12.03.2012 - 08:47
Okunma (1664)
Yorum (0)
Paylaş

İşte Özetle 5 maddede Yeni Sistem

İşte Özetle 5 maddede Yeni Sistem

AK Parti Grup başkanvekilleri tarafından verilen, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran yasa teklifi, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi.

 

İşte 5 maddede Yeni Sitem

 

1 - Kabul edilen teklife göre,  okulların  kademeleri, 4 yıl süreli ve zorunlu ilkokul ile 4 yıl süreli ve zorunlu ortaokuldan oluşan kurumlar olarak düzenleniyor.

 

Ortaöğretim kurumları, ilköğretim kurumlarından sonra 4 yıllık zorunlu öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları olarak tanımlanıyor.

 

Teklife göre, ilköğretim kurumlarının toplam eğitim süresi 8 yıl olacak. “Bu  okullarda  kesintisiz eğitim yapılır” ifadesi , kanundan çıkarılıyor.

 

İlköğretim birinci ve ikinci kademe  okulları  bağımsız  okullar halinde kurulabileceği gibi imkan ve şartlara göre birlikte de kurulabilecek.

 

2 - İlköğretim 6-14 yaş grubundaki  çocukların  eğitimi ve öğretimini kapsayacak, kız ve  erkek  bütün vatandaşlar için zorunlu ve Devlet  okullarında  parasız olacak.Yasanın yayımı  tarihinde  ilköğretim kurumlarının 5, 6, 7 ve 8. sınıflarında eğitim görenler, eğitimlerini bu kurumlarda tamamlayacak.

 

İlköğretim birinci kademesinin son ders yılında öğrencilere; ikinci kademede devam edebilecekleri, ikinci kademenin son ders yılında da ortaöğretimde devam edebilecekleri “ okul  ve programların hangi mesleklerin yolunu açabileceği ve bu mesleklerin kendilerine sağlayacağı  yaşam  standardı” konusunda tanıtıcı bilgiler verilecek. Bununla ilgili gerekli çalışmalar yapılacak.

 

3 - İlköğretim kurumlarının toplam eğitim süresi 8 yıl olacak. Yasadaki “kesintisiz” ibaresi çıkarılıyor. İlköğretim kurumları, 4 yıl süreli ilköğretim birinci kademe  okulları  ile 4 yıl süreli ilköğretim ikinci kademe  okullarından  oluşur. İkinci kademe ilköğretim  okulları , ortaöğretim programlarıyla ilişkilendirilecek. Hangi programlar için ilköğretim ikinci kademe  okullarının  oluşturulacağı Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

 

Ortaöğretim kurumları, ilköğretim kurumlarından sonra 4 yıllık zorunlu öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları olarak tanımlanıyor. Bu  okulları  bitirenlere ortaöğretim diploması verilecek.

 

Düzenlemede belirtilen ilköğretim birinci kademe sonrasında hangi programların açık öğretimle ilişkilendirileceği ve zorunlu eğitim kapsamına alınacağı Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

 

4 - Yasadaki, “ilköğretim  okulu ” ibaresi, “ilköğretim birinci kademe” şeklinde değiştiriliyor.

 

Çırak olabilmek için “14 yaşını doldurmuş, en az ilköğretim  okulu  mezunu olmak” şartı da değiştiriliyor. Çırak olabilmek için 11 yaşını doldurmak ve ilköğretim birinci kademeden mezun olmak şartı getiriliyor.

 

Özet olarak 8 yıl eğitim şartı yine uygulanıyor ancak 4. Sınıftan sonra isteyen başka okulda devam edebilecek. Okullar da İlköğretim 1. Ve 2. Kademe şuan olduğu gibi aynı çatı altında olacağı gibi, ilk öğretim 1. Kademe ile 2. Kademe farklı okullar şeklinde de kurulabilecek.

 

5 -Teklifle, üniversiteye girişteki katsayı  uygulamasına  ilişkin düzenleme de yapılıyor.

 

Buna göre, Yükseköğretim kurumlarına giriş ve yerleştirme işlemleri, imkan ve  fırsat  eşitliğini sağlayacak tedbirleri almak kaydıyla, YÖK tarafından belirlenen usul ve esaslara göre yapılacak.

 

Yükseköğretim kurumlarına, esasları YÖK tarafından belirlenen merkezi sınavlarla girilecek. Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında adayların ortaöğretim başarıları dikkate alınacak. Ortaöğretim bitirme başarı notları en küçüğü 100, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecek.

 

Ortaöğretim başarı puanının yüzde 12'si yerleştirme puanı hesaplanırken merkezi sınavdan alınan puana eklenecek.

 

Ortaöğretim kurumlarını birincilikle bitiren adaylar için mevcut kontenjanların yanı sıra YÖK kararı ile ayrı kontenjanlar belirlenebilecek.

 

Kişinin üniversitede, ortaöğretim kurumundan mezun olduğu meslek dalıyla aynı bölüme yerleşmesi halinde ortaöğretim puanına ek olarak, ortaöğretim puanının yüzde 6'sı yerleştirme puanına eklenecek.

 

Mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler, bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya bunlara en yakın olan mesleki ve teknik önlisans yükseköğretim programlarına sınavsız olarak yerleştirilebilecek. Bu öğrencilerin yerleştirilmesine ilişkin usul ve esaslar Milli Eğitim Bakanlığının görüşü üzerine YÖK tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

 

Katsayı konusunda ise özetle Meslek liselerini mağdur etmemek şartıyla top YÖK’e atılmış ve tüm yetkiler YÖK’e verilmiş görülüyor.

 

 

personelmeb

Keyword : İşte Özetle 5 maddede Yeni Sistem haberi , İşte Özetle 5 maddede Yeni Sistem oku , İşte Özetle 5 maddede Yeni Sistem konusu , İşte Özetle 5 maddede Yeni Sistem hakkında , İşte Özetle 5 maddede Yeni Sistem manşeti , İşte Özetle 5 maddede Yeni Sistem perde arkası , İşte Özetle 5 maddede Yeni Sistem olayı , İşte Özetle 5 maddede Yeni Sistem son dakika , İşte Özetle 5 maddede Yeni Sistem

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com