12.03.2012 - 22:34
Okunma (1630)
Yorum (0)
Paylaş

Yeni Yönetmelikte Yer Alması Gereken Hükümler!

Yeni Yönetmelikte Yer Alması Gereken Hükümler!

 

“Yayınlanacak yönetmelik şube müdürlerinin tüm sorunlarını tam anlamıyla çözmelidir. Yayınlanma süreci uzadıkça söylentiler de artmaktadır.”

 

Taşra teşkilatı eğitim yöneticileri yönetmeliğinin yayınlanma süreci uzadıkça söylentiler de artmaktadır. Söylentilerin sona ermesi için yayınlanma sürecinin bir an önce bitmesi gerekir. Öncelikle yayınlanacak yönetmelikte ilk atama, görevde yükselme ve yer değiştirme ile ilgili hükümler yer almalıdır. Bunlardan sadece bir konu başlığında yapılacak düzenleme yeterli olmayacaktır. Yalnızca yer değiştirme yönetmeliğini yayınlamak ise başka problemlere davetiye çıkaracaktır. Yıllardır görevde yükselmeyi bekleyen şube müdürleri var. Yine yıllardır ilk defa kadrolu şube müdürü ataması yapılmadığı için kadrolu şube müdürlerinin sayısı geçici görevlendirmelerden daha az… Bu problemlerin çözümü adaletli ve çoğunluğun evet diyebileceği bir yönetmeliğin yayınlanmasından geçmektedir. Bence taşra teşkilatı eğitim yöneticileri yönetmeliğinde aşağıda ki hususlar yer almalıdır;

(Daha önceki yazılarımda belirttiğim konu başlıkları)

 

A)     GÖREVDE YÜKSELME UYGULAMASINDAYER ALMASI GEREKEN HÜKÜMLER;

 

1-      İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevlerine şube müdürlerinden atama yapılmalıdır.

2-      2 yılını tamamlayan şube müdürleri ilçe milli eğitim müdürü/ il milli eğitim müdür yardımcısı olarak atanabilmelidir.

3-      Görevde yükselmeye tabi kadrolar için Ülke çapında duyuru yapılmalıdır. Duyuru sonunda puan üstünlüğüne göre atamalar yapılmalıdır.

4-      3 yılını tamamlayan ilçe milli eğitim müdürleri il milli eğitim müdürü kadrolarına atanabilmelidir.

5-      Yönetim kademeleri ve eş değer görevler belirlenmelidir.

6-      Her türlü görevde yükselmede,  yabancı dil bilgisi ile yüksek öğrenim görmüş olanlara artı puan verilmelidir.

 

B)      ŞUBE MÜDÜRÜ İLK ATAMALARINDA YER ALMASI GEREKEN HÜKÜMLER;

 

1-      Görevde yükselme için düzenlenecek hizmetiçi eğitim kursuna yönetim kademelerinde en az bir yıl görev yapmış yöneticiler katılmalıdır.

2-      Hizmetiçi eğitime sınav ile seçim yapılmalıdır. Personel değerlendirme formu ile seçim yapılmamalıdır.

3-      Hizmet içi eğitim sonrası yapılan sınava göre adayların atama puanları belirlenmelidir.

4-      İlk atamalar 5. Ve 6. Bölgeye yapılmalıdır.

5-      Sınava girişler ve yaş için sınırlama getirilmelidir.

6-      İl milli eğitim müdürlüklerinde kadın şube müdürü normları tahsis edilmelidir. Bu konuda pozitif ayrımcılık yapılmalıdır.

 

C)      YER DEĞİŞTİRME KONU BAŞLIĞINDA YER ALMASI GEREKEN HÜKÜMLER;

 

1-      Zorunlu yer değiştirme süresi beş yıl olmalıdır.

2-      Meslekte 20 yılını tamamlayanlar bölge ayrımı yapmaksızın puan üstünlüğüne göre istedikleri yerleşim yerine atanabilmelidirler.( İl eğitim denetmenleri rotasyonun da olduğu gibi)

3-      Önce isteğe bağlı yer değiştirmeler yapılmalıdır.

4-      Yöneticilere 20 tercih yapma imkânı sağlanmalıdır.

5-      Tercih yapmayan yöneticilerin yer değişikliği bilgisayar kurası ile gerçekleştirilmelidir.

6-      Bölge hizmet puanları 20-30 arasında olmalıdır. İl/ilçelerin hizmet puanları O yerin gelişmişlik düzeyine göre belirlenmelidir.

7-      Becayiş hakkı tanınmalıdır.

8-      Eş ve özellikle sağlık özürleri dikkate alınmalıdır.

9-      Öğretmenlikte bölgelerde yapılan hizmetlerde hesaba katılmalıdır. ( İl eğitim denetmenleri rotasyonun da olduğu gibi)

10-   Yer değiştirme uygulamaları süreklilik arz etmelidir.

11-   652 sayılı KHK nın 37. Maddesine il milli eğitim müdür yardımcıları da eklenmelidir.

12-   Norm kadrolar bir an önce güncellenmelidir.

“Yalnızca yer değiştirmeyi konuşuyoruz”

Yayınlanacak yönetmeliğin sürekli yer değiştirme boyutu  ön plana çıkarılıyor. Aslında bu rahatsız edici bir durum. Küçük yerleşim yerlerinde çalışanlar daha büyük ilçelere gitmeye çok heveslilermiş gibi bir algı oluşmaya başladı. Bu algı tam anlamıyla gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü il/ilçe şube müdürleri, ilçe milli eğitim müdürleri, il milli eğitim müdür yardımcıları görevlere başladıklarında, yer değiştirecekleri ile ilgili bir yönetmelik hükmü yoktu. Çerçeve yönetmelikte 5.6. bölge için var olan hükmün uygulanmayacağını düşünüyorlardı. Tüm yöneticiler olmasa da yine birçoğu düzenini görev yaptıkları yerlerde , bu şekilde kurdu.  Rahatsız edici durum belirsizliğin uzun süre devam etmesidir. Hiç kimse 8-10 yıldır görev yaptığı ilçeden bir an önce kaçıp gideyim, düşüncesinde değildir. Okul müdürleri aynı ilçe içerisinde, başka bir okula atandığında bile bir sürü fırtınalar koptu. Empati kurmaktan yoksun, paradigmalarla düşünenler, küçük yerlerde görev yapan şube müdürlerinin içinde bulunduğu durumu anlamadıkları için kendilerince yafta yapıştırmaktadırlar. İşin daha da vahimi hep yer değiştirmeyi konuşuyoruz. Bu kadrolara kurumsal kimlik kazandırmak yalnızca yer değiştirme yönetmeliğinin yayınlanması ile olamaz…

“Söylentiler manşette”

İnternet sayfalarında her hafta bir söylenti yer alıyor. Kendi söylediğimiz tahminlere yine kendimiz inanıyoruz. Yazarken yazdığımız konuların bir desteğinin olması lazım. Mesela il müdür yardımcılarının, eğitim uzmanı olarak illerde rotasyona uğramayacağı söylentisi ne kadar doğru olabilir. 652 sayılı KHK de olmayan bir göreve nasıl atama yapılabilir? KHK ye  ekleme yapılır, görevleri belirlenir ya da böyle bir çalışmanın olduğu açıklanır, işte o zaman olur… Şu süreçte desteksiz atışlar yapmanın hiçbir manası yok. Desteksiz atışlar hedefe gitmediği gibi sadece anlık heyecanlar ve kuru gürültüler oluşturuyor. Yazdıklarımızı binlerce kişi okuyor. Yukarıda kendimiz söyleyip, aşağıda kendimiz inanıyoruz. İnsanları boşuna heyecanlandırmanın da hiçbir manası yoktur.

 

Davut ÇALIŞKAN

Kamudanhaber

Keyword : Yeni Yönetmelikte Yer Alması Gereken Hükümler! haberi , Yeni Yönetmelikte Yer Alması Gereken Hükümler! oku , Yeni Yönetmelikte Yer Alması Gereken Hükümler! konusu , Yeni Yönetmelikte Yer Alması Gereken Hükümler! hakkında , Yeni Yönetmelikte Yer Alması Gereken Hükümler! manşeti , Yeni Yönetmelikte Yer Alması Gereken Hükümler! perde arkası , Yeni Yönetmelikte Yer Alması Gereken Hükümler! olayı , Yeni Yönetmelikte Yer Alması Gereken Hükümler! son dakika , Yeni Yönetmelikte Yer Alması Gereken Hükümler!

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com