
Eğitim Özelleştirilemeyecek Kadar Önemli Bir Kamu Hizmetidir
Eğitim Özelleştirilemeyecek Kadar Önemli Bir Kamu Hizmetidir
İnsan varlığını en yakından ilgilendiren eğitim gibi önemli bir alanın devletçe terk edilmesi ve bu yaşamsal alanın özel sektör kuruluşlarına bırakılması, batılı kapitalist merkezlerin baskı ve dayatmaları sonucunda ulus devletlerce yerine getirilmeye başlanmış ve bu doğrultuda büyük çapta özelleştirmeler yapılarak eğitim hizmetlerinden devletlerin geri çekilmeleri sağlanmaya başlanmıştır. Eğitim kurum ve kuruluşları küresel emperyalizmin uluslararası tekelci şirketlerine ya da onların yerli ortağı konumundaki şirketlere asgari ücretlerle devredilerek kamusal mal varlığı önemli ölçülerde zarara uğratılmıştır. Devletler, eğitim alanından geri çekilirlerken büyük masraflarla yapılmış olan kamunun önde gelen eğitim birimlerinin de yavaş yavaş özel sektör kurumlarına devredildiği birçok ülkede görülmüştür. Devletlerin küçültülmesi sırasında yurttaşa ve halk kitlelerine eğitim vermek durumunda olan önemli kamu eğitim kuruluşlarının ilgisiz insanların ya da şirketlerin eline geçtiği görülmüş ve böylesine olumsuz bir durumun ortaya çıkardığı sorunlarla boğuşulmaya başlanmıştır.
Her devletin kendi anayasal düzeni çerçevesinde ve yasama organının çıkardığı yasalar doğrultusunda ciddi bir kamu hizmeti olarak vermesi gereken eğitim hizmetlerinin, özelleştirmeler yoluyla ilgisiz kişilerin ve patronların eline geçmesi birçok ülkedeki eğitim düzenini alt üst etmiştir. Zaman zaman devletlerin öncülüğünde gerçekleştirilen eğitimde reform girişimleri özel sektör düzeninde yapılamaz hale gelmiş ve bu nedenle de birçok ülkedeki eğitim düzenlerinin istenen düzeylerde geliştirilebilmesi ya da yenilenerek geliştirilmesi olanaksızlaştırılmıştır. Devletlerin kamu yararını gözeterek her türlü riski ve maliyeti göze alarak yapmış olduğu eğitim girişimlerine, eğitim kuruluşlarının yeni sahibi olan şirketlerinse yönelmediği görülmüştür. Özel sektörün en büyük kuralı olan en düşük masrafla en yüksek kazanca ulaşma ilkesi, eğitim alanındaki şirketlerde de görülmüş ve bu nedenle öğrencilere daha iyi ve geliştirilmiş yöntem ya da araçlar yoluyla eğitim verilmesi gerekirken tersi bir durum oluşmuştur. Masraflardan kısarak daha çok kazanç elde etmeye yönelen şirketlerin, gereken zamanda zorunlu masrafları yapmaması ya da yeni yatırımlar yoluyla daha gelişmiş eğitim hizmetlerine yönelmemesi nedeniyle öğrenci kitlelerinin mağdur olmuştur. Böylesine olumsuz bir durum da eğitimin özelleştirilemeyecek kadar önemli bir kamu hizmeti olarak kalması gerçeğini ve gerekliliğini bir kez daha kanıtlamıştır. Eğitim işinin şakaya gelmeyeceği, olur olmaz şirketlerin bu gibi işlere yeterli bir düzeye gelmeden girdikleri, eğitim bakanlıklarının şirketlere yeterlilik verme konusunda üzerine düşen hassasiyeti göstermediği de görülünce, eğitimde özelleştirme furyası yavaşlamıştır.
Prof. Dr. ANIL ÇEÇEN
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Genel Kamu Hukuku Anabilim Dalı Başkanı
Atasen Denetim Kurulu Başkanı
Keyword : Eğitim Özelleştirilemeyecek Kadar Önemli Bir Kamu Hizmetidir haberi , Eğitim Özelleştirilemeyecek Kadar Önemli Bir Kamu Hizmetidir oku , Eğitim Özelleştirilemeyecek Kadar Önemli Bir Kamu Hizmetidir konusu , Eğitim Özelleştirilemeyecek Kadar Önemli Bir Kamu Hizmetidir hakkında , Eğitim Özelleştirilemeyecek Kadar Önemli Bir Kamu Hizmetidir manşeti , Eğitim Özelleştirilemeyecek Kadar Önemli Bir Kamu Hizmetidir perde arkası , Eğitim Özelleştirilemeyecek Kadar Önemli Bir Kamu Hizmetidir olayı , Eğitim Özelleştirilemeyecek Kadar Önemli Bir Kamu Hizmetidir son dakika , Eğitim Özelleştirilemeyecek Kadar Önemli Bir Kamu Hizmetidir
Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.
Güncel Haberler
- FINDIK FİYATLARI MALİYETİN ALTINDA
- TMO Depolarını Kurarak Piyasaya Girmeli ve Alım Ya..
- Fındık Fiyatları Yükselişe Devam Ediyor
- Hükümet harekete geçti: Gübreden sonra tüp!
- Çiftçiye Kredi Muslukları Sonuna Kadar Açılacak
- Bursa'da Zaman
- Öğretmenlerin 2017 Yılı Sınav Görevi Ücretleri
- Kar geri geliyor
- Yarıyıl tatili başlıyor
- Kıtalararası yaya yolu için çalışmalar başladı
- Cumhurbaşkanı Fındık Konusunda Bilgilendirilmemiş
- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fındık’la İlgili Sözleri ..
- Müfredatın paydaşların görüşüne açılmış olması öne..
- Nöbet ücreti, 2017'de, 3 saat üzerinden verilecek
Yorumlanan Haberler
KEKEZHOCA67
16.11.2012 - 14:01
DİNÇER İçini Öğretmenlere Döktüatilla kaya
04.09.2012 - 15:22
Alan Değişikliğinde Çerçeve Geniş Tutulmalıdı..zırterenköy
15.08.2012 - 09:11
Mutsuz Eden Meslekler Hangisi?kekez hoca 67
10.08.2012 - 15:23
Üniversiteye Giriş Sistemi Değişiyorkekez hoca 67
07.08.2012 - 08:32
Dinçer: Yeni Sistemle Öğrenciler Dershaneye G..