27.04.2012 - 16:35
Okunma (1512)
Yorum (0)
Paylaş

Okul Sütü 2 Mayıs’ta Başlıyor

Okul Sütü 2 Mayıs’ta Başlıyor

 

”Gecikirse 2 kutu süt verecek”

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ”Et Balık’ı, gerektiğinde piyasadaki süt fazlasını bir mekanizmayla çekerek, fiyatın kontrol edilmesine yönelik bir yapılanmaya götürüyoruz” dedi.

 

Eker, TBMM Genel Kurulu’nda MHP Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin’in, süt üreticilerinin sorunlarına ilişkin gündemdışı konuşmasına yanıt verdi.

 

Bakan Eker, Türkiye’nin süt üretiminin, son 8 yılda 8,4 milyon tondan 13,6 milyon tona çıkarak yüzde 62 oranında arttığını bildirdi.

 

Hayvan başına süt verimliliğinin, 2002′de ortalama bin 700 litreyken şu anda yüzde 70′e yakın artışla yaklaşık 3 bin litreye ulaştığını belirten Eker, tüketimde de buna paralel bir artış görüldüğünü kaydetti. Eker, 2002′de 122 kilogram olan kişi başına süt tüketiminin 2010′da 184 kilograma çıktığını ifade ederek, süt tüketiminin, dünya ortalamasının oldukça üzerinde olduğunu kaydetti.

 

Eker, yılın belli dönemlerinde süt üretiminde bazen artış bazen azalma meydana geldiğine işaret etti.

 

Eker, 2010′da yaklaşık 11 bin ton süt tozu desteği getirdiklerini anımsatarak, 2011′de de ”Türkiye’de sanayicinin ne kadar süt tozuna ihtiyacı varsa, bir gram dışardan gelmesin, hepsini içeriden destekleyelim, içerideki üreticinin taze sütü alınsın, burada işlensin, süt tozu olarak muhafaza edilsin, ihtiyaç olan aylarda da bu süt tozu işlensin” dediklerini anlattı. Eker, süt tozu desteklemesi için yaklaşık 31 milyon lira ödeme yaptıklarını kaydetti.

 

 

 

Süt üreticilerine, çiğ süt desteklemesi de yaptıklarına işaret eden Eker, 2011′de ilk 3 ayda litre başına 8 kuruş, iki ve üçüncü 3′er aylık dönemlerde 6′şar kuruş üzerinden ödemek yaptıklarını bildirdi. Eker, süt üreticisine 2011′de 421 milyon lira süt desteklemesi ödemesi yaptıklarını kaydetti.

 

-”Gecikirse 2 kutu süt verecek”-

 

Eker, anasınıfı, 1,2,3,4,5. sınıflarda 32 bin 574 okulda, 7 milyon 200 bin civarındaki öğrenciye, haftanın 5 gününde süt dağıtılması kararı alındığını anımsattı. Eker, ihalenin 17 Nisan’da yapıldığını ancak bazı bölgeler için teklif gelmediğini ifade ederek, bölgelerin birleştirilerek 3 ayrı grup yapıldığını anlattı. Bakan Eker, 2 Mayıs’tan itibaren öğrencilere süt dağıtımının başlayacağını bildirdi.

 

Çocukların, sağlıklı beslenmesi için gerekli olan süt içme alışkanlığının kazandırılmasını amaçladıklarını kaydeden Eker, süt teslim edecek firmanın gecikmesi halinde, ertesi gün 2 kutu süt verileceğini söyledi.

 

Eker, ”Et Balık kurumları 1990′lı yılların başında, özelleştirme kapsamına alındı, kombinelerin çoğu satılmıştı. Biz iktidara geldiğimizde 5-6 tane kalmıştı. Bunları 2005′te özelleştirme kapsamından çıkardık, üzerine yenileri ekledik, hayvancılık sektörünün emrine sunduk. Bunlara yaklaşık 80 milyon lira yatırım yaptık. Et Balık’ın yapısını süt faaliyetleriyle ilgili de müdahale yapabilecek, piyasadaki süt fazlasını gerektiğinde bir mekanizmayla piyasadan çekip, ürüne dönüştürüp, saklayıp, arzın az olduğu dönemlerde bunu piyasaya sunmak suretiyle fiyatın kontrol edilmesini hem üretici, hem tüketici, sanayici lehine bu mekanizmayı tesis edecek bir yapılanmaya götürüyoruz. Bununla ilgili Et Balık’ın tüzüğünün değişmesi lazım, Yüksek Planlama Kurulu’na gönderdik” diye konuştu.

 

CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan da gündemdışı konuşmasında Gebze’nin sorunlarını dile getirdi.

 

www.kamusitesi.com

Keyword : Okul Sütü 2 Mayıs’ta Başlıyor haberi , Okul Sütü 2 Mayıs’ta Başlıyor oku , Okul Sütü 2 Mayıs’ta Başlıyor konusu , Okul Sütü 2 Mayıs’ta Başlıyor hakkında , Okul Sütü 2 Mayıs’ta Başlıyor manşeti , Okul Sütü 2 Mayıs’ta Başlıyor perde arkası , Okul Sütü 2 Mayıs’ta Başlıyor olayı , Okul Sütü 2 Mayıs’ta Başlıyor son dakika , Okul Sütü 2 Mayıs’ta Başlıyor

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com