05.03.2012 - 18:17
Okunma (2071)
Yorum (0)
Paylaş

Hangi Sendika Haklı?

Hangi Sendika Haklı?

Son iki haftadır ülke gündemimiz zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasını ve 4+4+4 sistemini tartışıyor. Herkes bu konuda uzman; inşaat işçisinden, polise, doktora, hademeye kadar... Uzman olmayan(!) ve görüşüne başvurulmayan tek kesim ise öğretmenler. 4+4+4 sistemiyle "Sınıf Öğretmenlerinin" mağdur olacağını Türk Eğitim-Sen yüksek sesle vurgularken, Eğitim-Bir-Sen "Sınıf Öğretmenlerinin" mağdur olmayacağını, aksine bu sistemle 75410 "Sınıf Öğretmenine" ihtiyaç doğacağını belirtmektedir.

Maalesef bu tartışmalar sendikalar arasında sürerken “felaket tellallığından tutunda cümbüşçülük ithamlarına kadar ağır sözler, yazılar kullanılmaktadır. Görüldüğü gibi iki büyük sendikamızın söylemleri farklıdır. Peki, hangi sendikamız tespitlerinde haklıdır?

 

Yazımızın başında şunu belirtmek isteriz, bu zamana kadar hiçbir sendikanın tarafgirliğini yapmadık bundan sonra da yapmayacağız. Bize göre doğru yapan sendikayı överken yanlış yaptığına inandığımız sendikaları da eleştirdik. Bu tutumumuz bundan sonra da devam edecektir. Yazımızda, arkadaşlarımızın yaptığı incelemeler sonucunda edindiğimiz bilgiler ışığında iki sendikamızın söylemlerini karşılaştıracak fakat hangi sendikanın görüşlerinde haklı olduğunun kararını okuyucularımıza bırakacağız.

 

4+4+4 sistemiyle “Sınıf Öğretmenleri” artık 4. sınıf dâhil öğrenci okutacak,5. sınıf derslerine girmeyeceklerdir. İşte sorunda burada başlamaktadır. Eğitim her milletin kendine aittir ve kültürüne uygun olmalıdır. İthal eğitim sistemlerinin başarı şansı yoktur. Ülkemiz ithal nice eğitim sistemini bugün hatırlamak bile istememektedir. Çöpe atılan bu sistemler sistem mağduru insanlar yaratmıştır. Temennimiz getirilmeye çalışılan sistemin yeni mağdurlar yaratmamasıdır. Bu hafta arkadaşlarımız tüm AB Devletlerinin eğitim sistemlerini incelemişler ülkemiz için önerilen 4+4+4 sistemine hiçbir ülkede rastlamamışlardır(isteyen sendikalara editörlerimizin çalışmasını gönderebiliriz). Bu sistemi getirmeye çalışanların en büyük söylemi Avrupa Eğitim Sitemine uyumdur fakat 4+4+4 sisteminin benzeri Avrupa’da bulunmamaktadır.

 

Türk Eğitim-Sen 4+4+4 sistemine karşı çıkmakta, “Sınıf Öğretmenlerinin” norm fazlasına düşeceğini belirtmektedir. Eğitim-Bir-Sen ise aksini savunmakta bu sistemin “Sınıf Öğretmeni” ihtiyacını artıracağını belirtmektedir. Bu söylemini kullanırken de “Türkiye’de sınıf mevcutları OECD ortalaması olan 21’e çekildiğinde, birinci kademedeki mevcut sınıf öğretmenlerinin haricinde 75 bin 410 sınıf öğretmeni ihtiyacı ortaya çıkacaktır.” demektedir. Biz bu ifadeye göre zihnimizde oluşan bazı soruların cevaplarını Eğitim-Bir-Sen’den beklemekteyiz.

 

1. OECD ortalaması olan 21 öğrencilik sınıflar oluşturulamazsa(OECD ortalaması olan 21’e çekilemezse),4+4+4 sistemiyle “Sınıf Öğretmenleri” mağdur olacaklar mıdır?

 

2. Türkiye’de eğitim sistemimizin neresinde OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) verileri dikkate alınmış ve uygulamaya girmiştir?

 

 

3. Öğretmen maaşlarından tutun da öğrenci başına ayrılan maddi meblağa kadar OECD verilerine uygun hangi gerçekliğimiz bulunmaktadır?

 

4. 21 öğrencilik sınıflar oluşturulmaya kalkışılırsa, derslik sayısının artacağını(binlerce dersliğe ihtiyaç olacaktır) söylemek zor olmasa gerek. Bu derslik sayıları Türkiye’de nasıl ve ne kadar sürede tamamlanabilir? 5 yıl,10 yıl yoksa anında mı?

 

 

5. Okullarına ödenek göndermeyen, okulun kırılan camını öğretmenin kendi maaşından değiştirdiği, kömür yokluğu çeken okulların bulunduğu ülkemizde bu kadar dersliğin yapılarak, OECD ortalamalarına ulaşacağımıza inanmakta mısınız?

 

6. Bugünkü sistemin yanlış olduğunu her kesim kabul etmekle beraber eğitimcilerimizin söylemlerine göre 8. sınıfta okuma yazma bilmeyen öğrenciler bulunmaktadır.12 yıllık zorunlu eğitim, 12. sınıfta okuma yazma bilmeyen ve zorla okula getirilen öğrenciler yaratacak mıdır?

 

Yazımızdan önce Eğitim-Bir-Sen Genel Merkezini ve Türk-Eğitim-Sen Genel Merkezini aradık fakat sadece Türk Eğitim-Sen yetkilileriyle görüşebildik. Eğer “Sınıf Öğretmenleri” mağdur olmazsa Türk-Eğitim-Sen yönetimi, mağdur olursa Eğitim-Bir-Sen yönetimi toplu olarak istifa edeceklerini kamuoyuna duyurma cesaretini gösterirler mi bilinmez. Gerçek olan ise 4+4+4 sistemi “Sınıf Öğretmenlerini” mağdur ederse, öğretmenlerimizin o sendikayı mağdur edecekleri… Öğretmene yakışan davranışta bu olsa gerek.

 

4+4+4 sisteminin “Sınıf Öğretmenlerimizi” mağdur edip etmeyeceğinin cevabını ve hangi sendikamızın tespitlerinin haklı olduğunun kararını verebildiniz mi?

 

MANAS KAĞAN

Haber Kaynağı: www.kamudanhaber.com

Keyword : Hangi Sendika Haklı? haberi , Hangi Sendika Haklı? oku , Hangi Sendika Haklı? konusu , Hangi Sendika Haklı? hakkında , Hangi Sendika Haklı? manşeti , Hangi Sendika Haklı? perde arkası , Hangi Sendika Haklı? olayı , Hangi Sendika Haklı? son dakika , Hangi Sendika Haklı?

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com