
Memur ve Emekliler Çok Üzülecek
Memur ve Emekliler Çok Üzülecek
Milyonlarca memur ve memur emeklisi heyecan içinde toplu sözleşme masasının kurulup oradan 'emeğinin' hakkıyla zam alacağı günü bekliyor.
Milyonlarca memur ve memur emeklisi heyecan içinde toplu sözleşme masasının kurulup oradan 'emeğinin' hakkıyla zam alacağı günü bekliyor.
Fakat görünen o ki memurun zammı masada koparması pek de kolay değil.
Anayasa'nın yaklaşık 1,5 yıl önce memura tanıdığı toplu sözleşme yapma hakkının uygulamaya girmesine sayılı haftalar kaldı. Üzerinde birkaç kez değişiklik yapılan tasarının Meclis'ten hangi çerçevede çıkıp Köşk'ün yolunu tutacağını kestirmek güç. Düzenleme herkes için çok yeni, herkese çok yabancı. Belki de bu yüzden, tasarının uygulama sırasındaki maliyetini üstlenmek zorunda kalacak olan Maliye Bakanlığı mümkün olduğunca en dar, sendikalar ise mümkün olduğunca en geniş çerçeveyi hedefliyor. Üstelik memurkonfederasyonları arasındaki çekişme çok derin.Düzenlemedeki çekişme alanları, zam oranından diğer sosyal haklara kadar birçok konuda milyonlarca memurun aleyhine işleyecek gibi görünüyor.
Masa tartışması
Türkiye'de memur sendikalarının çatı örgütü durumunda üç ayrı konfederasyon faaliyet yürütüyor. Normal toplu pazarlık sistematiğinde masanın bir tarafına işveren, diğer tarafına çalışanı temsilen en fazla üyeye sahip sendika yönetimi oturur. Ancak memurun toplu sözleşme yasası bu uygulamanın dışında, uluslararası uygulamalarla da bağdaşmayan tamamen kendine özgü bir mekanizmayla kurgulanmış. Masada memuru sendika değil konfederasyon, üstelik de bir değil tam üç konfederasyon birden temsil edecek.
Bu durumdan her üç konfederasyon da rahatsız. En fazla üyeye sahip konfederasyon, "masada bir tek ben olmalıyım" derken, diğer iki konfederasyon imza yetkisinin birinci konfederasyona verilmesine, kendilerinin ise adeta "görgü tanığı" gibi masada bulunacak olmalarına karşı çıkıyorlar. Birinci konfederasyonun bir rahatsızlığı da şu ki; eğer hükümetle görüşmeler tıkanır, masayı terk ederse ikinci büyük konfederasyon görüşmelere devam edecek.
Peki bu yapı, masadan olabildiğince yüklü zam çıkmasını hedefleyen geniş memur ve emekli kitlesinin beklentilerini ne ölçüde karşılar dersiniz? Görüştüğüm memur temsilcileri son derece umutsuz ve karamsarlar. Diyorlar ki: "Bu yapı zammın masadan değil, hükümetin ağırlıkla temsil edildiği hakem kurulundan çıkacağını gösteriyor." Nedenini de şöyle açıklıyorlar:
İmzayı atan kaybeder
"Üç konfederasyon birden aynı masanın etrafındayken, imza yetkisine sahip konfederasyon başkanının onaylayacağı her zam kendisi ve konfederasyonunun kariyerini zora sokacaktır. Çünkü diğer iki konfederasyon, memurun hoşuna gidecek ancak uygulanma imkânı olmayan uçuk tekliflerle masaya oturacaktır. Böyle bir ortamda, imza yetkisine sahip konfederasyon memur için alınabilecek en makul zammı hükümete kabul ettirse dahi, diğer iki teklif memura açıklanacak, görece daha düşük teklife imza atmış başkan ve sendikası belini bir daha doğrultamayacaktır. Hiçbir konfederasyon bu riski almak istemeyeceğine göre zam hakeme havale edilecektir."
Birinci konfederasyonun masadan kalkması halinde ikinci konfederasyon masada kalıp hükümetle zammı imzalarsa ne olur? Söylenecek söz, "Memur için kötü olanı biz kabul etmedik, siz kabul ettiniz" olacaktır ki, bu da göze alınacak bir risk değildir.
Görünen o ki, memuru yıllar sonra toplu sözleşme masasıyla buluşturacak yasa, sendikalara 'masada tartışma', hakem kuruluna ise 'zam yapma' hakkını getirecek!
Erdoğan SÜZER / BUGÜN
personelmeb
Keyword : Memur ve Emekliler Çok Üzülecek haberi , Memur ve Emekliler Çok Üzülecek oku , Memur ve Emekliler Çok Üzülecek konusu , Memur ve Emekliler Çok Üzülecek hakkında , Memur ve Emekliler Çok Üzülecek manşeti , Memur ve Emekliler Çok Üzülecek perde arkası , Memur ve Emekliler Çok Üzülecek olayı , Memur ve Emekliler Çok Üzülecek son dakika , Memur ve Emekliler Çok Üzülecek
Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.
Güncel Haberler
- FINDIK FİYATLARI MALİYETİN ALTINDA
- TMO Depolarını Kurarak Piyasaya Girmeli ve Alım Ya..
- Fındık Fiyatları Yükselişe Devam Ediyor
- Hükümet harekete geçti: Gübreden sonra tüp!
- Çiftçiye Kredi Muslukları Sonuna Kadar Açılacak
- Bursa'da Zaman
- Öğretmenlerin 2017 Yılı Sınav Görevi Ücretleri
- Kar geri geliyor
- Yarıyıl tatili başlıyor
- Kıtalararası yaya yolu için çalışmalar başladı
- Cumhurbaşkanı Fındık Konusunda Bilgilendirilmemiş
- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fındık’la İlgili Sözleri ..
- Müfredatın paydaşların görüşüne açılmış olması öne..
- Nöbet ücreti, 2017'de, 3 saat üzerinden verilecek
Yorumlanan Haberler
KEKEZHOCA67
16.11.2012 - 14:01
DİNÇER İçini Öğretmenlere Döktüatilla kaya
04.09.2012 - 15:22
Alan Değişikliğinde Çerçeve Geniş Tutulmalıdı..zırterenköy
15.08.2012 - 09:11
Mutsuz Eden Meslekler Hangisi?kekez hoca 67
10.08.2012 - 15:23
Üniversiteye Giriş Sistemi Değişiyorkekez hoca 67
07.08.2012 - 08:32
Dinçer: Yeni Sistemle Öğrenciler Dershaneye G..