08.03.2012 - 18:45
Okunma (1632)
Yorum (0)
Paylaş

Öğretmenlere Nasıl Zam Yapılmalı?

Öğretmenlere Nasıl Zam Yapılmalı?

 

Zam haberleri 6 ay öncesinden başlar. “Memurlara ZAM”, “Memurlara Müjde”, “Memurlar … Kadar Zam Verildi” daha niceleri. Ocak ve Temmuzda verilecek bu zamlar söylenene söylene sanki memur yirmi kere zam almış şekline dönüşür. “Memura yüzde 4 zam”, “Memurlara Hükümet 2+2 zam verdi” “Flaş Memurlara Yüzde 4 Geliyor”. Şimdi ne oldu? Toplamda memura yüzde 12 zam verdiler J

 

Alan var mı zam mı? Hani nerede? Zaten Temmuzda verdikleri zammın bir anlamı yok. Eylülde vergilik dilime sokup fazlasıyla geri alıyorlar.

 

Benim asıl bahsetmek istediğim öğretmenlerin mali durumları nasıl yükseltilir? Öğretmenlerden önce diğer 657’lilere gözüm işliyor. İmamlar,polisler,doktorlar ve diğer memurlar bir şekilde durumlarını düzeltmiş durumdalar. İmamlara ve polislere sahip çıkıldığını görmemezlikten gelmek istiyorum.(Gözlerim bozuk ama kör değilim maalesef görüyorum).Sağlık sektörüne girmek istemiyorum ama o DÖNER kokusu nasıl tadılmaz. Hem de ne döner? (Et döner). Banka memurları okeye döner vatandaş bekler. Ama gayet güzel derecede maaşını alır.

 

Hiç kimsenin maaşında gözümüz yok ama birilerinin öğretmenin ek derslerini sürekli gündeme getirmesi beni şu soruya yöneltiyor: Öğretmenlerin ek dersi olmadığında maddi olarak okulundaki diğer görevlilerden ne farkı kalıyor? Öğretmenlerin bir farkı olmalı.

 

Öğretmenler diğer memurlara göre çok kalabalık olması sebebiyle “bize özel bir zam yapılır” gibi sendikaların veya siyasetçilerin popülist yaklaşımlarına umut bağlamaları bence rüya görmek. Nitekim memur zammı şu aya kadar veremeyenler özel zam mı verecekler?…

 

Zam veremiyorlarsa eğer aşağıdaki 1.yöntemi deneyebilirler.

 

1.Vergi Dilimi:  Öğretmenleri dilimleyen vergi diyebiliriz. Söz konusu tebliğe göre söz konusu kazançlar bakımından 2012 vergi dilimleri şu şekilde belirlendi :

 

- 10,000 TL’ye kadar yüzde 15

 

- 25,000 TL’nin 10,000 TL’si için 1,500 TL, fazlası yüzde 20

 

- 58,000 TL’nin 25,000 TL’si için 4,500 TL (ücret gelirlerinde 88,000 TL’nin 25,000 TL’si için 4,500 TL), fazlası yüzde 27

 

- 58,000 TL’den fazlasının 58,000 TL’si için 13,410 TL (ücret gelirlerinde 88,000 TL’den fazlasının 88,000 TL’si için 21,510 TL), fazlası yüzde 35.

 

2011 yılı gelir vergisi dilimleri, 2011 takvim yılı gelirleri için 9,400 liraya kadar yüzde 15; 23,000 liranın 9,400 lirası için 1,410 lira, fazlası için yüzde 20; 53,000 liranın 23,000 lirası için 4,130 lira, fazlası için yüzde 27; 53,000 liradan fazlasının 53,000 lirası için 12,230 lira ve fazlası için yüzde 35 olarak uygulanıyordu

 

 

 

Şimdi ocakta yüzde 2,5 temmuzda yüzde 2,5 zam alacağız diyelim.Bir öğretmen vergili dilimine girdiğinde yüzde 5 daha fazla vergi verecek. Verilen maaş zammı yüzde 5-6 arası bir şey. Giden yüzde 5. Matematiğim zayıfladı iyice kalanı hesaplayamıyorum. Fazla kalıyorsa Allah bereket versin kalmıyorsa bana niye zam yapıyorsunuz kardeşim. Vergi dilimini kaldır zamda verme o zaman aynı kapı sonuçta. Hiç yoktan “Hadi yine iyisiniz hocam hükümet size yağdırıyor zamları” demesinler bari.  Vergi dilimi kesinlikle kaldırılmalıdır. Kaldıramıyorsan şayet vergi dilimi matrahını yüksel Eylülde kesmesinler. Temmuzda ver Eylülde kes…(Fıkra gibi J)

 

Bu noktada hükümetlere kızdığım gibi onlardan daha çok sendikalara kızıyorum. Sendikaların asıl amacı üyelerinin özlük haklarını korumaktır. Tutup da siyaset yapmak değildir. Sendikaların amacı birbirlerini yemek değildir. Sendikaların amacı üye toplayıp üye kesintileri ile saltanat sürmek değildir.

 

SENDİKALARIN AMACI üyesini korumaktır. Haydi bir olalım güç olalım mantığıyla sendikalara açık davettir. BİR OLUN ve Vergi diliminden öğretmenleri kurtarın.

 

Eğer “yok kardeş ben o adamlarla bir araya gelmem” diyorsanız  2.seçenek aşağıda zahmet olmazsa okuyun.

 

 

 

2.Kademe/Derece: Yeni başlayan bir öğretmen atanma sevinci ile ne kadar para alacağını bir müddet anlayamıyor ama yıllar geçince bunu anlıyor. Yıllar geçmiştir ama maaşta büyük bir fark yoktur.

 

Öğretmenlere kademesine ve derecesine göre yıpranma payı verilmelidir. Bir nebzede olsa öğretmenler maddi konuları düşünmekten uzaklaşabilir.

 

Sayın başbakanımız 3 çocuk istiyor ama öğretmenlerimiz ilk çocukta birikimlerinin yüzde 25 ini, ikinci çocukta birikimlerinin yüzde 50 sini üçüncü çocukta birikimlerinin yüzde 90 ını kaybediyor.

 

Çocukların eğitimi ve gelecek kurmalarına yardımcı olmak için ücretler ödenmelidir. 25-50 tl arası komik ücretler sadece espiri aralarında kullanılmaktadır. Gerçekçi yaklaşımlarda bulunulmalıdır.

 

Yıllar geçtikçe öğretmenlerimiz maddi sıkıntılarını üzerlerinden atamadıklarından verimlilikleri düşüyor. Öğretmenlerimizin üzerine binen yükler onları fazlasıyla olumsuz etkiliyor.

 

Şu anda kademe ve  dereceye göre çok büyük maaş farkları yoktur. Öğretmenlerimize kademe dereceye göre zam verilmelidir.

 

 

 

3.Uzman Öğretmenlik: Uzman öğretmenlik bir piyango idi. Bazı öğretmenlerimize büyük ikramiye vurdu. Onlar adına seviniyorum. Ama 3-5 ayı yeterli gelmeyip de amorti bile alamayan öğretmenlerimize üzülüyorum.

 

Aslında öğretmenlerimizin mali yönden az da olsa gelişmesine katkı sağlayacak güzel bir sistem. Ama bir kere uygulandı ve arkası gelmedi. Bundan dolayı da mağduriyetler söz konusu oluyor. Uzman öğretmenlik için ödenen ücret öncelikle arttırılmalıdır. Ama en önemlisi bu kategorilendirme için yıl şartı azaltılarak en azından iki yılda bir mümkünse her yıl yapılmalıdır. Bakanlığın “Ben bir şeyler başaracağım” demesi lazım. Bu tür sınavlar piyangoya dönüşmemeli. Artık bir sistematiğe oturtulmalı. Sağlık bakanlığını bu noktada incelemek Milli Eğitim Bakanlığına katkı sağlayacaktır.

 

4.Ödüller: En sıkıntılı olan bölüm burası. Ödül mü Ceza mı anlaşılamıyor. Neden Ödül? “Müdürüm canım müdürüm,kurban olurum sana”, “Müdürüm sınıfım iyi değil ama şu okulun forma parasını ben karşılayım”, “Müdürüm yarın tava yaptıracağız onur konuğu sensin” gibi yaklaşımlar resmiyette kıstas oluşturmasa da maalesef gerçekler olarak karşımızda. Bu tür kişiler için bu ödül. Ama hakkıyla iş yapıp da yüzüne bakılmayan öğretmenler için CEZA bu olay. Motive amaçlı yapılan bu çalışma tam tersi olarak kırgınlığa, küskünlüğe sebebiyet veriyor.

 

Ödül sistemi gerçek kriterlere bağlanmalı, komisyon üyeleri arttırılmalıdır. En önemlisi şeffaf olmalıdır. Ödül verilecek sayı mutlaka arttırılmalıdır. İl veya ilçe bazından ziyade okul bazında kadro oluşturulmalı ve ödenecek ücret sembolik olmamalıdır. Maddi olarak bir şeyler ifade etmelidir.

 

5.Doğudaki Personele Zam: Doğuda görev yapanların durumundan sadece orada görev yapmış kişiler anlar. Oradaki zorlukları görenler maddi olarak destek sunulmasını kalpten destekleyecektir. Şartların olumsuz olması orada öğretmen tutamaya sebep oluyor. Boşluk meydana geliyor. Boşluklar ise başka şekilde dolduruluyor. Bunu bakan bey de ifade etmiştir. Öğretmen alımlarının da yetersiz kaldığı aşikar. O halde var olan personelin haklarının iyileştirilerek çözüme katkıda bulunulabilir. Hiçbir memurun bulunmadığı yerlere giden öğretmenlerimiz inanın bazı şeyleri hak ediyorlar.

 

Hakan DOGER-Haber Editörü-Memurlar7.com

 

Keyword : Öğretmenlere Nasıl Zam Yapılmalı? haberi , Öğretmenlere Nasıl Zam Yapılmalı? oku , Öğretmenlere Nasıl Zam Yapılmalı? konusu , Öğretmenlere Nasıl Zam Yapılmalı? hakkında , Öğretmenlere Nasıl Zam Yapılmalı? manşeti , Öğretmenlere Nasıl Zam Yapılmalı? perde arkası , Öğretmenlere Nasıl Zam Yapılmalı? olayı , Öğretmenlere Nasıl Zam Yapılmalı? son dakika , Öğretmenlere Nasıl Zam Yapılmalı?

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com