29.02.2012 - 19:39
Okunma (1787)
Yorum (0)
Paylaş

Eğitim Sistemindeki Darbe İzleri Silinmelidir

Eğitim Sistemindeki Darbe İzleri Silinmelidir

 

DESAM tarafından Antalya’da düzenlenen “Eğitim ve Demokrasi” konulu toplantıda konuşan Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkan Gürkan Avcı, “Sivil bir Anayasa yapılmadan 28 Şubatın izleri sona ermez” dedi.

 

28 Şubat darbesi dâhil olmak üzere bütün antidemokratik müdahalelerin ve darbelerin sorgulanması, eğitimdeki darbe izlerinin silinmesi gerektiğini söyleyen Gürkan Avcı, 28 Şubat post modern darbesinden bugüne, mevcut politik ortam ve sosyal, kültürel, ekonomik alanlardaki yaşanan kısmi rahatlama ile ifade özgürlüğüyle alakalı belli alanlardaki hürriyetlerin ve eğitim sistemindeki reformların darbenin etkilerini tamamen ortadan kaldırdığı anlamına gelmediğini kaydetti.

 

28 Şubat sürecinde eğitim sisteminde onulmaz yaralar açıldığını, milli eğitimin hedef ve amacından uzaklaştırıldığını, eğitimde baskıcı ve antidemokratik yapılanmaların ve uygulamaların yapıldığını, binlerce eğitimcinin, öğrencinin ve velisinin zulüm gördüğünü, eğitimcilerin sürgün ve kıyımlarla canından bezdirildiğini söyleyen Gürkan Avcı, “Darbe ve darbecilere karşı geçit vermeyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ve eğitim sistemini demokratikleştirme konusunda önemli reformlar başlatan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’i tarihi sorumluluklarını yerine getirerek, eğitimdeki darbe izlerini silmeye davet ediyoruz” dedi.

 

12 Eylül, 12 Mart, 28 Şubat darbeleri yüzünden, hesap soramayan, okumayan, araştırmayan, sorgulayamayan, güç karşısında evirilen ve hakkını aramaktan korkan pısırık bir gençlik oluşturulmaya çalışıldığını iddia eden Gürkan Avcı şunları söyledi: Darbe ve muhtıra dönemleri olan 27 Mayıs, 12 Eylül, 12 Mart, 28 Şubat ve 27 Nisan'a müdahil olan darbecilerin isimlerinin okullardan, üniversite ve fakültelerden, öğrenci yurtlarından, mahalle ve sokaklardan ve kamuya açık tüm mekânlardan silinmesini ve bu okullara demokrasi şehitlerinin isimlerinin verilmesini istiyoruz.

 

Darbe ve muhtıra dönemlerinde eğitim sistemimiz yabancı uzmanların kontrol ve müdahalelerine açık hale getirilmiştir. Gençlerimiz milli ve kültürel kimliklerinden uzaklaştırılmış adeta tarihinden ve geleneğinden utanır hale getirilmiştir. Millî ve manevî değerlerinden koparılmış, yabancı kültürlere hayran, kendi değerlerini küçümseyen, kozmopolit bir ruhla yetiştirilmiş bir gençlik oluşturulmuştur.

 

Bu nedenle, eğitim sistemimizdeki bütün antidemokratik müdahalelerin izlerinin silinmesini istiyoruz. Demokratik, bilimsel, nitelikli ve verimli bir eğitim sistemi için darbe mirası bütün yasal düzenlemeler kaldırılmalıdır.

 

Üniversite hocalarını, öğretmenleri ve öğrencileri tek tip kıyafet giymeye zorlayan, kıyafet kuralına uymayanları bugün bile cezalandırmaya devam eden darbe mirası kıyafet yönetmeliği kaldırılmalıdır ve eğitim kurumlarında serbest kıyafete geçilmelidir. Bütün demokratik ve özgür ülkelerde kıyafet özgürlüğü vardır. Nitelikli, bilimsel, özgür ve demokratik bir eğitim sistemini bu yönetmelikle yakalamamız mümkün değildir.

 

Askeri okulların İmam Hatip Lisesi mezunlarına dönük ayrımcı, eşitsizlikçi ve antidemokratik uygulamalarının son bulmasını istiyoruz. Dolayısıyla herkesin, tüm gençlerimizin, imam hatip liselilerin de hayallerini gerçekleştirebileceği, hiçbir kısıtlama ve yasak koymadan istedikleri okullarda okumalarını sağlamalıyız. Özgür ve demokratik bir Türkiye'yi kurmamız gerekiyor. Barış, kardeşlik ve huzur dolu büyük ve müreffeh Türkiye için buna ihtiyaç var.

 

Türk eğitim sistemi otoriter, yasakçı, baskıcı anlayıştan’ besleniyor. Üniversitelerimiz, hocalarımız, idarî personelimiz ve öğrencilerimiz 12 Eylül askerî rejiminin bir ürünü olan YÖK cenderesi altında yıllarca baskı ve zulüm görmüştür. Üniversitelere idari ve bilimsel özerklik tanınmalı, yeniden yapılandırılmalıdır. Bu da üniversitelerin üzerine bir karabasan gibi çöken YÖK’ün ortadan kaldırılması ile mümkün olabilir. Eğitim sistemini Türkiye’ye daha yararlı ve daha verimli hale getirebilmek için, üniversiteler YÖK’ün yerine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlanmalıdır.

Demokrat  Eğitimciler Sendikası

Keyword : Eğitim Sistemindeki Darbe İzleri Silinmelidir haberi , Eğitim Sistemindeki Darbe İzleri Silinmelidir oku , Eğitim Sistemindeki Darbe İzleri Silinmelidir konusu , Eğitim Sistemindeki Darbe İzleri Silinmelidir hakkında , Eğitim Sistemindeki Darbe İzleri Silinmelidir manşeti , Eğitim Sistemindeki Darbe İzleri Silinmelidir perde arkası , Eğitim Sistemindeki Darbe İzleri Silinmelidir olayı , Eğitim Sistemindeki Darbe İzleri Silinmelidir son dakika , Eğitim Sistemindeki Darbe İzleri Silinmelidir

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com