29.03.2012 - 23:03
Okunma (1499)
Yorum (0)
Paylaş

Daha Az Tuz, Daha Az Felç

Daha Az Tuz, Daha Az Felç

Tuz, tansiyonu yükselten en önemli etken iken inmeye yol açan nedenler arasında da ilk sırada yer alıyor. Yapılan araştırmalara göre günlük tuz tüketiminin 1 gram azaltılmasıyla inmeye bağlı ölümlerde yüzde 5, kalp krizine bağlı ölümlerde ise yüzde 3 azalma meydana geliyor.

Dünya genelinde her yıl 3 milyon kadın ve 2,5 milyon erkek inme (felç) geçirerek hayatını kaybediyor. Bu noktada beslenme tarzı önemli bir yer tutuyor. Beslenmede temel faktör olan tuz, hem kan basıncını (tansiyon) yükselten en önemli belirleyici hem de hipertansiyon ve inmeye yol açan nedenler arasında ilk sırada yer alıyor. Yapılan araştırmalarda günlük tuz tüketiminin 1 gram azaltılmasıyla inmeye bağlı ölümlerde yüzde 5, kalp krizine bağlı ölümlerde yüzde 3 azalma meydana geliyor. Türkiye'de günlük ortalama kişi başı 18 gram tuz tüketilirken, Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) göre, bu rakam 6 gramın altında olmalı. Tüm bu nedenlerden dolayı bu yıl 26 Mart-1 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen 'Dünya Tuza Dikkat Haftası'nda gündem olarak tuzun inme riski üzerinde olan etkileri seçildi.

 

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği ile Türk Nöroloji Derneği bu haftada 'tuzla' ilgili farkındalığı artırmak için ortak çalışma yürütüyor. Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk, inmenin gelişmiş ülkelerde ölüm nedenleri arasında 3. sırada yer aldığını kaydetti. "Sadece günlük tuz kullanım oranın 6 gram azaltılmasıyla inmeye bağlı ölümlerde yüzde 23, kalp krizine bağlı ölümlerde yüzde 16'lık bir azalma sağlanıyor. Bu hem toplum sağlığına hem de sağlık ekonomisine önemli katkıda bulunacak." şeklinde konuştu. Ertürk, ayrıca kadınların daha çok risk altında olduğunu ve dikkatli olmaları gerektiğini hatırlattı.

 

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Kurumsal İlişkiler Başkanı Prof. Dr. Mustafa Arıcı, tuz azaltılmasıyla tedavide ilaç gereksinimin azalacağına dikkat çekti. "Çayımıza kahvemize bizden habersiz şeker atılmasına kızıyoruz. Ama bir lokantaya gittiğimizde tuzu sorgulamıyoruz. Hatta gelince tadına bile bakmadan tuz atıyoruz. Bunlara dikkat edilmeli." dedi. Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şerefnur Öztürk ise ailede tuz kullanımının azaltılmasında anneye büyük iş düştüğünü aktardı. "Çocukların en az renkli elbiseleri kadar az tuz kullanımına da dikkat edilmeli." ifadesini kullandı.

 

Ekmekteki 1 gram eksik tuz, 2 bin kişiyi kurtaracak

 

Sağlık Bakanlığı 2011-2015 yılları arasında 'Türkiye'de Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı'nı devreye soktu. Programın ilk meyvesi olarak da ekmeğin her 100 gramında 0,3 gram tuzun azaltılması oldu. Temmuz ayında fırınlarda uygulanmaya başlayacak düzenleme ile günde 300 gram ekmek yiyen bir kişi 1 gram tuzu daha az alacak. Bakanlığın araştırmalarına göre Türkiye'de her yıl 40 bin kişi sadece yüksek tansiyona bağlı inme yüzünden hayatını kaybediyor. Ekmekteki bu azalmayla yılda en az 2 bin kişinin hayatını kaybetmesinin önüne geçilecek.

 

 

zaman

Keyword : Daha Az Tuz, Daha Az Felç haberi , Daha Az Tuz, Daha Az Felç oku , Daha Az Tuz, Daha Az Felç konusu , Daha Az Tuz, Daha Az Felç hakkında , Daha Az Tuz, Daha Az Felç manşeti , Daha Az Tuz, Daha Az Felç perde arkası , Daha Az Tuz, Daha Az Felç olayı , Daha Az Tuz, Daha Az Felç son dakika , Daha Az Tuz, Daha Az Felç

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com