10.03.2012 - 16:09
Okunma (1428)
Yorum (0)
Paylaş

Eğitimciler 1+5+3+4 Diyor

Eğitimciler 1+5+3+4 Diyor

 

Anadolu Eğitim Sen 'in Eğitim Sistemiyle İlgili Anket Sonucu Ve Basın Açıklaması

 

 

Eğitim Sistemimizin Yeniden Yapılandırılması

 

Sendikamız doğal alanı dışında, siyasi bir atmosferde tartışılan eğitim sistemimizi yeniden yapılandırma çalışmalarını endişe ile izlemektedir. Eğitim; siyasi tarihimizin hesaba çekileceği, seçim vaatlerine malzeme yapılacak bir alan değildir. Daha da önemlisi insan üzerine deney yapılamaz.

 

Hiçbir reform “akşamdan sabaha” hazır edilemez!

PİSA raporlarında başa güreşen ülkelere baktığımızda eğitim sistemlerinde on yıllarca, hatta yüz yıla varan sürede bir değişiklik yapılmadığı görülecektir.  Cumhuriyet tarihi boyunca değişen iktidarların kendi ideolojisini dayatma, en hafifinden “gelmişken yeni bir şey yapma” kaygısıyla pek çok değişiklik yapmış olması, bizi eğitim yarışında övünülecek bir sıraya taşıyamadı. Başarılı örneklerde de sebat edilemedi. Oysa eğitim sisteminde yapılan ufacık bir değişikliği “başarılı” ya da “başarısız” sayabilmemiz için on yıldan fazla bir süre geçmesi gerekir. Bu süreyi kısaltmak, başarıyı garantilemenin yolu iyi planlama yapmaktır, hazırlık süresini uzun tutmaktır. Kısacası hiçbir reform “akşamdan sabaha” hazır edilemez.

 

Yukarıdaki bilgi ve gerçeklere rağmen 4+4+4'lük sistem gelirse kısaca şu gibi sorunlar oluşacaktır:

 

a) 5.sınıfların orta kısma alınması yanlıştır. Günümüzde 160.000 derslik ihtiyacı varken bu sistemle bu ihtiyaç katlanacaktır. (Örneğin bir taşıma merkezli ilköğretim okulu düşündüğümüzde, bu taşıma merkezinin 15 köye bağlı oluştuğunu,  bu köydeki okulların  bir derslikten oluştuğunu ve birleştirilmiş sınıf olduğunu düşünürsek, her köyden 15'e yakın  5.sınıf öğrencisi geldiğinde toplam  225 fazladan öğrenci için olacağını, ortalama 10 tane derslik ihtiyacı oluşacaktır.)

 

b) 5.sınıf öğrencisinin yaşının 11 olduğunu(okula başlama yaşı 7 olursa) , bu yaşta çocuklarımızın somut zekada olduğunu bilmemiz gerek ve bu öğrencilerin 1.kademeden ayrılması    mutsuz ve başarısız öğrenciler yaratacaktır.

 

c) Öğrencilerin 4. sınıftan sonra (11 yaşında) meslek liselerine geçiş yapmaları, yeni bir okul ve yeni bir ortama sokulması istenebilecek.  Bu durum ise çocuklarımızda pedagojik-psikolojik  gelişimleri açısından sorun yaratacaktır.

 

d) Doğu ve Güney Doğu Anadolu'da sınıf öğretmenliği yapan zorunlu hizmet affı ile birlikte il dışı tayini olma sıkıntısı çeken sınıf öğretmenlerimize bir darbe de 4+4+4'lük sistemle ile indirilecektir.  4+4+4'lük sistem ile birlikte 9-10 yıldır batı illerine il dışı tayini olmayı bekleyen sınıf öğretmenlerimizin, il dışı tayin olma yılını 15-20 yıla çıkararak mutsuz öğretmen politikasına devam edileceği anlaşılmaktadır.

 

e) Özellikle batı İllerinde norm fazlası durumuna düşen 52.000 sınıf öğretmeninin başka illere tayin edilmesi gündeme geleceğinden zorunlu rotasyona geçilecektir.

 

Eğitime dair tüm tartışmalara, siyaseten bağımsız, bilimsel, yapıcı bir anlayışla yaklaşan AES, bu konuya da aynı yöntemle yaklaşmaktadır.

Sorulması gereken temel sorulara gelince:

 

Öncelikle eğitim sistemimizin yeniden yapılandırılmaya ihtiyacı var mıdır?

 

Süregelen sistemin aksayan yönleri yeterince ortaya konulmuş mudur?

 

Yapılacak değişiklikler vurgulanan aksaklıkları giderecek nitelikte midir?

 

Sistem değişikliğini hazırlayanlar eğitim alanında yetkin midir?

Değişikliğe maruz kalacak öğrenciler pedagojik, psikolojik olarak nasıl etkilenecektir?

 

Yeni sistemde öğretmenleri neler beklemektedir?

 

Fiziksel alt yapımız yeni sisteme cevap verebilir mi?

 

2012 -2013 Öğretim yılına yeni sisteme geçilmesi mümkün müdür?

 

Teorik olarak değişecek olanı pratikte uygulayacak olan öğretmenlerin görüşü alınmış mıdır?

 

Kendi tabanının sesini yükseltme ülküsünde olan Anadolu Eğitim Sendikası, öncelikle ve ivedilikle konuyu öğretmen odalarına taşıdı. Teklif henüz revize edilmeden hazırladığımız anket soruları 4250 öğretmen tarafından yanıtlanmıştır. Eğitim sisteminin en önemli unsuru olan öğretmenlerimizin zorunlu- kesintili eğitime dair görüşleri:

 

ANADOLU EĞİTİM SENDİKASI ZORUNLU EĞİTİM ANKETİ

(4250 Öğretmen/Yurt Geneli)

 

Sonuç Olarak;

Anketimizden anlaşılacağı gibi konuya en vakıf olan kitle olan öğretmenler ağırlıklı olarak (%48) 1+5+3+4 şeklinde bir yapılandırmadan yanadır. Mesleğe yönlenme yaşını 5. sınıfa çekmeyi doğru bulmayan eğitimciler, ortaokulların yeniden açılmasına sıcak bakmaktadırlar. Aynı şekilde okul öncesi zorunlu eğitimden yana olanların oranı %85 tir.

 

Gelecek yüz yılı etkileyecek değişiklikler “OY” değil,  toplumsal uzlaşı gerektirir!

4 yıllık sürelerle devleti yönetmek üzere seçilenlerin onlarca yıl etkisinde kalacağımız bir değişikliği bilimsel altyapı, toplumsal uzlaşı olamadan yalnızca koltuk üstünlüğüyle getirmesi demokrasiyle açıklanamaz. İktidar olmak, muktedir olmak dönemsel bir emanettir. Bu emanet bir mülktür ki, sahibi hepimiziz. Eline anahtarı verdiğimiz, güvenip kontrat imzaladığımız kiracımız evin tüm kolonlarını keserse, tüm projeyi yıkıp bambaşka bir halde teslim ederse bu bir sorundur. Eğitim gibi gelecek yüz yıla yön verecek hayati bir konu; iktidarıyla, muhalefetiyle, öğrenci ve öğretmeniyle, tüm sivil unsurlarıyla birlikte tartışılmalı, uzlaşı sağlanmalıdır.

 

Sorunu uzmanına, eğitimcilere havale etmeliyiz!

Ülkemizin köklü eğitim fakülteleri, eğitim programcısı değerli akademisyenlerimiz, eğitimci örgütlerimiz böyle bir yapısal değişikliği planlayacak en yetkin değerlerdir. Ülkemizin kıymetli nesillerini, vekillerimizin enerjisini harcamanın, velileri endişelendirmenin, ülkenin gündemini gergin tartışmalarla meşgul etmenin hiç gereği yok. Siyaseten bağımsız, yetkin bir bilimsel kurul oluşturulmalı, süresi açık uçlu bir çalıştay yapılmalıdır. Sonuç raporuna temel olacak tüm veriler mutlaka alan araştırmaları, istatistikler, bilimsel tezler ve anketlere dayanmalıdır. Gerçek ihtiyaçların teşhis edildiği, doğru tedavinin tespit edildiği bir ortamda parlamentonun deneysel çalışmasına gerek kalmayacak, yasa yapıcının yükü ve tarihi sorumluluğu hafifleyecektir. Bütün öğretmenlerin kullanıcı üyeliği bulunduğu MEBSİS modülü  üzerinden anket oluşturup eğitimcilerin görüşleri alınmalıdır.

 

Anadolu Eğitim Sendikası olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin, yani geleceğimizin aydınlığından taraf olan tüm çalışmalara destek vereceğimize söz veriyoruz.

 

Cansel GÜVEN

Anadolu Eğitim Sendikası

Genel Başkanı

 

Keyword : Eğitimciler 1+5+3+4 Diyor haberi , Eğitimciler 1+5+3+4 Diyor oku , Eğitimciler 1+5+3+4 Diyor konusu , Eğitimciler 1+5+3+4 Diyor hakkında , Eğitimciler 1+5+3+4 Diyor manşeti , Eğitimciler 1+5+3+4 Diyor perde arkası , Eğitimciler 1+5+3+4 Diyor olayı , Eğitimciler 1+5+3+4 Diyor son dakika , Eğitimciler 1+5+3+4 Diyor

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com