14.03.2012 - 22:04
Okunma (1586)
Yorum (0)
Paylaş

Kültür Bakanlığında Tehlikeli İşler

Kültür Bakanlığında Tehlikeli İşler

 

Türkeğitimsen Nevşehir şube başkanı Mustafa UĞUR'un basın açıklaması

 

Türk Eğitim-Sen Nevşehir Şube Başkanı Mustafa Uğur, Kültür Bakanlığı nezdinde yaşayanan “tabiat”i kaldırma ve 2B arazilerin durumunu yakından ilgilendiren bir konu ile ilgili yapılan araştırmayı kamuoyu ile paylaştı. Bilgiler şu şekilde;

Eğitimde 4+4+4 süresinde yaşanan tehlikeli gelişmelerden sonra Kültür Bakanlığında da tehlikeli gelişmeler yaşanmaktadır.

Kültür Bakanlığı;  Ülke coğrafyasının başta tabiatı ve Kültür eserleri olmak üzere korunması, yanlış yapılaşmanın önlenmesi, sit alanlardaki kültür varlıklarını korunmasını GİBİ GÖREVLERİ 32 İlde kurulu bulunan, daha önceki adı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurul Müdürlükleri ve Ankara ve İstanbul’da özel statüde çalışan “Yenileme Alanı Koruma Bölge Kurulu Müdürlükleri” aracılığı ile yapmaktaydı.

Kültür Bakanlığı yaptığı bir değişiklikle Kurulun adından tabiat’ı kaldırarak KÜLTÜR VARLIKLARI KORUMA BÖLGE KURULU MÜDÜRLÜĞÜ” olarak değiştirmişti.

Şimdi akıllara şu soru geliyor çok sık tartışılan ve halen tartışılan 2-B orman arazilerinin imara açılması ile ilişkisi var mı ? Zira ilgili kurulun görev alanlarından çıkartılan Tabiat Varlıkları Orman Vasfını yitiren (!) arazilerin imara açılması için mi ?

Türk Eğitim-Sen Nevşehir şubesi olarak tesadüfen gördüğümüz değişikliği araştırmak için yaptığımız çalışmalarda pek çok şüpheli durumla karşılaştık.

Aldığımız bilgilere göre Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurullarında görev usulleri değiştirilmiş, Ülkedeki diğer İllerde ki 32 Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulları  arasında görevlendirmeler yapıldığı, sebebin ise;  Kurul Üyelerinden Kurulun gündemindeki bir iş için Kültür Varlıklarımızın lehine tavır almamaları durumunda başka bir ile rotasyona tabi tutulabilmeleri söz konusu olabilecektir.)

Diğer taraftan yine kaygı ve endişe duyulan bir başka husus ise “ Korunması gerekli taşınır Kültür ve Tabiat Varlıkların tasnifi, tescili ve Müzelere alınmaları hakkındaki yönetmelikte değişiklik yapılarak 19 Ocak 2012 tarih ve 28178 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ETÜTLÜK ESER’in durumu.

İlgili değişikle ETÜTLÜK  ESER  statüsündeki uygulama;

İlgili değişiklikle Değerlendirme komisyonu tarafından müzeye alınmasına gerek duyulmayan tescile tabi taşınır kültür ve Tabiat varlıkları içerisinde Etütlük Eser statüsü verilen, tarihi taşınır mirasların “ ÖZEL MÜZE ve KOLLEKSİYONCULARIN ENVANTERİNE KAYDEDİLMEK SURETİYLE SATIŞINA İZİN VERİLİR.

Bir tarihi eserin etütlük veya envanterlik olduğu takdirini kim yapacak? Takdir komisyonunda karar verebilecek yetkin kişiler kimlerden oluşacak? Bilim insanları ve konuyla ilgili bağımsız kişi ve kuruluşların karar verme sürecinde etkisi ne olacaktır? gibi sorular ilgili düzenlemede ifade bulmamıştır.  Osmanlı döneminde yabancı devlet adamları eliyle hazırlanıp dayatılarak uygulamaya konan ilk Asar-ı Atika düzenlemesini hatırlatan ve bize göre telafisi mümkün olmayan kayıplara neden olacağını düşündüğümüz bu uygulama

KAYGI VERİCİDİR.

Keyword : Kültür Bakanlığında Tehlikeli İşler haberi , Kültür Bakanlığında Tehlikeli İşler oku , Kültür Bakanlığında Tehlikeli İşler konusu , Kültür Bakanlığında Tehlikeli İşler hakkında , Kültür Bakanlığında Tehlikeli İşler manşeti , Kültür Bakanlığında Tehlikeli İşler perde arkası , Kültür Bakanlığında Tehlikeli İşler olayı , Kültür Bakanlığında Tehlikeli İşler son dakika , Kültür Bakanlığında Tehlikeli İşler

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com