12.03.2012 - 20:15
Okunma (1590)
Yorum (0)
Paylaş

Öğretmenler Emekli Olsun Bizde Atanalım Söylemi Ne Kadar Doğru?

Öğretmenler Emekli Olsun Bizde Atanalım Söylemi Ne Kadar Doğru?

 

31 Aralık 2010 tarih ve 27802 (Mükerrer) sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun “Kadroların kullanımına ilişkin esaslar” başlıklı 22'inci maddesi 1. fıkrasındaki; “…serbest memur kadrolarına 2010 yılında emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memur sayısının yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde açıktan veya diğer kamu idare, kurum ve kuruluşlarından nakil suretiyle atama yapabilir. Bu sınırlar içinde memur ihtiyacını karşılayamayacak söz konusu idare, kurum ve kuruluşlardan yükseköğretim kurumları için ilave 4.000 adet, diğerleri için ilave 21.000 adet atama izni verilebilir.” hükümleri bulunmaktadır.

 

 

2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunundaki bu kısıtlama nedeniyle öğretmen alımı istenilen düzeyde yapılamamaktadır. 2012 yılındaki öğretmen alım sayısı, 2011 yılında emekliye ayrılan öğretmen sayısına bağlıdır.

 

 

2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunundaki öğretmen haricindeki kadrolar sınırlamadan muaf tutularak bu kadrolara sınırsız atama yetkisi verilmiştir.

 

 

Bu sınırsız atama yetkisi öğretmenlik kadrolarına tanınmamaktadır. Yapılması gereken 2012 sayılı Bütçe Kanundaki öğretmen atama kısıtlamasını kaldırmaktır.

 

 

2011 yılında emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan öğretmenlerin sayısının yüzde 50'si kadar öğretmen alınabilecektir. Bu durum değiştirilmediği sürece istenilen düzeyde öğretmen alımı yapılamaz.

 

 

Aynı maddenin 2.fıkrasında; “Hâkimlik ve savcılık meslekleri ile bu meslekten sayılan görevlere ve Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği uyarınca asistan kadrolarına yapılacak atamalar, Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığında münhasıran vergi ve sosyal güvenlik alanlarında istihdam edilecek yardımcı, stajyer ve kontrol memuru kadrolarına yapılacak atamalar, 657 sayılı Kanunun 53 üncü maddesine göre yapılacak özürlü personel atamaları, 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu kapsamında veya diğer ilgili mevzuata göre yapılacak askeri personel atamaları, emniyet hizmetleri sınıfında bulunan kadrolara yapılacak atamalar, 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun ek 1 inci maddesi ve 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununun ek 1 inci maddesi uyarınca yapılacak atamalar ile 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 22 nci maddesi ve 4/2/1924 tarihli ve 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanununun ek 29 uncu maddesi uyarınca yapılacak personel nakilleri birinci fıkrada yer alan sınırlamalara tâbi değildir.” şeklinde sayılan kadrolara 2010 yılında emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılan memur sayısının yüzde 50'ini geçmeyecek şekilde açıktan veya diğer kamu idare, kurum ve kuruluşlarından nakil suretiyle atama yapabilir hükmünden muaf tutularak sınırsız atama yetkisi verilmiştir.

 

 

Bu sınırsız atama yetkisi öğretmenlik kadrolarına tanınmamaktadır. Yapılması gereken 2011 sayılı Bütçe Kanunu tasarısının “Kadroların kullanımına ilişkin esaslar” başlıklı 22'inci maddesi 2. fıkrasına öğretmenleri eklemek olmalıdır.

 

 

2011 yılındaki öğretmen alım sayısı, 2010 yılında emekliye ayrılan öğretmen sayısına bağlı kalmamalıdır.

 

 

Öğretmenler emekli olsun bizde atanalım söyleminde bulunan atanmayan öğretmenlerimizin ücretli öğretmen görevlendirilmesi ile bütçe kanunundaki yüzde 50 lik kısıtlamanın kaldırılması yönünde mücadele etmesi gerekmektedir.

 

 

 

Çünkü; 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun “Öğretmenlik” başlıklı 43/1 maddesindeki “Öğretmenlik, Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir.” hükümlerine göre; öğretmenlik Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleği olmasına rağmen, ülkemizde yeterince öğretmen alımı yapılmadığından Öğrenci öğretmensiz kalmakta, birçok yerde ihtiyaçlar pedagojik formasyonu olmayan meslek yüksek okulu mezunları ücretli öğretmenlerle ve öğretmen ihtiyacı farklı alanlardaki branşlarla giderilmektedir.

 

 

Mevcut atanmayan öğretmenler bulunduğuna göre; Bu durum Anayasamızın “II. Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi” başlıklı 42.maddesi 1.fıkrasında; “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.” hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir.

 

 

Her yıl öğrencilere ücretli öğretmenler görevlendirilmektedir. Esasında her yıl değil her ay ücretli öğretmenin biri gidip diğeri gelmektedir. Basına yansıyan bilgilere göre hayvan yetiştiriciliği yüksek okulu mezunu bir genç sınıf öğretmeni olarak görevlendirilmiştir. Öğretmen açığı had safhadadır.

 

 

 

Ahmet Kandemir

Keyword : Öğretmenler Emekli Olsun Bizde Atanalım Söylemi Ne Kadar Doğru? haberi , Öğretmenler Emekli Olsun Bizde Atanalım Söylemi Ne Kadar Doğru? oku , Öğretmenler Emekli Olsun Bizde Atanalım Söylemi Ne Kadar Doğru? konusu , Öğretmenler Emekli Olsun Bizde Atanalım Söylemi Ne Kadar Doğru? hakkında , Öğretmenler Emekli Olsun Bizde Atanalım Söylemi Ne Kadar Doğru? manşeti , Öğretmenler Emekli Olsun Bizde Atanalım Söylemi Ne Kadar Doğru? perde arkası , Öğretmenler Emekli Olsun Bizde Atanalım Söylemi Ne Kadar Doğru? olayı , Öğretmenler Emekli Olsun Bizde Atanalım Söylemi Ne Kadar Doğru? son dakika , Öğretmenler Emekli Olsun Bizde Atanalım Söylemi Ne Kadar Doğru?

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com