29.02.2012 - 02:19
Okunma (1666)
Yorum (0)
Paylaş

Zorunlu Eğitim Mi, Sorunlu Eğitim Mi?

Zorunlu Eğitim Mi, Sorunlu Eğitim Mi?

Yeni sistemde zorunlu eğitim gerçekten 12 yıla çıkıyor mu ?

 

Eğitim sistemimiz ülkemizde en çok tartışılan konulardan biri. Bu, eğitim sisteminin dinamik bir yapıda olmasından kaynaklanmaktadır. Sistem üzerinde tabi ki değişiklik yapılmalı, dönüt alınmalı ve en iyisi uygulanmaya konulmalı, ama bu o kadar da oldu bittiye getirilerek yapılmamalı diye düşünüyorum. Gelişmiş ülkelerin çoğunda eğitim politikaları iktidar üstüdür, yani iktidarlara göre eğitim şekillenmez, bizim ülkemizde ise iktidarlar, bakanlar değiştiğinde eğitim politikamız süreklilik göstermez, herkes devletin politkasını değil de daha çok hayal ettiği politikanın  peşinden gider gibidir.

 

Ülkemizde şimdi de zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması düşünülüyor.Gerçi sistemin nasıl olacağı daha tam da belli değil. Bildiklerimiz üzerinden yorum yapmak gerekirse olumlu bir uygulama gerçekten. Çünkü çocuklar erken yaşta, ilköğretimden sonra sistemden çıkıyordu, lise okumak mecburi değildi. Şimdi yapılan çalışmayla liseler de zorunlu eğitim kapsamına alınacakmış. Şeklen baktığımızda sitem, 12 yıllık zorunlu eğitim gibi görünüyor; ama fiilen baktığımızda lise açık öğretimden tamamlanabilecekmiş.

 

Peki açık sistem öğrenci için ne kadar faydalı olacak burada öğretimden bahsedebiliriz ama eğitimden nasıl bahsedeceğiz. Bizim öğrenci profilimiz bu sisteme uygun mudur? Bunları da sorgulamak lazım, amaç sadece bir kağıt parçası vermek ise zorunlu 12 yıllık eğitime gerek yok. Şu an liselerde okullaşma oranı %69 seviyesinde, amacımız bunu %99’lara taşımaksa öğreciyi  örgün sistemin dışına çıkacak duruma girilmemelidir. Bu şekilde olursa doğu ve güneydoğuda kız çocukları yine okula gitmeyecek, açık öğretimden devam edecek, okul ortamını teneffüs edemeyecek, yani erken yaşta evlilik sorunu yine ortaya çıkacaktır.Bunun önlenmesi için liselerin de kesintisiz şekilde zorunlu eğitim kapsamına alınması gerekir. 14-18 yaş aralığındaki gençleri en azından mesleki eğitimle zanaata yöneltebilirsiniz. Ayrıca sistemin geniş çaplı olarak ele alınması gerekir.

 

Fiziki alt yapının yeterliliği, öğretmen ihtiyacının kontrol edilmesi önem teşkil etmektedir. Belli branşların norm fazlası durumuna düşürülmemesi gerekir. Sistem meslek liselerini, örgün sistemi destekleyecek yapıda olursa mesleki , tekink ve diğer lise branşlarının atanmaları için de olumlu sonuçlar getirecektir. Hele ki yıllarca en az kadroyu alan meslek ve teknik branş öğretmenleri için. Sözün kısası  12 yıllık sistem eğitim seviyemizin yükseltimesi açısında olumlu, güzel bir gelişmedir. Dilerim  ki bu durum telafisi zor durumlar yerine, ülkemiz, insanımız için güzel sonuçlar getirir. Daha iyisi varsa değişim kaçınılmazdır. Tabi ki bu değişimlerin birer gelişme olması kaydı ile.

 

T. Fazla

 

 

 

Haber Kaynağı: www.personelmeb.net

Keyword : Zorunlu Eğitim Mi, Sorunlu Eğitim Mi? haberi , Zorunlu Eğitim Mi, Sorunlu Eğitim Mi? oku , Zorunlu Eğitim Mi, Sorunlu Eğitim Mi? konusu , Zorunlu Eğitim Mi, Sorunlu Eğitim Mi? hakkında , Zorunlu Eğitim Mi, Sorunlu Eğitim Mi? manşeti , Zorunlu Eğitim Mi, Sorunlu Eğitim Mi? perde arkası , Zorunlu Eğitim Mi, Sorunlu Eğitim Mi? olayı , Zorunlu Eğitim Mi, Sorunlu Eğitim Mi? son dakika , Zorunlu Eğitim Mi, Sorunlu Eğitim Mi?

Henüz Yorum Yok.
İlk Yorum Yapan Siz Olmak İstermisiniz.


(Güvenlik İçin Max:750 Karakter)
Kalan Karakter Sayısı





Öğretmenin Haber Kaynağı İletişim:ogretmendenhaber@hotmail.com