.

2 yıl önce varılan mutabakatın ardından Taksim Meydanı yine İstanbul’da 1 Mayıs'ın buluşma adresi oldu.

Sembol Afiş

Günün sembollerinden olan afiş meydandaki yerini geceden aldı.

Söz konusu sembol afişi tasarlayan isim olan ressam Orhan Taylan, bu konuda, “1 Mayıs ilkin 1976 yılında kutlanmaya başlandı. Kutlamadan 10 gün önce benden bir afiş çizimi istediler. Zaten ben daha önce sendikalara afişler yapıyordum. 1 Mayıs afişi yapmak tabi çok özel bir keyif oldu" dedi.

Toplumun her kesiminden renk meydanı süsledi.

1 Mayıs 1977’nin Acı Hatırası Unutulmadı

Afişler ve sloganlarla talepler dillendirildi. Akıllara 1977'deki acı hatıralar da geldi.

Merhum Rasim Elmas'ın kızı Gönül Birsen Kement, 1 Mayıs 1977 ile ilgili beklentisini, “Suçlular bulunup yargılanmadıkça, benim içimdeki bu bayram sevincini burada yaşayanlar kadar çok yüksek hissedeceğimi zannetmiyorum” sözleriyle dile getirdi.

Gazeteci Mahmut Övür ise bu konuda, “77 gerçekten görkemliydi. Ama 77'yi niye kanla buladılar, ona bakmak gerekiyor” dedi.

Taleplerini TRT Haber'de Dile Getirdiler

Sendika başkanları, taleplerini alandan önce TRT Haber yayınında dile getirdi.

DİSK Başkanı Erol Ekici, “Özel istihdam bürolarından kıdem tazminatının kaldırılmasına, toplu iş sözleşmelerinden, taşeronlaştırmaya, özelleştirmeye, sağlığın-eğitimin özelleştirmesine, kentsel dönüşüme yani toplumun farklı kesimlerinin taleplerinin özgürce haykırılabildiği bir 1 Mayıs olacak” derken KESK Başkanı Lami Özgen, “Çalışanlar özgür bir şekilde örgütlenme hakkına sahip olmalıdır. Sivil gerçek anlamda bir anayasa talebimiz var” şeklinde konuştu.

Çelebi Yeni Anayasa İhtiyacına Vurgu Yaptı

CHP milletvekili Süleyman Çelebi, kadınlar ve gençlerin yoğun katılımından memnundu. Çelebi, “12 Eylül'ün bütün düzenlemeleri, bütün anayasal düzenlemeleri tamamen değişmeli. İlerici, özgürlükçü, eşitlikçi bir anayasanın olması için bütün gücümüzle destek vereceğiz” dedi.

Taksim’de ilk olarak 1977'de hayatını kaybedenler Kazancı Yokuşu'nda anıldı. Daha sonra Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakıldı.

Alana 3 koldan yürüyen çalışanlar Taksim Meydanı’nı doldurdu. Alan, dolduğunda ise renk cümbüşüyle adeta bir çiçek bahçesini andırdı.

Çapkın Taksim'de İncelemelerde Bulundu

Bu arada kutlamalar sürerken İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Taksim Meydanı'nda incelemelerde bulundu. Çapkın, İşçilerin huzur içinde bayram kutlaması için çalıştıklarını aktardı.

Kutlama Bayram Havasında Bitti

Sloganların ardından KESK ve DİSK Genel Başkanları kürsüden meydana hitap etti. Emekçilerin günü bir bayram havasında sona erdi.

Vali Mutlu'dan Teşekkür

1 Mayıs'ın değerlendirmesi günün sonunda İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'dan geldi. Kutlamaların sorunsuz geçtiğini belirten Mutlu, hassasiyet gösteren herkese teşekkür etti.

Mutlu, "Taksim meydanında en ufak bir olumsuzluk asayişe aykırı bir durum görmedik. 70-80 kişilik bir grubun 21 işyerinin ki aralarında bankalar da var. Camlarına yönelik taş atma şeklinde saldırıları oldu. Bununla ilgili emniyet çalışmalarını sürdürüyor. Bunun dışında herhangi bir olumsuzluk yaşamadık" dedi.

Keyword : İstanbul Taksim'de "1 Mayıs" Karnavalı haberi , İstanbul Taksim'de "1 Mayıs" Karnavalı oku , İstanbul Taksim'de "1 Mayıs" Karnavalı konusu , İstanbul Taksim'de "1 Mayıs" Karnavalı hakkında , İstanbul Taksim'de "1 Mayıs" Karnavalı manşeti , İstanbul Taksim'de "1 Mayıs" Karnavalı perde arkası , İstanbul Taksim'de "1 Mayıs" Karnavalı olayı , İstanbul Taksim'de "1 Mayıs" Karnavalı son dakika , İstanbul Taksim'de "1 Mayıs" Karnavalı

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com