01.05.2012 - 06:38
Okunma (1700)
Yorum (0)
Paylaş

Eyleme Katılmak Sendikal Haktır Ceza Verilemez!

Eyleme Katılmak Sendikal Haktır Ceza Verilemez!

 

 

 

 

Sendika Genel Yönetim Kurulu’nun 27.04.2012 tarihli ve 203 sayılı  kararıyla son günlerde öğretmenlerimize yönelik artan şiddet olaylarını kınamak ve toplumun ve Bakanlığın konuya gereken duyarlılığı göstermesi için 30 Nisan 2012 Pazartesi günü törenden sonraki ilk derse girmeme kararı alınmıştır.

Üyelerimiz bu karar gereği gönül rahatlığı içerisinde eyleme katılabilir ve kendilerine tanınan sendikal haklarını kullanabilirler. Şöyle ki;

Anayasanın 90. maddesine göre; “Usulüne göre yürürlüğe konulmuş Milletlerarası Antlaşmalar kanun hükmündedir.” hükmünü içermekte olup, Sendikal faaliyetleri güvence altına alan; “Sendikal Örgütlenme ve Örgütlenme Hakkının Korunmasına ilişkin 87 sayılı Sözleşme”, “Kamu Hizmetlerinde Örgütlenme Hakkının Korunmasına ve İstihdam Koşullarının Belirlenmesi Yöntemlerine ilişkin 151 sayılı Sözleşme”, “İnsan hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına ilişkin Sözleşme” gibi usulüne göre yürürlüğe konulmuş Milletlerarası Andlaşmaların Anayasanın 90. Maddesi uyarınca iç hukuktaki bir hüküm gibi uygulanması gerektiği kabul edilmektedir.

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 5198 sayılı Kanunla değişik 18. maddesinde; “Kamu görevlileri, iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde sendika veya konfederasyonların bu Kanunda belirtilen faaliyetlerine katılmalarından dolayı farklı bir işleme tabi tutulamaz ve görevlerine son verilemez.” hükmü yer almaktadır.

5237 sayılı TCK “MADDE 118- (1) Bir kimseye karşı bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya, sendikanın faaliyetlerine katılmaya veya katılmamaya, sendikadan veya sendika yönetimindeki görevinden ayrılmaya zorlamak amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir sendikanın faaliyetlerinin engellenmesi halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.” Şeklindedir.

Danıştay ve AİHM’in de sendikal faaliyetlere katılanlar hakkında disiplin soruşturması açılamayacağı ve disiplin cezası uygulanamayacağı yönünde kararları bulunmaktadır.

Bakanlığın 27.02.2012 tarih ve 17848 sayılı sendika eylemi konulu yazısında sendikal faaliyetlere katılımın özür olarak kabul edilmesi gerektiği belirtilmektedir.

Yukarıda yer alan hükümler, yargı kararları ve Bakanlığın söz konusu yazısı birlikte değerlendirildiğinde; Sendikal faaliyetlerin yasal bir hak olduğu ve bu hakkın engellenemeyeceği açıktır.

Bu nedenle; bir saatlik iş bırakma eylemine katılacak tüm üyelerimize sendikal faaliyete katılmalarından dolayı haklarında hiçbir disiplin işlemi uygulanamaz.

Ayrıca; Sendikamız Genel Yönetim Kurulu’nun 09/04/2012 tarihli ve 159 sayılı kararıyla;

a) 19/04/2012 tarihinde 09:15-15:00 saatleri arasında 81 ilde  şehir meydanları ve halka açık alanlarda derslere yaka kokartlarıyla girilmesi ve ek ödeme, maaş zammı ve özlük haklarına ilişkin talepleri seslendirme,

b)25/04/2012 tarihinde 09:15-15:00 saatleri arasında 81 ilde  postane binaları  önünde Maliye Bakanlığı, Başbakanlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve il milletvekillerine faks çekilmesi ek ödeme, maaş zammı ve özlük haklarına ilişkin talepleri seslendirme,

c) 25.04.2012 tarihinde 09:15-15:00 saatleri arasında  Ankara’da Maliye Bakanlığı merkez binası önünde ek ödeme, bordların imha edilmesi, maaş zammı ve özlük haklarına ilişkin talepleri seslendirme, konularında eş zamanlı olarak kitlesel basın açıklaması düzenlenmesine karar verilmesi üzerine eyleme katılan üyelerimize de aynı şekilde eyleme katılamalarından dolayı ceza verilemez.

Buna rağmen savunma istenirse,

Eyleme katılanlara hiçbir şekilde ceza verilemeyeceğine ilişkin yukarıda yer alan hukuki düzenlemelere ve yargı karalarına rağmen; bu düzenleme ve yargı kararlarından haberdar olmayan  yöneticiler tarafından bir savunma istenirse eyleme katılan üyelerimiz, aşağıda yer alan savunma metnini kullanabilirler. Sonrası için gereken her türlü hukuki destek Sendika Avukatları tarafından verilecektir.

Haber Kaynağı: www.kamudanhaber.com

Keyword : Eyleme Katılmak Sendikal Haktır Ceza Verilemez! haberi , Eyleme Katılmak Sendikal Haktır Ceza Verilemez! oku , Eyleme Katılmak Sendikal Haktır Ceza Verilemez! konusu , Eyleme Katılmak Sendikal Haktır Ceza Verilemez! hakkında , Eyleme Katılmak Sendikal Haktır Ceza Verilemez! manşeti , Eyleme Katılmak Sendikal Haktır Ceza Verilemez! perde arkası , Eyleme Katılmak Sendikal Haktır Ceza Verilemez! olayı , Eyleme Katılmak Sendikal Haktır Ceza Verilemez! son dakika , Eyleme Katılmak Sendikal Haktır Ceza Verilemez!

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com