11.03.2012 - 23:31
Okunma (1599)
Yorum (0)
Paylaş

Zorunlu Eğitimde Bir Hususa Dikkat!

Zorunlu Eğitimde Bir Hususa Dikkat!

 

T.B.M.M de komisyonlarda görüşülmekte olan eğitim- öğretimi düzenleyen kanun teklifinde zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması yer almaktadır. Kanun teklifinin gerekçeleri dikkatle incelendiğinde kalkınmış ülkelerin de zorunlu eğitimlerinin 12-13 yıl olduğu görülmektedir. 8 yıllık zorunlu eğitim uygulamasında karşılaşılan problemler ile eğitimciler baş başa bırakılmış, içinden çıkılmaz bazı konular kamuoyunda dillendirilememiştir. Bunların neler olduğuna bir bakalım.

 

Zorunlu eğitimin 8 yıl olmasından sonra okullarda sıkı bir devam takip kontrolü başlatıldı. Zorunlu Eğitim 5 yıl iken devamsızlık meselesi yok denecek kadar azken 8 yıla çıktıktan sonra hızla arttı. Okula devam etmeyen öğrencilerin devamsızlık sebeplerinin okul yönetimlerince araştırılması istendi. Bu hususlarda raporlar yazıldı, taşradan merkeze bilgiler aktarıldı. Ama hala % de % devam sağlanamadı. Sağlandığı söylenen yerler ya istisnadır, yâda gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü devamsızlık sebepleri irdelendiğinde;

 

-Bazı öğrencilerin sürekli hastalıklarının olması

 

-Bazı öğrencilerin ortopedik özürlerinin bulunması

 

-Bazı öğrencilerin özel eğitime ihtiyaç duymaları

 

- Bazı öğrencilerin ise kötü alışkanlık kazanmaları ve okula geldiklerinde arkadaşlarına zarar verdikleri, bu nedenle devamsızlık yaptıkları

 

-Bazı öğrencilerin dağılmış aile ortamları nedeniyle okula devamının sağlanamadığı,

 

Tespitleri gözlemlenmiştir.

 

Okula devam konusu velinin sorumluluğunda olmasına rağmen MEB bu hususta genelgeler yayınladı. Okullarda devamın sağlanması için il-ilçe, okul yönetimlerinin yapabileceği şeyler bir talimatla duyuruldu. Okula devam etmeyen çocuğun velisine 222 sayılı kanuna göre para cezası uygulanması emredilmişken bu müeyyidenin uygulaması tercih edilmedi. Okul yönetimleri devam timleri kurarak ev ev dolaştı, devamsız çocuğun okula devamını sağlanmaya çalıştı. Bu şekilde okula kazandırılmaya çalışılan öğrencilerin büyük çoğunluğu okulda problem çıkardı, şiddet olaylarına karıştı.

 

Zorunlu eğitim 5 yılken ilkokullarda şiddet olayları duyulmazken 8 yıla çıktıktan sonra şiddet haberleri arttı. MEB şiddetin önlenmesi için tedbirler hazırladı, eylem planları yaptı, ülke genelinde toplantılar bir birini izledi. Şiddeti önleme projeleri hazırlandı.

 

Zorunlu eğitimin 12 yıl olması durumunda istemediği halde okula getirilen öğrenciler okulda şiddetin kaynağı olacaklardır. e- okul sayesinde devamsızlıklar takip edilecek, devamın sağlanması yine veliden çok okul yönetimlerine düşecektir.

 

Okullarımızda şiddetin kaynağının genellikle okula zorla getirilen öğrenciler olduğu eğitimi fiilen yürüten eğitimciler tarafından bilinen bir gerçektir. Okulda öğretmenin ve okul yönetiminin öğrencilerin yaptığı olumsuz davranışlar karşısında çaresiz olması okullarda huzurlu bir eğitim ortamı oluşturmayı engellemektedir.

 

Okullarımızda öğretmen ve öğrencilere karşı yapılan şiddet hareketleri gün geçtikçe artmakta, bu durum okuldaki diğer öğrencilerinde gözünü korkutmaktadır. Sınıfta yapılmaması gereken bir davranış sergileyen öğrenciyi uyaran öğretmen öğrenci tarafından tehdit edilebilmekte, hatta okul dışında şiddete maruz kalabilmektedir. Ailesinin ve devletin zorunlu tutması ile okula gelen, okul kurallarını hiçe sayan (sayıları azda olsa) öğrenciler sınıfta eğitim ortamını da bozmaktadırlar. Arkadaşından korktuğu için okula gitmekten çekinen, devamsızlık yapan öğrenciler olduğunu eğitimciler bilmektedir. Eğitimin özünde, talebenin eğitim verene saygısı esastır. Okula zorla getirilen bir öğrencinin okul yönetimine ve öğretmene saygısı ne ölçüde olabilir?

 

Zorunlu eğitimin 12 yıl olması ile okullarda şiddetin artacağı, eğitim ortamlarının huzurunun bozulacağı muhakkaktır. Bunun için öğretmenin ve okul yönetiminin güçlü olabileceği bir yasal düzenlemenin olması şarttır. Konu tamda mecliste görüşülüyorken, kanun teklifine eklenecek bir cümle ile bu sağlanmalıdır.

 

Kanun teklifinin ilgili bir maddesine şu cümle eklenmelidir:

 

“İlköğretimin ikinci kademesinden sonra ( yani 8. Sınıftan sonra) okulda arkadaşlarına, okul yönetimine, öğretmenlere şiddet uygulayan öğrenciler öğretmenler kurulu kararı ile açık öğretime yönlendirilirler.”

 

Eğer bu veya buna benzer bir madde konmadan zorunlu eğitim 12 yıla çıkarsa okullarda şiddetin önüne geçilemeyecektir. Okulda şiddete karışan öğrenci mutlaka örgün eğitim dışına çıkarılmalı, açık öğretime devamı sağlanmalıdır.

 

 

 

Rafet FENER

Eğitim Yöneticisi

Keyword : Zorunlu Eğitimde Bir Hususa Dikkat! haberi , Zorunlu Eğitimde Bir Hususa Dikkat! oku , Zorunlu Eğitimde Bir Hususa Dikkat! konusu , Zorunlu Eğitimde Bir Hususa Dikkat! hakkında , Zorunlu Eğitimde Bir Hususa Dikkat! manşeti , Zorunlu Eğitimde Bir Hususa Dikkat! perde arkası , Zorunlu Eğitimde Bir Hususa Dikkat! olayı , Zorunlu Eğitimde Bir Hususa Dikkat! son dakika , Zorunlu Eğitimde Bir Hususa Dikkat!

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com