22.04.2012 - 07:35
Okunma (1650)
Yorum (0)
Paylaş

50 bin Sıfırcı Öğrencinin Sorumlusu Kim?

50 bin Sıfırcı Öğrencinin Sorumlusu Kim?

 

 

 

Türkiye Yalnız YGS Şampiyonlarını Konuşuyor!

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, 2012 YGS (Yükseköğretime Giriş Sınavı) Sonuçları Eğitim sisteminin sorunlu yüzünü bir kez daha ortaya çıkarmıştır, dedi.

YGS sonuçlarında, 50 bini aşkın öğrencinin sıfır puan alması yanı sıra, en ön sıralamalara giren öğrencilerin büyük çoğunluğunun özel okul, kolej, fen liseleri ve marka okullardan çıkmasını, eğitim sistemini bir kez daha kapsamlı bir şekilde tartışmaya açar derecede düşündürücü olduğunu söyleyen DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, “YGS başarı demografisi, Türkiye'nin batısı ile doğusunu, kolejlerle devlet okullarını, dar gelirli kesimlerin oturduğu semt okuluyla zengin mahalle okullarını ayrıştırmış ve ikiye bölmüştür” dedi.

Sınavda başarısız olanların çoğunun sosyoekonomik düzeyi vasat altı ailelerin çocukları olması, eğitim sisteminde gerçekleştirilmesi gereken reformlarla alakalı tespit ve eylem planları adına nelerin öncelik teşkil ettiğini ortaya koyduğunu söyleyen Gürkan Avcı, “Yoksul aile çocuklarının devam ettiği okullarda başarı oranının oldukça düşük olması Anayasada güvence altına alınan, Eğitimde fırsat eşitliği ile çelişmektedir. Yaşanan bu vahim manzara karşısında Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in sınavcı, ezberci ve dershaneci eğitim sistemine dair yapmayı düşündüğü düzenlemelerin ne kadar da gerekli olduğunu ortaya koymuştur” dedi.

Gürkan Avcı şöyle konuştu; Sınavlarda 'şampiyon' olanlar kadar, 'başarısız' olan öğrencilerin ve bu öğrencileri başarısız kılan nedenlerin acil olarak açıklanması ve sorgulanması gerekiyor.

Halen binlerce okulda ikili, binlerce okulda da birleştirilmiş sınıflarda eğitim veriliyor. Yaklaşık 5 milyon öğrenci bu okullarda olumsuz, sağlıksız ve ilkel koşullarda alt alta, üst üste eğitimini sürdürüyor. Bu okullarda derslik, laboratuar, spor ve eğitim salonları eksikliği ve öğretmen açığı da yoğun şekilde bulunuyor. Baştan savma eğitim sistemi, mesleki, özlük, demokratik ve ekonomik sorunlarla boğuşan öğretmen manzaralarıyla birleşmeye devam ettikçe, önümüzdeki yıllarda da aynı sonuçları tartışmaya devam edeceğiz.

Türkiye artık sadece sınav şampiyonlarını tartışmayı bırakmalı, her geçen gün içten içe çürüyen eğitim sisteminin sorunlarına nasıl çözüm bulunabileceğini tartışmaya açmalıdır. Son birkaç yılda yapılan sınav sonuçlarının ortaya çıkardığı en çarpıcı sonuç, tamamen eşitsizlikler üzerine kurulu olan eğitim sisteminin iflas noktasına gelmiş olmasıdır.

Bu iflasın yaşanmasında, eğitimde hükümetlere ve bakanlara göre değişen çarpık, plansız ve pilot uygulamasız reformların yapılmış olması yanında, yıllardır eğitim sistemine damgasını vuran teknolojik yatırımlara karşın öğretmen yetiştirme politikalarında, hizmet içi kurslarda ve öğretmenin niteliğini yükseltme konularında ciddi adımlar atılamamış olmasıdır.

İkili öğretim, kalabalık sınıflar, alt-yapı eksiklikleri, öğretmen açıkları, çok düşük maaşlar gibi pek çok sorunun yanında, özellikle ücretli-vekil öğretmenlik, geçici personel çalıştırma gibi uygulamalar, eğitimin niteliğini ve sürekliliğini olumsuz etkilemiştir. Okul öncesi eğitimden yükseköğrenime kadar tüm eğitim sistemi; bölgeler ve okullar arasındaki eşitsizliklerin giderildiği, herkesin eğitim hakkından, eşit ve parasız olarak yararlanacağı ve kimsenin eğitim hakkından mahrum bırakılmayacağı bir şekilde yeniden düzenlenmek zorundadır.

Bakan Ömer Dinçer’i eşitsizlikçi, adaletsizlikçi, sınavcı, ezberci ve dershaneci eğitim sisteminden kurtaracak kapsamlı ve özgün yeni reformlar yapmaya çağırıyor, ve tüm kamuoyuna bu talebimizin ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.

D. Eğitimciler Sendikası

Keyword : 50 bin Sıfırcı Öğrencinin Sorumlusu Kim? haberi , 50 bin Sıfırcı Öğrencinin Sorumlusu Kim? oku , 50 bin Sıfırcı Öğrencinin Sorumlusu Kim? konusu , 50 bin Sıfırcı Öğrencinin Sorumlusu Kim? hakkında , 50 bin Sıfırcı Öğrencinin Sorumlusu Kim? manşeti , 50 bin Sıfırcı Öğrencinin Sorumlusu Kim? perde arkası , 50 bin Sıfırcı Öğrencinin Sorumlusu Kim? olayı , 50 bin Sıfırcı Öğrencinin Sorumlusu Kim? son dakika , 50 bin Sıfırcı Öğrencinin Sorumlusu Kim?

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com