29.02.2012 - 19:45
Okunma (2073)
Yorum (0)
Paylaş

Öğretmenlere Rotasyon Yapılmalı Mıdır?

Öğretmenlere Rotasyon Yapılmalı Mıdır?

Milli Eğitim Bakanlığında görev yapan öğretmen ve yöneticilere il içerisinde ve bölgeler arasında rotasyon uygulaması acil olarak getirilmelidir.

 

Milli Eğitim Bakanlığında okul müdürlerine rotasyon uygulaması sırasında bu sözleri Eğitimbirsen yöneticisi Ali YALÇIN dile getirmiş ve eğitim yöneticilerine rotasyon uygulanmazsa İstanbul ilinde okulların tapusunu müdürlere dağıtacağını dile getirmişti..

 

 

Aslında Ali Yalçın ve Eğitimbirsen’in rotasyon konusunda okul müdürlerine gösterdiği tavır doğru ve yerinde bir yaklaşımdı. Ancak her ne olduysa rotasyon konusu müdür yardımcılarına ve öğretmenlere uygulanacak denilince Eğitimbirsen rotasyonda tornistan yaparak zinhar rotasyon olmasın tezini savunmaya başladı…

 

Öğretmenlere rotasyon konusunda Bakanlığın öncelikle Doğu ve Güneydoğu da yıllardır çakılı kalmış öğretmenlerimize ve idarecilerimize acil olarak el atması gerekmektedir.

 

Yıllardır Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile geri kalmış bölgelerimizde canla başla görev yapan öğretmenlerimiz her ne hikmetse kendi memleketlerinin yakınlarına bile tayinle gelemiyor. Buna karşılık MEB’de sendikacılar eliyle ve bürokrasinin ağırlığıyla hiç şark yüzü görmeyen bir zümre var ki bu öğretmenlerimiz bırakın istedikleri yerde çalışmayı kendi evlerinin dibinden başka okullarda çalışmıyorlar, çalıştırılamıyorlar…

 

İşte burada adaletten, haktan ve hukuktan bahsedeceksek, 10- 15 yıldır Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde görev yapan öğretmenlerimizin nakilleri konusunda ciddi bir çalışma yapmalı ve ülke genelinde şark görevini yerine getirmeyen öğretmenlere uygulanacak rotasyonla bir yer değişikliğine acil olarak gidilmelidir.

 

MEB yıllardır Doğu ve Güneydoğu illerinde öğretmen tutamıyor. 4 tane gariban öğretmen dışında yıllardır, eş durumu, okul durumu, hastalık durumu, özel hayatı etkileyen faktörler ve makam onayları ile torpilli öğretmenlerimiz birinci yıllarının sonunda istedikleri yerlere geliyorlar. Hele ki imtiyazlı bir sınıf var ki ÇELİK ve ÇUBUKÇU döneminde yaratılmış Ömer DİNÇER döneminde de devam eden , atamasının yapıldığı ili görmeden görevlendirmesi iller arası olarak istediği yerlere yapılan ve bu görevlendirmeler her yıl otomatik pilota bağlanan öğretmenlerimizin de sayısı azımsanmayacak kadar çok…

 

Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerinden çocuklara adaleti, hakkı ve doğruyu öğretmelerini beklerken, öncelikle kendi personeline adaletli davranması gerekmektedir.

 

Sonuç olarak öğretmenlere de, müfettişlere yapılan iller arası rotasyon acil olarak getirilmelidir. Eğer bu yönde bir düzenleme yapılamıyorsa öğretmen ve idarecilere iller arası becayiş uygulaması hakkı verilmelidir.

 

Bir diğer konumuza geçecek olursak. Öğretmenlerimizin il içerisinde yer değiştirmeleri ve rotasyon uygulaması konusu da ciddi ciddi tartışmaya açılmalı ve il içerisinde de bir sirkülasyon sağlanmalıdır.

 

Örneğin; Ankara ilinde Çankaya, Çayyolu, Ümitköy, Batıkent gibi semtlerde görev yapan öğretmenlerin ve idarecilerin büyük çoğunluğu 65 yaşında resen emekli oluyor. Bunun dışında kendi isteği ile emekli olan çok az…

 

Bu semtlerimizde eğitim adına okulların durumu vahim. Meslekte en az kıdemi olan öğretmenimiz 30 yıllık… Bunun yanında 35-40 yıl gibi kıdemi olan öğretmenlerimiz bu semtlerde 65 yaşından emekliyi beklemektedir.

 

Buna karşın kenar semtlerde görev yapan ve 10-12 14 yıl gibi kıdemi olan ve mesleğinin en verimli çağını yaşayan öğretmenlerimiz ya en ücra köşelerde yada kenar semtlerde bulunmaktadır.

 

Okul müdürleri, müdür yardımcıları, müfettişlerden sonra öğretmenlere de il içinde rotasyon uygulaması gerçekleştirilmelidir.

 

Eğitimde kalitenin yükseltilmesi hedefse, bu rotasyon uygulamasında mesleki kıdeme verilecek puandan ziyade, öğretmenlerin yapmış olduğu yüksek lisans, ortaya koymuş olduğu eserler vb. kriterlere yüksek puan verilerek il içerisinde öğretmen sirkülasyonu sağlanmalıdır. Genç kuşak öğretmenlerimize de merkezi yerlerde çalışma fırsatı verilmelidir.

 

 

İl içerisinde aile bütünlüğü de dikkate alınarak öğretmenlere rotasyon uygulaması getirilmelidir. 20 – 30 yıldır aynı okulda görev yapan öğretmenlerimiz bulunmaktadır. Bu öğretmenlerimize ya okulların tapusu verilsin yada artık görev yerleri değiştirilsin.

 

 

Bu öğretmenlerimiz için yapılacak yer değişikliği en kısa zamanda gerçekleştirilmelidir. Hatta mesleki kıdemi 35 yılın üzerinde olan öğretmenlerimizin emekli olmaları için özlük haklarında iyileştirme yapılarak teşvik edilmelidir. Geride bekleyen yüzbinlerce öğretmen adayı göz ardı edilmemelidir.

 

Müfettişlere uygulanan rotasyonla 65 yaşından resen emeklilik bekleyen yüzlerce müfettiş emekli olmuştur. Aynı durum öğretmenler içinde geçerlidir. İller arası ve İl İçerisinde uygulanacak bir rotasyonda MEB’de 100 bin üzerinde öğretmen emekli olacaktır.

 

Sonuç olarak; Öğretmenlere il içinde rotasyon uygulamasına acil olarak gidilmelidir. En az 10 yılını aynı okulda dolduran öğretmenlere il içerisinde rotasyon uygulaması yapılmalıdır. Yoksa Ali YALÇIN Bey’in dediği gibi okulların tapuları dağıtılmalıdır.

 

 

 

 

Kamudanhaber

 

 

 

Keyword : Öğretmenlere Rotasyon Yapılmalı Mıdır? haberi , Öğretmenlere Rotasyon Yapılmalı Mıdır? oku , Öğretmenlere Rotasyon Yapılmalı Mıdır? konusu , Öğretmenlere Rotasyon Yapılmalı Mıdır? hakkında , Öğretmenlere Rotasyon Yapılmalı Mıdır? manşeti , Öğretmenlere Rotasyon Yapılmalı Mıdır? perde arkası , Öğretmenlere Rotasyon Yapılmalı Mıdır? olayı , Öğretmenlere Rotasyon Yapılmalı Mıdır? son dakika , Öğretmenlere Rotasyon Yapılmalı Mıdır?

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com