16.04.2012 - 20:22
Okunma (1640)
Yorum (0)
Paylaş

28 Şubat Mağduru Eğitimciler Unutulmasın!

28 Şubat Mağduru Eğitimciler Unutulmasın!

12 Eylül referandumunda kabul edilen 26 maddelik anayasa paketiyle başlayan 28 Şubat postmodern darbesinin faillerine dönük yürütülen soruşturma sürecini “Türk demokrasisi çağdaş dünyaya rüştünü ispatlamıştır” sözleriyle yorumlayan Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, “28 Şubat mağdurlarının kayıplarının telafisi sağlanmalıdır. Bu sorun, en az 28 Şubat faillerinin yargılanması kadar önemlidir” dedi.

 

TAZMİNAT ÖDENMELİDİR

28 Şubat döneminde birçok öğretmen ve memurun görevlerinden atıldığını yahut istifaya zorlandığını söyleyen DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, “ 2006 yılında çıkarılan bir kanunla bazı öğretmenler geri döndü. Ancak özlük hakları verilmeği gibi geriye dönük ödeme yapmaları istendi. Bu mağduriyetlerin giderilmesini ve kendilerine tazminat ödenmesini istiyoruz” dedi.

 

SOSYAL GÜVENLİK KAYIPLARI GİDERİLMELİDİR

28 Şubat dönemi başta olmak üzere, darbelerin ve darbecilerin baskı ve zulmüne uğramış öğretmenlerin ve kamu çalışanlarının açıkta geçirdikleri sürelere dönük hak kayıplarının, devlet tarafından telafi edilmesini ve sosyal güvenlik yükümlülüklerinin devlet tarafından ödenmesini istediklerini söyleyen Gürkan Avcı şunları kaydetti;

 

DEVLET ÖZÜR BORCUNU YERİNE GETİRMELİ

Yasal düzenlemeler tüm mağdurları kapsamalıdır. Devletin hem sosyal güvenlik yükümlülüğünü hem de özür borcunu yerine getirmesi gerekiyor. 22 Haziran 2006’ta yapılan kanunî düzenlemeye göre 23 Nisan 1999 yılından itibaren atılanlar işlerine geri döndüler. Ancak esas atılmalar 28 Şubat’ın en sert yaşandığı 1997 ve 1998 yılında yaşanmıştı. Esas mağduriyet bu dönemde olmasına rağmen niçin bu dönemi kapsayan bir kanun çıkarılmadı? Bu çerçevede, mağduriyetler tam olarak giderilemedi. Bu nedenle devlet daha kapsamlı ve tatmin edici bir düzenlemeyle hak kayıplarını telafi etmeli ve sosyal güvenlik yükümlülüklerini onlar adına yerine getirmelidir. İstifa etmek zorunda kalan memur ya da memurelerin tekrar göreve başlamaları için de bir çalışma başlatılmalıdır. Hakları iade edilmeyen hiçbir mağdur kalmamalıdır. Bu itibarla tüm siyasi partilerimize görev düşmektedir.

 

28 ŞUBAT EĞİTİM SİSTEMİNİ SİLİNDİR GİBİ EZDİ

Geçmişle ve 28 Şubatla hesaplaşmanın Türk demokrasi tarihindeki ayıplı duraklamaların tekerrür etmemesini sağlayacağını ve faillerine verilecek cezaların gelecekte böyle girişimlerde bulunmaya cüret edecek kişilere ibret olacağını söyleyen Gürkan Avcı şunları kaydetti;

 

Bu dönemde yürürlüğe konulan 8 yıllık kesintisiz eğitim nedeniyle imam hatiplerin orta kısımları kapatılmış, ardından katsayı engeli getirilmiş ve bu uğurda başta meslek liseliler olmak üzere milyonlarca gencimizin geleceği karartılmıştı. Yine bu dönemde Kur’an kurslarına 15 yaş sınırlaması getirilmiş,toplumun mukaddes kitabı kendi çocuklarına tehlikeli, sakıncalı görülerek yasaklanmıştı. Bir diğer uygulamada başörtüsü yasağı idi. Genç kızlarımız üniversite kapılarında yıllarca zulüm ve işkence gördü. Yani 28 Şubat postmodern darbesi özellikle eğitim sistemini silindir gibi ezdi geçti. Öğretmenler, akademisyenler, öğrenciler, veliler yani tüm eğitim bileşenleri mağdur edildi. Bu itibarla; darbecileri yargı önüne çıkaran yasal düzenlemeleri gerçekleştirerek Türk demokrasisine can suyu veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ve eğitim sistemini demokratikleştirme ve sivilleştirme konusunda önemli reformlar başlatan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’i ve YÖK’ü tarihi sorumluluklarını yerine getirerek, eğitimdeki tüm darbe izlerini silmeye davet ediyoruz. 4+4+4 düzenlemesi belirli bir oranda 28 Şubatın eğitime verdiği hasarı giderebilmiştir.” dedi.

 

EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ DARBE İZLERİ SİLİNMELİDİR

Eğitim sistemimizdeki bütün antidemokratik müdahalelerin izlerinin silinmesini istiyoruz. Darbe ve muhtıra dönemlerinde eğitim sistemimiz yabancıların kontrol ve müdahalelerine açık hale getirilmiştir. Sömürge ülkelere has, ülkemizdeki ‘yabancı dilde eğitim’ ayıbının altında da darbe dönemlerinin izlerini görebiliriz. Eğitim sistemimiz, medeniyetimizin kültürel kodlarından koparılmış, gençlerimiz adeta tarihinden ve kültüründen utanır hale getirilmiştir. Demokratik, bilimsel, nitelikli ve değerler öğrenimini içeren bir eğitim sistemi için darbe mirası bütün yasal düzenlemeler değiştirilmelidir. Darbelerin ve darbecilerin isimleri okullarımızdan ve eğitim kurumlarından kaldırılmalıdır. Üniversite hocalarını, öğretmenleri ve öğrencileri tek tip kıyafet giymeye zorlayan, kıyafet kuralına uymayanları bugün bile cezalandırmaya devam eden darbe mirası kıyafet yönetmeliği kaldırılmalıdır ve eğitim kurumlarında serbest kıyafete geçilmelidir. Bilimsel, özgür ve demokratik bir eğitim sistemini bu yönetmelikle yakalamamız mümkün değildir. Askeri okulların İmam Hatip Lisesi mezunlarına dönük ayrımcı, eşitsizlikçi ve antidemokratik uygulamalarının son bulmasını istiyoruz. Dolayısıyla herkesin, tüm gençlerimizin, imam hatip liselilerin de hayallerini gerçekleştirebileceği, hiçbir kısıtlama ve yasak koymadan istedikleri okullarda okumalarını sağlamalıyız.

D. Eğitimciler Sendikası

Keyword : 28 Şubat Mağduru Eğitimciler Unutulmasın! haberi , 28 Şubat Mağduru Eğitimciler Unutulmasın! oku , 28 Şubat Mağduru Eğitimciler Unutulmasın! konusu , 28 Şubat Mağduru Eğitimciler Unutulmasın! hakkında , 28 Şubat Mağduru Eğitimciler Unutulmasın! manşeti , 28 Şubat Mağduru Eğitimciler Unutulmasın! perde arkası , 28 Şubat Mağduru Eğitimciler Unutulmasın! olayı , 28 Şubat Mağduru Eğitimciler Unutulmasın! son dakika , 28 Şubat Mağduru Eğitimciler Unutulmasın!

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com