11.03.2012 - 13:10
Okunma (1533)
Yorum (0)
Paylaş

Meslek Okullarının Yıldızı 4+4+4 ile Birlikte Parlayacak

Meslek Okullarının Yıldızı 4+4+4’le Birlikte Parlayacak

 

Hükümetin hazırladığı yeni kademeli eğitim yasa tasarısı Türkiye ekonomisinin en çok ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman açığını kapatacak. Sistemle birlikte illerin sanayi durumuna göre meslek lisesi açılacak.

 

28 Şubat darbesinde itibarını kaybeden ve eğitim modeli geri kalan mesleki ve teknik okullar yeni eğitim sistemiyle gözde okullar haline gelecek. Mesleki eğitimi teşvik için organize sanayi bölgelerinde işadamları tarafından açılacak özel meslek liselerine öğrenci başına yaklaşık 1000 TL verilecek. Böylece hem mesleki eğitim teşvik edilecek hem sanayinin ara eleman ihtiyacı karşılanacak. Öte yandan bu öğrenciler okuduğu bölüm dışında diğer bölümlerin de derslerinden isterse eğitim alabilecek.Halen görüşmeleri TBMM Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda süren zorunlu temel eğitimi 12 yıla çıkartan eğitim modeliyle mesleki ve teknik okulların yeni çerçevesi de belli olmaya başladı. Yeni sistemle mesleki ve teknik okullar itibarını geri kazanacak, köhne eğitim modeli terk edilecek ve Türkiye’nin 2023 vizyonu tamamlanacak. Esnek yapılanmayla öğrenciler sanayiciler tarafından “aranan elemanlar” olarak yetiştirilecek ve meslek okulları sanayisi gelişmiş ülkelerde olduğu gibi en iyi okullar haline gelecek.

 

Eğitim kalitesi daha da artacak

 

Yasa tasarısının Meclis’te kabul eedilmesiyle Milli Eğitim Bakanlığı mesleki ve teknik okullara ağırlık verecek. Mesleki ve teknik okullar ile imam hatiplerin orta bölümleri tekrar açılacak. Bu okullarda eğitim kalitesi artırılacak ve dünyada olduğu gibi fen lisesi statüsüne çıkarılacak. İşte yeni meslek okullarının detayları:

 

Sanayiye uygun bölümler açılacak

 

81 ilin İl Milli Eğitim Müdürleri sanayicilerle sürekli irtibat halinde olarak hangi alanda ne kadar ara elamana ihtiyaç duyulduğu konusundaki verileri toplayacak. Meslek okulları bölüm ve kontenjanları bu verilere göre belirlenecek. Meslek ve teknik okullar ilin organize sanayi bölgelerinin yakınlarında yapılacak.

 

Öğrenci başına 1000 TL teşvik

 

Devlet, meslek okulu kuran işadamlarını da teşvik edecek. Bu işadamlarına öğrenci başına yaklaşık 1000 TL para verilecek. bunun yanı sıra eğitim maliyetin de bir bölümü yine devlet tarafından üstlenilecek.

 

Öğrenciye staj imkanı sağlanacak

 

Milli Eğitim Bakanlığı meslek ve teknik okullarda esnek yapı oluşturacak. Meslek okullarına giden öğrenciler okuduğu bölüm dışında diğer bölümlerin derslerinden de isterse eğitim alabilecek. Öğrenci eğer yanlış bir bölüm tercih ettiğini düşünüyorsa yatay geçiş imkanı da verilebilecek. Öğrenci lisede okuduğu bölümle ilgili çıraklık eğitimi almak isterse ilk bir yıl okuduktan sonra staj yapabilecek. AHMET FATİH ERTURAN ANKARA

 

3 milyondan fazla kişi iş bulacak

 

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, sanayinin ara eleman bulamadığından yakındığını belirterek bu açığın meslek ve teknik okullar ile kapanabileceğini ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu yönde büyük çalışmaları olduğuna dikkat çeken yetkililer, meslek okullarının müdürlerinin de bu konuda ilin sanayicileri ile devamlı görüşeceklerini ve öğrencilere staj yapma imkanını sağlayacaklarını söyledi. Uygulamanın Türk sanayisine büyük katkı sağlayacağını belirten yetkililer, bu sayede 2023 yılına kadar Türk sanayisine tahmini yüzde 30-35 civarında katkı sağlanacağını düşündüklerini, bu süre içerisinde 3 milyonun üzerinde öğrencinin ise iş bulma imkanının olacağını bildirdi.

 

Öğretmen açığına ilahiyat çözümü

 

Sistemin devreye girmesiyle İmam hatip okullarında eğitim verecek öğretmen açığı sorunu olacak. Bunun önlemi ise şimdiden alındı. Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ömer Dinçer’in başkanlık ettiği son YÖK Genel Kurulu toplantısında fakültelerinin kontenjanları arttırıldı ve bölüm puanlarını aşağıya çekildi.

 

Hayırseverin ismi okulda yaşayacak

 

Öte yandan imam hatiplerin ortaokullarının tekrar açılmasıyla birlikte okul sıkıntısı yaşanacak. Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda da harekete geçerek okul yaptırmak isteyen hayırseverlerle iletişime geçilecek. 50 bin TL’ye kadar para yardımı yapan hayırseverin ismi kişinin isteği doğrultusunda okula verilebilecek.

star

Keyword : Meslek Okullarının Yıldızı 4+4+4 ile Birlikte Parlayacak haberi , Meslek Okullarının Yıldızı 4+4+4 ile Birlikte Parlayacak oku , Meslek Okullarının Yıldızı 4+4+4 ile Birlikte Parlayacak konusu , Meslek Okullarının Yıldızı 4+4+4 ile Birlikte Parlayacak hakkında , Meslek Okullarının Yıldızı 4+4+4 ile Birlikte Parlayacak manşeti , Meslek Okullarının Yıldızı 4+4+4 ile Birlikte Parlayacak perde arkası , Meslek Okullarının Yıldızı 4+4+4 ile Birlikte Parlayacak olayı , Meslek Okullarının Yıldızı 4+4+4 ile Birlikte Parlayacak son dakika , Meslek Okullarının Yıldızı 4+4+4 ile Birlikte Parlayacak

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com