05.03.2012 - 08:45
Okunma (1904)
Yorum (0)
Paylaş

Sizin Hangi Tip Yöneticiniz Var?

Sizin Hangi Tip Yöneticiniz Var?

"Yöneticinin en önemli özelliği adil olmasıdır."

 

Eğitim yönetimi konusunda ülkemizin yetiştirdiği önemli bilim insanlarından Prof. Dr. Aytaç AÇIKALIN yine konusu eğitim yönetimi olan bir seminerinde sıralanan yönetici tiplerine kendince eklemeler yapmış,   yarı şaka yarı ciddi dersini salonu kahkahalarla yöneterek bitirmişti.

***

1-KELEBEK TİPİ: Bu tip yöneticiler adından da anlaşılacağı gibi sorun ya da sorun gibi görünen alanların üzerine konar ve kalkarlar. Sorunlar ne çözülmüş gibi,   ne de çözülmemiş gibidir. Ama Yöneticimiz saatini doldurmuş,   bir günü daha geçirmiş,   mesaiyi bitirmiştir.

2-DALGIÇ TİPİ: Bu tip yöneticiler ayrıntıları sever ve adeta ayrıntıların içinde boğulurlar. Hizmet yerine mevzuata odaklanır,   içinden çıkılmaz derin mevzuatların içine dalar,   dipten gelen bir güçlü dalga ile bir vurgun yer yıllarca kendine gelemezler.

3-HELİKOPTER TİPİ: Bu tür yöneticilerin bir vizyonu ve misyonu vardır. Tabiri caiz ise bir uçuş planları vardır. Eğitim Teşkilatının ve Hizmetin içinde yetişmişlerdir. Sorunlu alanları bilirler. Operasyonel düşünür ve operasyon yapacakları zaman helikopter gibi havalanır, gider, sorunlu bölgeye müdahalesini yapar ve kalkarlar. Vizyon ve uçuş planları olduğu için sonraki iş için hazırlıklara girişirler. Bu tipler genellikle prosedür yerine Hizmetin yürüyüp yürümediğine bakarlar ve genellikle sorun çözerler.

4-SÖRFÇÜ TİPİ: Bu tip yöneticiler,   sadece önünü değil,   ufku da görür. Çıkan bir rüzgârla denizin kabaracağını,   dalgaların yükseleceğini,   bu dalgaların bir mutlaka kendine de ulaşacağını ve etkileyeceğini bilir. Tedbirlerini alır. Ülkenin x köşesinde ortaya çıkan bir sorunun kendi okul/kurumundan uzakta kalmayacağını, domino etkisiyle mutlaka bir dalga şeklinde geleceğini ve kendisini de etkileyeceğini bilir. Önlemlerini önceden aldığı için bu tür etkili tsunamileri en az zararla atlatır veya zararı geçiştirir. Bu özlenen istenen,  uzağı gören, eğitimli, nitelikli bir yönetici tipidir.

5-PARAŞÜTÇÜ TİP: Bunların eğitimlerine nitelik ve yeterliliklerine bakılmadan, bir okula/kuruma/ilçeye /ile ne vereceği ve ne yapacağı hesap edilmeden tepeden inme gönderilen yöneticilerdir. Tıpkı uçaktan eğitim için atlatılan ve bilmediği ve tanımadığı bir alana inen paraşütçü şaşkınlığı ile sisteme girerler. Mevzuat bilgileri, işi ve işleyişten bilgileri yoktur. Görme özürlü bir insanın fil tarif etmesi gibi eğitimi yönetmeye çalışırlar. Bütünsel ve vizyonel bir akış açıları yoktur. Dedik ya “Körün fil tarif etmesi” gibi, filin kulağını tutar yaprak, ayağını tutar ağaç der. Giderler… Eğitim sistemimiz için belki de en zararlı tehlikeli olanı tip de bu tiplerdir.

***

Gerçek anlamda sistemi, eğitimi, iş ve işleyişi tanımaları epey zaman alır. Eğer okumaya meraklı, işlerinde titiz birisi değil, bir sırığa sarılıp uzayan fasulye misali uzamış, uzatılmış birisi ise Allah o’nunla çalışanlara sabır versin. Bunların en büyük zaafları belki de Paraşütle tepeden inme geldikleri için temsil ettikleri kurumu siyaset ve menfaat ikileminin zararlı etkisinden koruyamamalarıdır. Bilgi eksikleri karar verme güçlerini ve yeteneklerini de zaafa uğratır.

***

Bu tiplemeler gerçekten insanın kendi karakteri, aldıkları eğitim ve dış etkilerin onların kişiliklerinde açtıkları gediklere doğru orantılı olarak değişmektedir. Ancak yukarda sıralanan tiplemelere, yaşadıkça ve insanları tanıdıkça yeni tipler ilave etmek gerçekten mümkündür. Çoklu zeka kuramında “ insan zekası parmak izi kadar bireye özgüdür “. şeklinde bir tespit vardır. Ama bu insan sayısı kadar yönetici tipi vardır anlamına gelmez. Çünkü yönetim bir bilimdir ve çerçevesi belirlidir.

Son yıllarda tanıdığım ve tanıştığım yönetici tiplerine, tulumbacı tipi de eklemek mümkündür.

6-TULUMBACI TİP: Tespitlere itiraz etmeksizin katılır. Kendisinin hiçbir konuda bir fikri ve düşüncesi yoktur. Kendi kafası ile düşünemez. Çünkü fikir ve düşünce bilgi ile beslenir ve bilgi ile eğriye/doğruya yönelir. Karar bilgi ve düşünce ile akıl süzgecinden geçirilerek verilir. Bilgi bilinç doğurur. Bilinç ise kararların isabetli olmasını sağlayan en önemli etkendir.

Bu tipler kendi işleri ile ilgili okuyup,   yazmazlar. Kim ne derse emme-basma tulumba gibi kafalarını sallarlar.

***

Hangisinden olalım derseniz, aslında ölçü tektir. Benim hayalimdeki yönetici tipi, aklını bilgi ve ilim ile beslemiş, doğru karar vermek için bilgi ve bilimi kullanan, her zaman kamu yararını düşünen, iştişareye açık, gücünü bilgisi ve vizyonundan alan ve yönettiği kuruma güç katan, durumsal değil, reel düşünceli, ADİL bir tiptir.

***

Bunlardan bir yönetici de olmazsa olmaz olan özellik ise adil olma vasfıdır.

***

Sözün sultanı da öyle dememiş mi?”Adalet güzeldir, ümerada olursa daha güzeldir. ”Çünkü adalet sadece adaveti yok eden bir ilaç değil, vicdanları kanatan tüm yaralara da sürülecek ve şifayab edecek bir ilaçtır.

***

Ahlakını sonsuz ilimden süzerek renklendiren ADİL yöneticilere binlerce selam…

 

Emin KÜÇÜK

Eğitim Yöneticisi

 

 

Haber Kaynağı: www.kamudanhaber.com

Keyword : Sizin Hangi Tip Yöneticiniz Var? haberi , Sizin Hangi Tip Yöneticiniz Var? oku , Sizin Hangi Tip Yöneticiniz Var? konusu , Sizin Hangi Tip Yöneticiniz Var? hakkında , Sizin Hangi Tip Yöneticiniz Var? manşeti , Sizin Hangi Tip Yöneticiniz Var? perde arkası , Sizin Hangi Tip Yöneticiniz Var? olayı , Sizin Hangi Tip Yöneticiniz Var? son dakika , Sizin Hangi Tip Yöneticiniz Var?

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com