21.03.2012 - 13:55
Okunma (1506)
Yorum (0)
Paylaş

'Kampüs' Tarzı Liseler Geliyor

'Kampüs' Tarzı Liseler Geliyor

Milli Eğitim Bankalığı (MEB), 12 yıllık zorunlu eğitime geçilmesinin ardından doğacak okul ve derslik ihtiyacını karşılamak için yeni bir proje başlatıyor.

21 Mart 2012 Çarşamba 09:37 Buna göre özel sektör okul yapacak, devlet ise bu okulları kiralayacak. Kamu-özel ortaklığı ile yapılacak okullar, kampüs şeklinde olacak. Bu yapılarda birden çok lise, ihtiyaca göre yurt ve sosyal tesis binaları bulunacak.

 

Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran eğitim reformuna ilişkin tartışmalar sürerken en sık gündeme gelen konuların başında derslik ihtiyacı geliyor. Okula başlama yaşının bir yıl öne alınması ve zorunlu eğitim süresinin 4 yıl daha artacak olması, yeni derslik ihtiyacını gündeme getirdi. Bir yandan 12 yıllık eğitime geçiş için hazırlık yapan MEB bir yanda da altyapıya ilişkin alternatif arayışlarını sürdürüyordu. Bakanlık, önümüzdeki yıllarda doğacak yeni derslik ihtiyacı için kamu özel ortaklığıyla yapılacak lise kampüsleri projesinde karar kıldı. Bu sisteme göre özel sektörün yapacağı okullar, devlete kiralanacak. Böylece devlet, okul inşaatı için yüklü kaynak ayırmak zorunda kalmayacak. Ayrıca okullar kampüs şeklinde yapılacağı için çok sayıda okul bir arada olabilecek. Meslek lisesi, düz lise, öğretmen okulu veya imam hatip lisesi aynı yerleşke içinde yer alabilecek. Birden fazla okulun, sosyal tesis, laboratuvar ve benzer alanları birlikte kullanması sağlanacak. Böylece fiziki şartları daha iyi olan, spor sahaları iyi tasarlanmış, geniş bahçeleri, kütüphanesi, okuma alanları, kültür merkezleriyle yeni bir okul modeli ortaya çıkacak. Eğitim kampüsleri özellikle büyük şehirlerde ortaya çıkan yeni okul açığını kapatacak.

 

Kampüs modelinde okullar daha çok geniş arazilerin bulunduğu şehir dışına yapılacak. Ancak uygun arsaların olması halinde şehir merkezlerinde de kampüsler yapılabilecek. Bunun yanında mevcut okulların şehir dışına taşınması söz konusu olmayacak. Eğitimde kamu özel ortaklığı, sadece kampüs şeklindeki okulların inşaatı için geçerli olmayacak. Kampüs yapma imkanı olmayan yerlerde de daha küçük okullar için bu model geçerli olacak. Belirli bir il ya da ilçede ihtiyaç duyulan okulu özel sektör yapacak, devlet ise kiralayacak.

 

Öte yandan ortaöğretim kurumlarının bir arada olacağı yerleşke modeline ilişkin hukuki altyapı, MEB Teşkilat Kanunu'nu yenileyen kanun hükmünde kararname ile sağlandı. İkincil mevzuatın ise tamamlanmak üzere olduğu öğrenildi. Buna göre ilgili yönetmelik önümüzdeki günlerde çıkacak. Ardından hızla şartname hazırlanarak uygulama aşamasına geçilecek. Bakanlık, derslik ihtiyacını belirlemek için bütün illerde altyapı hazırlığını sürdürüyor.

Keyword : 'Kampüs' Tarzı Liseler Geliyor haberi , 'Kampüs' Tarzı Liseler Geliyor oku , 'Kampüs' Tarzı Liseler Geliyor konusu , 'Kampüs' Tarzı Liseler Geliyor hakkında , 'Kampüs' Tarzı Liseler Geliyor manşeti , 'Kampüs' Tarzı Liseler Geliyor perde arkası , 'Kampüs' Tarzı Liseler Geliyor olayı , 'Kampüs' Tarzı Liseler Geliyor son dakika , 'Kampüs' Tarzı Liseler Geliyor

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com