03.03.2012 - 08:37
Okunma (2087)
Yorum (0)
Paylaş

Kamudaki Lojman ve Araç Saltanatı Bitmelidir

Kamudaki Lojman ve Araç Saltanatı Bitmelidir

 

Kamudaki lojman saltanatının ve araç sefasının tam gaz devam ettiğini söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Kamudaki bu israf bitene kadar konuyu gündemde tutmaya ve yetkilileri uyarmaya devam edeceğiz. Kamuya ait lojmanların satılarak, bunun yerine memurlara 150 TL kira yardımı yapılmasını, araçlarında satılarak bunun yerine de ilgili makamlara ulaşım tazminatı ödenmesini istiyoruz. Hizmet özelliği gereği sadece çok sınırlı bazı makam ve kurum görevlilerine lojman ve araç tahsis edilmelidir” dedi.

 

Kamuya ait 158 bin araç ve 240 bin lojman ve sosyal tesis bulunduğunu söyleyen Gürkan Avcı, Başbakan Recep Tayyib Erdoğan’a kamudaki lojman saltanatı ve araç sefasına son verme çağrısında bulundu.

 

Milletvekili lojmanlarını satarak vekillerin halkın arasında, kira parasını da ceplerinden ödeyerek yaşamalarını amaçlayan Başbakanın yine kendisinin de başbakanlık lojmanı yerine orta halli bir mahallede oturarak Türkiye’ye çok değerli bir mesaj verdiğini söyleyen Gürkan Avcı, Lojmanların ve araçların satılması fikriyle amacının ekonomiye kaynak sağlamak değil kaynak israfını ve devletin parasının çarçur edilmesini önlemek olduğunu söyledi.

 

LOJMANLAR TOPLUMSAL KAYNAŞMAYI ENGELLİYOR

Devletin lojmanlardan topladığı kira gelirinin lojmanların bakım, onarım, tadilat, kapıcı, güvenlikçi, personel giderleri ve müteahhitlik masraflarını dahi karşılamaya yetmediğini ve bu haliyle sayısı her geçen yıl artan kamu lojmanlarının devletin sırtında tam bir yük olduğunu kaydeden DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, Lojmanların ve kamu sosyal tesislerinin satılmasıyla devlet yöneticilerinin ve kamu görevlilerinin halkla kaynaşmasının sağlanacağını söyleyerek, “Lojman yaşamı çağcıl bir yaşam anlayışı olmaktan çıkmıştır. Kamu yöneticilerinin halktan yalıtılmış bir hayat sürmesinin, kendi toplumunu tanımamasında, güvensiz olmasında çok etkili olduğunu düşünüyorum.Bunun yanında lojmanda oturan kamu görevlilerinin üstüne üstlük sosyalleşme mekânının ordu evleri, polis evleri, hâkim evleri, hekim evleri, öğretmen evleri olması, lojman sakinlerinin çocuklarının lojmanların yakınındaki aynı okullarda okuması bu yalıtılmışlığı arttırıyor. Yani toplumsal kaynaşma alanları akrabalık ilişkileriyle sınırlı kalıyor. Bu durum askeri lojmanlarda oturanlarda daha bariz olmak üzere kendi içine kapalı bir dünyada yaşamaya yol açıyor. Devletin ve kamu kurumlarının halkla buluşması, kaynaşması için lojman hayatına son verilmesi gerekiyor” dedi.

 

TÜRKİYE SAVURGANLIK VE İSRAFTA EN ÖNLERDE

Kamuya ait taşıt sayısının Japonya’da 10 bin, Almanya’da 11 bin, İngiltere’de ise 12 bin olduğunu söyleyen DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Türkiye’ye gelince, belediyeler, üniversiteler ve özel bütçeli kurumlar dâhil kamuya ait tam 158 bin kara taşıtı var. 158 bin taşıtın dışında devletin kiraladığı araçlarda göz önüne alındığında Türkiye savurganlık ve israf anlamında milli geliri 30 bin dolar seviyesinde olan dünyanın en zengin ülkelerini bile fersah fersah geride bırakıyor. Devlet, 158 bin aracı satın almak için bütçeden milyar dolarlarca para harcadığı gibi, bu araçların yalnızca bakım, onarımı için yılda 130 milyon TL dolayında masraf yapıyor. Makam ve hizmete tahsisli 158 bin aracı kullanan şoförlerin, tamir, bakım, kayıt ve takip personelinin milyarlarca TL’yi bulan maaşlarını karşılayan devlete bu araçların yalnızca yıllık yakıt masrafı 1 milyar TL’yi geçiyor. Devlet araç kiralamalarına geçen yıl 250 milyon TL civarında para ödemiş” dedi.

 

BAŞBAKAN İNİSİYATİFİ ELE ALMALI VE DÜĞMEYE BASMALIDIR

Sendikalarına bağlı Ar-Ge kurumu olan DESAM’ın (DES Stratejik Araştırmalar Merkezi) yaptığı araştırmalar neticesinde ulaştıkları rakamların kendilerinde şok etkisi yarattığını ve sorumlu, halkçı sendikacılık gereği konuyu kamuoyuyla ve hükümetle paylaşma ihtiyacı hissettiklerini kaydeden DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, şöyle konuştu; Lojman ve araç açısından son derece zengin olan devletimiz tüm bu giderleri vatandaşından aldığı vergilerle karşılıyor. Her lojmanın bakım ve onarımı, her aracın benzin ve tamir masrafı tek tek 75 milyon vatandaşın cebinden çıkıyor. Acaba Japonya’dan, Almanya’dan daha mı zengin bir ülkeyiz? Bu israf ve savurganlığa dur demedikçe iki yakamız bir araya gelemez. Oysa bölgesel güç ve küresel aktör olmaya, yeniden büyük ve güçlü bir ülke olmaya mecbur ve mahkûm olan Türkiye’nin bir an önce iki yakasını bir araya getirmek gibi bir zorunluluğu vardır. Hükümetin, Devletin parasını israf etmeye ve hovardaca kullanmaya dur demesi gerekmektedir. Başbakan olduğunda milletvekili lojmanlarını satarak büyük takdirimizi toplayan Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bu israf ve saltanata da kendisinin son vermesini bekliyoruz. Maliye Bakanlığı geçen yıl çok olumlu bir uygulama başlatmış ve sosyal tesislerini satışa çıkarmıştı. Fakat bu iş bakanlıkların inisiyatifine bırakıldığında sağlıklı ve kesin sonuçlar almak zorlaşmaktadır. Kaldı ki kimi bakanlık ve kurumlar tam aksine araç, lojman ve sosyal tesis sayısını azaltmak yerine daha da artırmıştır. Bu nedenle araç ve lojman israfına bizzat başbakanın noktayı koyması gerekmektedir.

 

MÜDÜR ÜNVANINI TAŞIYAN HEMEN HERKESE BİR ARAÇ VE LOJMAN VERİLMİŞ

Genelde bürokrat ve yönetici konumundaki yüksek maaş alan kamu görevlilerinin faydalandığı lojman sefası devlette adaletsizliği ve kayırmacılığı daha da arttırıyor. Herkese lojman sağlanamadığı için kamu görevlileri arasında bir eşitsizlik yaratılmış oluyor. Öte yandan devlette müdür unvanını taşıyan hemen herkese, her kuruma araç ve lojman tahsis edilmiş durumda, şeklinde eleştirilerde bulunan Gürkan Avcı, “Sayın Başbakan 2011 ve 2012 yılını tasarruf yılı ilan etmelidir. Bu milletin paralarını çarçur ettirmemelidir. Bu fakir milletten toplanan vergileri, israfa yol açacak harcamaya müsaade etmemelidir. Yeni lojmanların yapımı ve yeni araçların alımı gibi lüzumsuz, herhangi bir ekonomik katkı sağlamayacak, tam aksine devletin sırtında yük olacak her türlü yatırımı durdurmalıdır. Devletteki lojman saltanatına ve araç sefasına son vermelidir. Bu milletin talebidir ve hükümetin kararı haline gelmelidir. Sayın Başbakan tüm bakanlıklara gerekli talimatı vermelidir. 9 yıl önce grup toplantısında yaptığı bir konuşmada ‘araç ve lojman saltanatını bitireceğiz” diyen Sayın Başbakana dönük bu hatırlatmamız, dünyada parlayan bir yıldız haline gelen Türkiye’nin kararlı, istikrarlı ve ekonomik büyümeye yönelik politikalarının bir gereğidir” dedi.

 

ÇÖZÜM SATMAKTA…

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e ‘Köy ve mezra okullarının lojmanları dışındaki Milli Eğitim Bakanlığı lojmanlarında büyük oranda bürokrat ve üst düzey yöneticilerin oturduğu ve bu nedenle bu lojmanların elzem olmadığını ve bu haliyle başta Ankara’daki olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı’na ait sayısı 50 bine dayanan lojmanların, sosyal tesislerin ve öğretmen evlerinin de satılması’ çağrısında bulunan DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Kamudaki savurganlığı ve israfı ortadan kaldırmanın tek bir reçetesi var: devleti küçültmek. Hizmetlerin özelliği gereği sadece çok sınırlı bazı personele lojman ve araç tahsis edilebilmelidir. Bu lojmanlar ve taşıtlar TOKİ maharetiyle piyasa rayicine yakın bir bedelle evi, arabası olmayan memur ve vatandaşlara satılmalıdır veya kiraya verilmelidir. Kamu kuruluşlarının sahip olduğu tatil kampları, eğlence ve dinlenme tesisleri, misafirhaneler, kafeteryalar en kısa zamanda özelleştirilmelidir. Kamu kurum ve kuruluşlarının matbaa ve basımevleri ve benzeri işletmecilikleri dahi satılmalıdır. Kamu yönetiminde büro tefrişatı için yapılan gereksiz ve lüks harcamalara son verilmelidir” diyerek açıklamasına son verdi.

Demokrat Eğitimciler Sendikası 

Keyword : Kamudaki Lojman ve Araç Saltanatı Bitmelidir haberi , Kamudaki Lojman ve Araç Saltanatı Bitmelidir oku , Kamudaki Lojman ve Araç Saltanatı Bitmelidir konusu , Kamudaki Lojman ve Araç Saltanatı Bitmelidir hakkında , Kamudaki Lojman ve Araç Saltanatı Bitmelidir manşeti , Kamudaki Lojman ve Araç Saltanatı Bitmelidir perde arkası , Kamudaki Lojman ve Araç Saltanatı Bitmelidir olayı , Kamudaki Lojman ve Araç Saltanatı Bitmelidir son dakika , Kamudaki Lojman ve Araç Saltanatı Bitmelidir

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com