16.03.2012 - 23:02
Okunma (1509)
Yorum (0)
Paylaş

Uzman Öğretmenlik Başöğretmenlik Sınavı Yapılmak Zorunda

Uzman Öğretmenlik Başöğretmenlik Sınavı Yapılmak Zorunda

Milli Eğitim Bakanlığı Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik sınavını 27.11.2005 ve 30.04.2006 tarihlerinde 81 il merkezinde uygulamış ve bir daha da uygulamamıştır. Bu sorun eğitimcilerimizi, yönetici atamadan maaş farkına kadar birçok konuda mağdur etmektedir. Gerçek olan ise bu sınavın yapılmasının yasal bir zorunluluk olduğudur.

 

Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik düzenlemeleri 14.06.1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanununun 43 üncü maddesinin sonuna bazı fıkralar eklenerek yapılmıştır. 27.11.2005 ve 30.04.2006 tarihlerinde ÖSYM’ce yapılan sınavlara girerek başarılı olan ve bu unvanları kazanan eğitimcilere kimsenin söz söylemeye hakkı yoktur. Burada sorun, Milli Eğitim Bakanlığının kanunlara uymayarak sınavı her yıl yapması gerekirken yapmaması ve eğitimcilerimizi mağdur etmesidir.

 

MİLLÎ EĞİTİM TEMEL KANUNU

Madde 43 –  (Ek fıkra: 30/6/2004-5204/1 md.)Öğretmenlik mesleği; adaylık döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılır. Adaylık dönemini başarıyla tamamlayanlar mesleğe öğretmen olarak atanır.

(Ek fıkra: 30/6/2004-5204/1 md.) Sınav yılda bir defa olmak üzere ÖSYM'ce yapılır.

 

Milli Eğitim Temel Kanununda sınav yılda bir defa olmak üzere ÖSYM’ce yapılır demektedir. Türkiye’deki Milli Eğitim sisteminin en temel kanunu adından da anlaşılacağı üzere Milli Eğitim Temel Kanunu’dur. Bu kanuna uyulmayacaksa kanun neden vardır?

 

Görüldüğü gibi Milli Eğitim Bakanlığı kanuna uymamakta, eğitim sendikaları da kanunun uygulanması yönünde bir çaba göstermemektedirler. Bu durum ise eğitimcilerimizin mağduriyetini her geçen gün arttırmaktadır. Eğitim-Bir-Sen’in bazı şubeleri sınavın yapılmasını istemiş fakat genel yönetimden güçlü bir destek görememişlerdir. Kamuoyu bilmektedir ki bugün Eğitim-Bir-Sen, Türk Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Eğitim-Sen... gibi sendikalardan biri yada birkaçı isterse bu sınav çok kısa bir sürede eğitimcilerimizin önüne getirilecektir. Çünkü bu sınav kanunen yapılmak zorundadır.

 

Eğitimcilerin kanuni hakkı olan sınavı dahi yaptıramayan sendikaların eğitim camiasına ne kazandırabileceğinin cevabını okuyucularımıza bırakıyoruz. Eğitimcilerimiz Milli Eğitim Bakanlığından da sendikalardan da olmayacak bir şeyi değil, kanuni haklarını yani sınavın her yıl yapılmasını istemektedirler.

 

2006 yılında yapılan Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik sınavı mahkeme kararı sonucu yapılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı önlisans mezunu öğretmenleri 2005 yılındaki sınava almamış mahkeme bu uygulamayı iptal edince de 2006 yılında Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik(KBYS) sınavına önlisans mezunu öğretmenleri almak zorunda kalmıştı. Yine, Danıştay kararıyla sıkışacağını anlayan Milli Eğitim Bakanlığı geçen hafta “Anadolu Liselerine Öğretmen Seçme Sınavı”nı alelacele yapmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı kanunen yapması gereken sınavları mahkeme kararıyla mı yapmak zorundadır?

 

Sınava alınmayan ve bir daha da sınava katılma hakkı dahi tanınmayan eğitimcilerin mağduriyetinin giderilmesinin tek yolu sınav duyurusunun biran önce yapılarak meslekte 5 yılını dolduran tüm eğitimcilerimizin yapılacak sınava katılmasının sağlanmasıdır.

Keyword : Uzman Öğretmenlik Başöğretmenlik Sınavı Yapılmak Zorunda haberi , Uzman Öğretmenlik Başöğretmenlik Sınavı Yapılmak Zorunda oku , Uzman Öğretmenlik Başöğretmenlik Sınavı Yapılmak Zorunda konusu , Uzman Öğretmenlik Başöğretmenlik Sınavı Yapılmak Zorunda hakkında , Uzman Öğretmenlik Başöğretmenlik Sınavı Yapılmak Zorunda manşeti , Uzman Öğretmenlik Başöğretmenlik Sınavı Yapılmak Zorunda perde arkası , Uzman Öğretmenlik Başöğretmenlik Sınavı Yapılmak Zorunda olayı , Uzman Öğretmenlik Başöğretmenlik Sınavı Yapılmak Zorunda son dakika , Uzman Öğretmenlik Başöğretmenlik Sınavı Yapılmak Zorunda

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com